Putem numi cel puțin un reprezentant în grupul nostru de prieteni: acea persoană care nu a mai citit nimic de la lecturile obligatorii din timpul liceului (uneori, nici măcar pe acelea nu le-a bifat) sau care, în cel mai bun caz, nu și-a mai clătit ochii decât cu bestsellerurile cu priză imensă la public de genul Twilight sau 50 Shades of Grey (deși, spre lauda lui, cel mai probabil nu le-a încheiat nici pe acestea). Nu poți izgoni o persoană de lângă tine doar pentru că nu întreține aceeași relație apropiată cu literatura, dar nici nu poți renunța la speranța de a-l convinge într-o bună zi ce miracol e cititul. Pentru că nutrim și noi aceeași năzuință ca tine, vom încerca să găsim cea mai bună soluție: fă-i cunoștință cu cartea potrivită! Iată titlurile pe care le-am ales noi: 4 cărți pentru prietenii care nu citesc!

Îi poți convinge! 4 cărți pe care să le faci cadou prietenilor care nu citescPrima alegere care ne vine în minte atunci când ne gândim ce carte să facem cadou unui prieten care nu citește, încercând să îl convingem să dea o șansă lecturii, e un roman de dragoste. Ce poate fi greșit atunci când ai în fața ochilor o poveste tandră, romantică, cu un el și o ea care se întâlnesc și se îndrăgostesc? Credem că nimic, dar, pe de altă parte, noi suntem devoratori de cărți. În realitate (și din nefericire) romanele de dragoste pot părea plictisitoare în ochii neobișnuiți cu farmecul cuvântului scris, mai ales dacă persoana în cauză nu ar putea chiar fi caracterizată drept „romantică”. Ceea ce nu înseamnă că ideea cu romanul de dragoste e greșită! Ai însă nevoie de o carte care să alăture dragostei aventură și umor subtil, realizând un tablou epic ce nu poate fi trecut cu vederea. Cea mai bună alegere e „Apă pentru elefanți”. Capodopera ecranizată a Sarei Gruen spune povestea lui Jacob Jankowski, un bătrân nonagenar care a fugit cu circul în tinerețe. Lumea electrifiantă a circului din anii Marii crize economice e pur și simplu cuceritoare, așa cum e și povestea de dragoste dintre Jacob și Marlena, starleta circului. Însă cea care captează toată atenția e elefănțica Rosie și a sa poveste tragică. „Apă pentru elefanți” e doldora de magie, de umanitate surprinsă în cele mai întunecate și mai luminoase clipe ale sale și e extrem de greu de lăsat din mână, ceea ce i-a garantat statutul de bestseller și calitatea de a putea convinge necititori să renunțe la stilul lor nesănătos de viață.

Îi poți convinge! 4 cărți pe care să le faci cadou prietenilor care nu citesc

Comedianul David Sedaris scrie în mod genial despre întâmplările adesea penibile, umilitoare, micile încercări ale vieții de zi cu zi, și o face cu atât de mult farmec, încât te va provoca să râzi în hohote la fiecare paragraf. Atunci când descoperă că se poate distra atât de bine cu o carte, până și cel mai greu de convins necititor va renunța la vehemența cu care respinge operele recomandate de tine. Marele atu al lui Sedaris este că, deși e cu siguranță diferit de marea parte dintre noi (e celebru, e american, e homosexual, provine dintr-o familie cel puțin originală, cu 5 frați neobișnuiți și la rândul lor faimoși), scrie despre acele experiențe pe care le avem în comun și pe care le ținem ascunse în cele mai întunecate cotloane ale minții. Îți lăsăm un fragment din „Eu o să vorbește drăguț cândva” (în original, Me Talk Pretty One Day) pentru a te convinge de geniul autorului și de darul său de a naște cititori: atunci când s-a mutat în Franța alături de partenerul său și a încercat din răsputeri să învețe limba, a ajuns în cele din urmă să o deprindă într-un mod special, „unul deloc complicat, care presupune să zbieri în engleză din toți rărunchii, la fel cum ai zbiera la o persoană surdă sau la un câine pe care credeai că-l dresaseşi să nu se mai urce pe canapea”.

Îi poți convinge! 4 cărți pe care să le faci cadou prietenilor care nu citescCărțile polițiste au devenit marea plăcere vinovată a cititorilor contemporani, dar, deși reprezintă o tentație pentru oricine, plot-ul lor atent construit, cu detalii ce se cer memorate și apoi reamintite cu precizie pentru a funcționa, poate fi destul de neatrăgător pentru o persoană ce nu are exercițiul lecturii. Însă „Lush Life” de Richard Price reușește să scape de această capcană pentru că nu pune accentul pe crima ce are loc în prima parte a cărții, ci pe societate, și nu pe una oarecare, ci cea din New York. Problema actuală a imigranților, modul cum percepem dreptatea și violența, visele atinse și frustrarea de a nu înainta într-o lume atât de perfecționistă, iată numai câteva dintre temele actuale pe care Lush Life le dezbate cu geniu. Cartea a fost lăudată de critici și sunt voci care afirmă că Price e cel mai talentat scriitor din toate timpurile atunci când vine vorba despre conceperea dialogurilor, ceea ce va înlesni și mai mult lectura. Radiografia socială se împletește perfect cu ritmul alert și cu misterul crimei, așa că aceasta poate fi cartea de căpătâi pentru prietenii tăi care nu citesc.

Îi poți convinge! 4 cărți pe care să le faci cadou prietenilor care nu citesc

Majoritatea prietenilor noștri care nu citesc se plâng că nu au timp să parcurgă sute de pagini și preferă în schimb să urmărească un film sau un serial. Trecem cu gentilețe peste ironia orelor petrecute la maratoanele de episoade și preferăm în schimb să intuim compromisul ideal: de ce nu ai face cadou o carte scrisă în pasul rapid al unui scenariu de film, plină de acțiune? Da, ne referim la „Animale fantastice și unde le poți găsi” de J.K.Rowling. Scriitoarea britanică a dat naștere unei întregi generații de cititori (și de viitori autori), așa că e perfect capabilă să îl facă și pe amicul tău să se răzgândească. Deși considerăm că „Harry Potter” reprezintă o serie perfectă pentru a stimula apetitul pentru lectură, știm că prietenii tăi nu vor avea cea mai bună reacție în fața unei cărți „pentru copii”. Tocmai de aceea, îți recomandăm scenariul filmului care a depășit încasări de un miliard de dolari! Newt Scamander are o valiză plină de animale fantastice și merge la New York pentru a se asigura că unul dintre ele este redat climatului lui original. Ajunge însă în toiul unui conflict între comunitatea magică locală și un grup care prigonește vrăjitoria. Bineînțeles, nu e tot: Grindelwald, cel mai puternic vrăjitor întunecat, a dispărut, iar Newt are ca aliați doar un simpatic brutar care nu are nimic în comun cu magia și două vrăjitoare puternice, dar aflate la rândul lor în dificultate. J.K.Rowling a revenit cu aceeași forță naratorială, cu personaje impecabil conturate, cu dialogurile spumoase și imaginația fecundă care au transformat-o în cea mai bogată scriitoare a tuturor timpurilor. Bonus: „Animale fantastice și unde le poți găsi” are un comic de situație mai dezvoltat decât în saga „Harry Potter”, așa că riscul ca amicului tău să nu îi placă e infim!

Tu ce părere ai despre recomandările noastre? Vei încerca să faci cadou aceste cărți pentru prieteni care nu citesc amicilor tăi? Cu ce alte titluri ai putea îmbogăți lista noastră?