Nu putem să nu reflectăm la faptul că imperiul emoțiilor este una dintre cele mai misterioase zone ale psihicului uman, cu o influență copleșitoare asupra vieții noastre cotidiene. Unele emoții ne pot determina să mergem înainte în ciuda tuturor obstacolelor întâlnite pe drum. Altele pot constitui frâne serioase pe calea împlinirii noastre. Există emoții puternice, scăpate de sub control, care au puterea de a „dinamita” vieți. Și există și emoții care ne fac bine – însoțiți de ele putem pune cărămidă pe cărămidă pentru a ridica edificiul unei existențe care să ne mulțumească. Despre importanța emoțiilor în viețile nostre și, mai ales despre inteligența emoțională se vorbește cu mare seriozitate abia începând din 1995, după publicarea cărții lui Daniel Goleman „Inteligența emoțională”. Dacă devenim conștienți de mare parte a emoțiilor noastre și de modul în care ne determină să acționăm sau, din contra, să nu facem nimic, deși poate ne-am dori, parcursul vieților noastre ar arăta mai mult ca sigur mult mai bine. Să călătorim împreună în fascinantul imperiu al emoțiilor prin intermediul a 3 cărți despre inteligența emoțională.

Augusto Cury este un medic psihiatru brazilian, psihoterapeut, educator și scriitor, foarte influent în domeniul înțelegerii emoțiilor și al lărgirii universului mental. Augusto Cury este și inițiatorul unui proiect interesant, institutul „Academia da Inteligencia”/ Școala de Inteligență, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții prin dezvoltarea inteligenței emoționale. „Eliberează-te din temnița emoțională” este doar unul dintre bestsellerurile acestui autor tradus în cincizeci de țări. Psihiatrul brazilian explică în acest volum cum fiecare eveniment de viață dureros este înregistrat în memorie ca o zonă de tensiune ce ulterior creează condiționări în comportament. Spaimele, eșecurile, umilințele, pierderile, respingerile însoțite de puternice reacții emoționale, pe care nu vrem sau nu putem să le conștientizăm ne afundă în această temniță. Condiționați în acest mod de nefericite și nedepășite experiențe de viață ne pierdem libertatea interioară, chiar dacă aparent putem face tot ce ne dorim. Iar pierderea libertății interioare înseamnă mai puține șanse de împlinire și fericire. „Continuăm să fim un mister pentru noi înşine” spune titlul unui capitol al acestei cărți. Augusto Cury este ghidul nostru în „temnița emoțiilor” și ne arată calea spre libertatea interioară (în mod evident, una dintre ele). Pierderea capacităţii de a simţi plăcerea vieții este doar una dintre consecințele temniței emoționale. „Bătrâni în trupuri tinere” ajungem „prizonieri și nefericiți”. Augusto Cury ne vorbește despre modul de funcționare al minții, dar și despre „suferinţa celor care caută libertatea, dar sfârşesc într-o temniţă”. Cartea este utilă părinților, pentru că prezintă câteva principii fundamentale care să-i ajute pe tineri să se elibereze din temniţa emoţională. Totodată psihiatrul brazilian realizează o interesantă radiografie emoțională a dependenței de droguri. Cartea se încheie într-o notă optimistă, pentru că autorul este convins că, odată înțeles complicatul mecanism al emoțiilor, putem fi „mai frumoşi după haos”.

Cine a citit deja cartea „Inteligența emoțională” a lui Daniel Goleman poate alege un nou volum al acestui autor, despre bazele neurologice ale inteligenței emoționale, „Creierul și inteligența emoțională”. Daniel Goleman reia în debutul acestei cărți celebrele sale teorii referitoare la inteligența emoțională și rolul acesteia în parcursul vieții unei persoane. Prima mare întrebare pe care ne-o punem cu toții este dacă inteligența emoțională constituie un set de abilități și dacă aceasta este diferită de IQ. Răspunsul lui Daniel Goleman este categoric: cele două concepte sunt radical diferite și, în timp ce IQ-ul este un dat care nu poate fi schimbat, EQ, inteligența emoțională reprezintă un set de abilități perfectibil – ceea ce este important, pentru că IQ-ul ridicat este o garanție a succesului în viață doar dacă este dublat de inteligență emoțională. Alături de Daniel Goleman putem descoperi informații interesante despre autocontrol și gestionarea stresului, despre creierul creativ și starea potrivită a creierului la serviciu. Două capitole interesante sunt și cele despre creierul social și creierul social online, pentru că autorul ține cont de necesitățile de adaptare la era informatică. În volum putem descoperi tipurile de empatie existente, dar și modalități de dezvoltare a inteligenței emoționale.

Fie că ne place – într-un caz fericit – fie că nu, mare parte a vieților noastre se petrece la serviciu. Suntem convinși că mulți au trait situația când timpul petrecut la serviciu mai lăsa loc doar unui anemic spațiu de viață privată. În acest caz, ar fi optim ca orele petrecute la slujbă să nu fie chinuitoare și să pară fără sfârșit, ci să ne ofere sentimentul că ceea ce facem contribuie la exprimarea și împlinirea noastră. Psihologul Paz Torrabadella ne oferă în cartea „Inteligența emoțională la locul de muncă” un set de sfaturi care ar putea să ne conducă mai aproape de atingerea acestui obiectiv. S-ar putea ca lucrurile pe care le citim în această carte să nu ne surprindă prin noutate. La aprecierea simplității, curajul de a ne ridica și acționa în folosul propriu și libertatea (obligatorie) de a fi noi înșine și de a ne exprima probabil ne-am mai gândit. Meritul psihologului Paz Torrabadella este de a fi structurat aceste idei de bază într-un ansamblu coerent de principii care ne pot face să ne simțim mai împliniți nu numai la locul de muncă, ci și în afara lui. Autoarea ajută cititorii să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și să relaționeze cu ceilalți, să-și recunoască propriile calități și să-și asume meritele sau să gestioneze eșecul. Activarea intuiției și a creativității, stabilirea obiectivelor pe termen lung, fructificarea experiențelor de viață (chiar și a celor negative) și conștientizarea faptului că avem o responsabilitate pentru modul în care ne simțim sunt câteva dintre punctele de interes ale acestei cărți.

Voi credeți că înțelegerea emoțiilor este importantă pentru parcursul pe care-l poate avea viața noastră?

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash