Se întâmplă, uneori, ca în periplurile noastre pe bulevardele largi ale internetului, să aflăm despre locuri magice pe care ne-ar plăcea cu siguranță să le putem explora. Lumea, de mai aproape sau de mai departe, face lucruri extraordinare, iar cărțile sunt și ele o sursă inepuizabilă de inspirație și punctul de plecare al unor locuri fermecate și, în același timp, fermecătoare.

Atunci când plănuim vacanțe în locuri unde n-am mai fost, luni de miere sau chiar petreceri de nuntă, ne străduim ca pachetul de relaxare să includă și-un hotel, hostel sau cabană un pic… altfel; un loc în care să ne putem imagina cu ușurință afundați într-un fotoliu confortabil, bând un ceai sau o cafea și citind o carte. Ghidurile de voiaj sunt excelente atunci când stabilești detaliile unei călătorii, dar uneori, inspirația în materie de călătorie vine chiar din lucrările literare. E lesne de înțeles, atunci, de ce iubitorii de cărți sunt și călători avizi. Pentru toți cei care apreciază atât cuvântul scris, cât și călătoria, am alcătuit mai jos o listă a câtorva hoteluri literare și a celor mai excentrice și minunate atracții ale lor, fie că e vorba de majordomi… literari, decor inspirat din literatură sau chiar hoteluri-biblioteci.

Hotelul Sylvia Beach din Oregon e locul perfect unde să-ți oferi răgazul ca să te afunzi… la propriu într-o carte. oscar-wildeFiecare cameră a hotelului este inspirată de către un autor clasic sau contemporan, printre cele mai frumoase camere numărându-se cele care fac referire la Virginia Woolf, Agatha Christie, F. Scott Fitzgerald sau Dr. Seuss. Nu au televizor și nici wi-fi, dar există acolo o librărie generoasă care poate fi cel mai bun companion în după-amiezele minunate de vară sau în timpul unei furtuni formidabile de toamnă.

slide4-14_f3KUn-28_7d39JDacă ajungeți în Koh Samui, Tailanda, oferiți-vă o aventură livrescă la The Library. Acest hotel-butic are o bibliotecă de peste 1000 de volume unde abundă titlurile cu iz de plajă și albumele de fotografie (majoritatea în engleză), în caz că vă plictisiți de piscina colorată sau de peisajele insulare spectaculoase.

La The Heathmann Hotel din Portland, Oregon, musafirii se pot bucuraDDD-56b3818bc936c-1680x1050 de o colecție impresionantă de cărți – peste 2500 -, multe dintre ele fiind ediții cu autograf din partea multor câștigători ai Premiului Nobel sau Pulitzer. În patru zile din șapte, oaspeții hotelului primesc din partea personalului vin din partea casei și recomandări personalizate de carte. Ce poate fi mai decadent decât să stai cu un pahar de rosé într-o mână, iar cu cealaltă să răsfoiești o ediție frumos lucrată din autorul tău preferat?

Dacă printre experiențele pe care vreți să le bifați în această viață se numără și să vă bucurați de viață în stilul dasdasdasdaHblajinilor hobbiți, atunci merită să rezervați câteva zile la The Hobbit Motel din Noua Zeelandă. Case cu uși perfect rotunde, camere scunde şi tavane unduite, toate fac parte dintr-o experiență făcută să satisfacă și cel mai exigent fan al seriei Stăpânul inelelor. Suntem siguri, însă, că inelele magice nu sunt incluse în prețul camerei.

2 table resize 4-5MBWonderland House este, bineînțeles, un hotel inspirat de Alice în Țara Minunilor. Hotelul se află în Brighton, Anglia, în apropierea mării, și reușește să farmece prin toate detaliile atent construite, fiecare colțișor aducând aminte de romanul lui Lewis Carroll. Perfect pentru reuniuni familiale, petreceri corporate sau tea parties, Wonderland House are o sufragerie pregătită pentru o petrecere cu ceai în compania Pălărierului Nebun, scaune sub formă de cești de ceai și un tron supradimensionat pentru oaspetele de onoare.

common hotelsThe Commons Hotel din Minneapolis e localizat în campusul Universității din Minnesota, iar cel mai excentric detaliu al său este că oaspeții se pot bucura de existența unui majordom livresc, care nu numai că le livrează un mic-dejun copios, dar și cărți pe care aceștia le cer din bibliotecă. Un motiv în plus să rămâi cât mai mult în pat, nu-i așa?

les-plumes-hotel-paris-size-683-1500-1000Parisul adăpostește, pe lângă anticari și buchiniști, și unul dintre cele mai romantice hoteluri din lume: Les Plumes. Camerele sunt inspirate din cele mai faimoase povești de dragoste ale secolului 19 și poartă numele unora dintre cei mai apreciați scriitori ai Franței: George Sand și Alfred de Musset, Paul Verlaine și Arthur Rimbaud, Juliette Drouet și Victor Hugo.

gladstone-hotel-1Bonus: În nordul Țării Galilor, se află The Gladstone, nu un hotel, ci o bibliotecă care, pe lângă serviciile evidente, oferă și camere de cazare vizitatorilor. Biblioteca are o colecție impresionantă de cărți, peste 250,000 de volume, iar sălile ei de lectură au și fotolii confortabile pentru cei care vor să se cuibărească și să citească, dar și birouri unde cei care vor își pot scrie propriile cărți. Se spune că peste 300 de cărți au fost scrise în sălile de lectură ale bibliotecii. Camerele de cazare sunt simple, dar curate, iar cafeneaua din interior oferă toate mesele zilei, cât și un regulamentar ceai de la ora 5 pentru toți cei care nu vor să lase cartea prea mult din mână.

Autor: Monica Ioana Ristea