După un sezon final care mai degrabă a dezamăgit decât să cucerească fanii, seria „Cântec de gheață și foc” nu s-a încheiat încă, cel puțin nu și pentru cei care intenționează să citească ultimele două titluri scrise de George R.R. Martin. Și, în timp ce interesul e mai ridicat acum ca niciodată, tocmai ca urmare a finalului contestat la greu, veștile privitoare la lansarea „Winds of Winter”, a șasea și penultima carte din serie sunt mai degrabă rele. Descoperă mai jos răspunsul preconizat de experți la întrebarea „când apare Winds of Winter?”.

După ce episodul final ce a avut premiera pe HBO în 19 mai a lăsat fanii cu un gust amar din cauza ritmului alert cu care scenariștii au tratat subiecte sensibile precum dispariția lui Night King sau transformarea lui Daenerys Targaryen în sângeroasa Mad Queen, fanii s-au alinat cu speranța că finalul cărților, chiar dacă este foarte probabil să urmărească aceeași linie, va fi cu siguranță mult mai bine executat.

Iar frenezia a atins cote culminante la finalul lui mai atunci când, într-o conferință de presă ținută în Rusia, interpretul lui Barristan Selmy, Ian McElhinney, a aruncat bomba: aceea că, din sursele sale, „Winds of Winter” e încheiată și va fi urmată cât se poate de curând și de „A Dream of Spring”, ultima carte din serie. Singurul motiv pentru care Martin întârzia publicarea, ne garanta actorul, era acela că HBO îi interzisese să lanseze cărțile până la încheierea serialului.

Ceea ce, firește, avea sens, mai ales că e vorba despre o teorie pe care o îmbrățișaseră mulți fani. Însă entuziasmul a fost rapid curmat de însuși G.R.R. Martin, care a distrus din fașă zvonurile pe proriul blog, Not a Blog, insistând că „Winds of Winter” nu e terminată, că nici nu s-a apucat de „A Dream of Spring” și că niciun oficial din partea HBO nu i-a limitat vreodată creativitatea.

Și, dacă încă mai speri că în curând te vei delecta cu superbele pagini ale lui Martin și că poate vom primi cu toții un sfârșit mai bun pentru personaje precum Jon Snow, Jamie Lannister sau Dany Targaryen, regretăm să îți spulberăm speranțele. Chiar dacă Martin a descoperit izvorul magic al productivității și și-a încheiat magistrala operă, tot ne așteaptă cel puțin un an până la eventuala lansare.

De ce? Experții țin să precizeze că munca de tipărire a unei cărți nu e deloc ușoară, mai ales când este vorba despre un roman de amplitudinea lui „Winds of Winter”, despre care Martin ne-a spus deja că e mai voluminos decât „Dansul dragonilor”, reprezentând „nu atât de mult un roman, cât mai degrabă 12 romane, fiecare cu câte un protagonist”. Reprezentanții editurilor consultați de revista Fortune subliniază că, din punct de vedere teoretic, simplu fapt de a scoate o carte la lumina tiparului poate dura până la 6 luni, timp în care e concepută coperta, sunt printate și legate exemplarele, dar procesul poate dura și mai mult dacă ediția este însoțită de ilustrații.

Aici intervine o oază de speranță, deoarece știm deja cum arată coperta Winds of Winter (conține o gravură a unui corn legendar, care poate fi fie cel de Dincolo de Zid, Cornul lui Joramun, despre care se spune că poate doborî Zidul, fie instrumentul mitic deținut în carte de Euron Greyjoy, ce poate supune voința dragonilor). Faptul că designul copertei ne-a fost dezvăluit încă din 2016 ne face să credem că unii dintre pașii necesari pentru tipărirea cărții au fost făcuți.

Chiar și așa, editorii își continuă raționamentul și ne amintesc că după tipărire urmează dificilul și delicatul proces de marketing. Deși, la prima vedere, „Winds of Winter” nu are nevoie de prea multă publicitate, tot este necesar să fie realizat un calendar al lansării, să fie stabilite date rezonabile și să se pună la punct și o perioadă de „precomandă” din ce în ce mai importantă în industria cărții de azi și cu atât mai esențială în cazul unui hit precum penultima carte din seria „Cântec de gheață și foc”.

Ești pregătit pentru estimarea editorilor? Conform lor, din momentul în care „Winds of Winter” e încheiată, ne putem aștepta la o perioadă de, cel mai probabil, jumătate de an până ce cartea va fi lansată. Iată un răspuns la întrebarea întrebarea „când apare Winds of Winter” care nu ne place defel.

E adevărat însă că există și un factor care joacă în favoarea nerăbdării noastre. Așa cum am spus, criticile la adresa ultimului sezon din serie curg în continuare cu generozitate, iar nemulțumirea fanilor arde mocnit. Marile minți din industria cărții pot considera că dorința admiratorilor lui Martin de a citi în sfârșit un final care să le satisfacă așteptările e un imbold suficient pentru a grăbi tipărirea. La cât de repede avansează azi cultura și la cât de fulgerător se construiesc hituri și obsesii noi, nu e ieșit din comun ca, peste doar un an, să realizăm că majorității dintre noi nu ne mai pasă, de fapt, cine e Jon Snow și dacă mai știe sau nu ceva.

Tu ce părere ai? Consideri că estimările specialiștilor sunt realiste? Ce răspuns ai oferi la întrebarea „când apare Winds of Winter”?

În așteptarea eventualei lansări (sunt și voci pesimiste care cred că Martin nu va mai scrie niciodată), poți ierta show-ul și poți reciti cărțile: pachetele „Cântec de gheață și foc” te așteaptă să șteargă cu buretele tristețea cauzată de serialul „nerecunoscător”.

Sursa foto: Shutterstock Royalty-free stock photo ID: 697255069