Ne-am obișnuit să ne gândim la Haruki Murakami ca la un scriitor – unul care ne bucură și ne răvășește cu fiecare roman nou apărut al său – un alergător de cursă lungă și un mare pasionat de muzică. Iată că mai nou îl regăsim pe scriitorul japonez într-o ipostază surprinzătoare, aceea de DJ la Tokyo FM.

Murakami are în fiecare duminică o emisiune de 55 de minute, „Murakami Radio: Run & Songs”, care conține selecții ale pieselor sale favorite, mixate în avans. Și, important pentru fani, ținând cont că scriitorul japonez este „scump la vedere”, acesta stă de vorbă cu ascultătorii săi despre dragostea față de muzică, alergare și scris. Așadar, ascultătorii japonezi pot auzi în fiecare duminică vocea lui Murakami. Iar Tokyo FM intenționează ca „Murakami Radio” să poată fi disponibilă și internațional. Abia așteptăm momentul!

„A fost pasiunea mea încă din copilărie să colecționez discuri și CD-uri și, grație acestui hobby, casa mea este inundată cu astfel de lucruri” a spus Murakami la Tokyo FM. „Oricum, am adesea un sentiment de vinovăție față de oameni, în general, în timp ce ascult muzica asta formidabilă și ma simt excelent de unul singur. M-am gândit că ar fi bine să împart starea de bine cu alți oameni, în timp ce stăm de vorbă la un pahar cu vin sau o cafea” își justifică scriitorul decizia de a devenit DJ.

„Cărțile și radioul sunt amândouă forme de comunicare de la o persoană la alta. Așa m-am gândit că Murakami are o afinitate pentru radio. Pasul următor a fost să-i propun o emisiune la noi” a spus Hiroshi Nobue, director executiv al Tokyo FM.

Haruki Murakami este DJ la Tokyo FM

Despre legătura dintre scris și muzică, Murakami a răspuns via Tokyo FM: „Decât să învăț de la cineva tehnici de a scrie romane, am preferat o abordare muzicală. Am fost foarte atent la ritm, armonie și improvizație. Scriu ca și când aș dansa – deși în general nu prea dansez. Iar cine crede că romanele mele sunt ușor de citit probabil are ceva comun cu mine din punct de vedere muzical ” mai spune Murakami.

La fel ca muzica, alergarea este un alt element fără de care scriitorul spune că n-ar fi putut să-și ducă munca la capăt: „Pentru mine scrisul tinde să fie un proces fizic. Acesta este stilul meu. Când scrii, abilitățile fizice sunt foarte importante. Stai așazat toată ziua și scrii continuu, ceea ce presupune un consum mare de energie, chiar dacă mulți oameni nu mă cred”.

Murakami a mai abordat o varietate de teme în emisiunea sa de radio, de la conflictele globale, la energia nucleară și evenimente din societatea japoneză. Reacțiile fanilor pe rețelele de socializare au fost dintre cele mai diverse: „Mi s-a făcut pielea de găină! Murakami chiar există!” a scris un ascultător, în timp ce mulți alții apreciau vocea plăcută și umorul scriitorului. Dintre miile de întrebări primite, scriitorul a ales să răspundă la câteva. Printre acestea a existat una destul de sumbră. Un ascultător l-a întrebat pe Murakami ce muzică ar alege pentru înmormântarea sa: „Niciuna” a răspuns acesta. „Aș prefera să mă duc în liniște”.

Până când vom prinde și noi Tokyo FM pentru a auzi vocea lui Murakami (deși probabil n-am înțelege ce spune) ne putem simți mai aproape de el prin intermediul ultimului roman publicat la noi. „Uciderea comandorului. Metafora se schimbă”, volumul al doilea al cărții, ne așteaptă în librării. Iar după părerea noastră, este unul dintre cele mai bune romane ale lui Murakami.

V-ați fi așteptat să-l vedeți pe Haruki Murakami în postura de DJ?