Ziua de 5 august ne-a surprins cu o veste tristă: aclamata Toni Morrison, una dintre cele mai iubite voci ale literaturii contemporane, înceta din viață la 88 de ani. Trăim acum într-o lume mai săracă în talent, în artă și în poezie după ce romanciera, eseista și profesorul universitar ne-a părăsit. E greu să ne imaginăm o cultură afro-americană fără Toni Morrison, dat fiind faptul că autoarea a descris ca nimeni alta viața comunității de culoare din ultimul secol, cu eforturile de a se integra într-un sistem de cele mai multe ori injust, cu sforțarea continuă de a-și regăsi identitatea. Morrison a scris nu numai despre afro-americani, a scris despre femei, despre cei oprimați, în romane de o putere de evocare formidabilă, cu un stil aproape poetic. Șocând, emoționând, sfâșiind prin povești de dragoste sau prin tragedii, Morrison a scos în lumina reflectoarelor o lume care poate altfel ar fi rămas ascunsă. Autoare a 11 romane, 9 opere de nonficțiune, 5 cărți pentru copii și 2 piese de teatru, americanca nu va fi niciodată uitată de cititori. Deși pe lista de omagii pe care le-a primit de-a lungul carierei se numără un Premiu Nobel în 1993, un National Book Critics Circle Award pentru Cântecul lui Solomon (1977), un Pulitzer și un American Book Award pentru Beloved (1987), Morrison va rămâne în amintirea noastră grație dragostei și pasiunii cu care a scris. In Memoriam pentru o mare voce, azi îți recomandăm 3 cărți de Toni Morrison pe care să le (re)citești!

In memoriam Toni Morrison: 3 cărți ale autoarei pe care să le (re)citeștiParcă nicăieri nu strălucește mai abitir talentul lui Toni Morrison ca în, probabil, cea mai celebră operă a sa, Beloved. Romanul publicat în 1987 i-a adus premiul Pulitzer și a fost finalist al National Book Award, dar poate și mai important este faptul că e considerat și azi, alături de Marele Gatsby, una dintre cărțile care nuanțează cel mai fidel ce înseamnă să fii american. Beloved a fost numită de criticii de la The New York Times, în urma unui sondaj realizat printre cititori, cea mai bună operă de ficțiune americană dintre anii 1981-2006, ceea ce spune și mai multe despre puterea sa. Într-un stil poetic care mai degrabă acutizează brutalitatea evenimentelor relatate, Morrison spune povestea inspirată din realitate a unei foste sclave, Sethe, care nici măcar la 18 ani de la abolirea sclaviei, în 1873, nu reușește să se simtă liberă cu adevărat. O chinuie amintirile despre ororile petrecute la ferma la care slujise, dar mai ales moartea fiicei sale, de propriile mâini, pentru a o scăpa de la o viață de chin. Beloved îți va ridica părul de pe tine, te va înfiora și va aduce în prim plan o fantomă mai înspăimântătoare decât tot ceea ce a creat vreodată Stephen King, aceea a atrocităților provocate de rasa umană.

In memoriam Toni Morrison: 3 cărți ale autoarei pe care să le (re)citești

Deși nu se numără neapărat printre cele mai celebre opere ale sale, „Ajută-l, Doamne, pe copil” este titlul care i-a convins pe toți criticii că Morrison e una dintre cele mai mari romanciere ale societății contemporane. „Impresionant, emoționant, cumplit, răsunător” sunt doar câteva dintre epitetele pe care criticii de la The New York Times le-au folosit pentru a descrie al doilea titlu de pe lista de cărți de Toni Morrison de (re)citit. Bride e o femeie superbă, o femeie de culoare cu pielea de abanos care se îmbracă doar în alb, înaltă și elegantă. Dar nu a fost întotdeauna așa. Protagonista își amintește de o copilărie de abuzuri, lipsită de dragoste din cauza faptului că tenul său e mai întunecat decât cel al părinților. Disprețuită de cei care i-au dat naștere, discriminată pentru culoarea pielii sale, Bride face o alegere care îi va marca întreaga viață. „Ajută-l, Doamne, pe copil” e primul titlu din opera lui Morrison a cărui acțiune este situată în prezent, dar forța sa naratorială e la fel de covârșitoare ca în cazul marilor romane despre trecutul dominat de sclavie. Lansată în 2004, cartea e un avertisment al lui Morrison asupra consecințelor ireparabile pe care le poate avea tratamentul abject al propriilor copii. Structura internă genial trasată, dar mai ales finalul surprinzător pentru mulți cititori sunt alte motive pentru care ar trebui să incluzi acest titlu pe lista de must read.

In memoriam Toni Morrison: 3 cărți ale autoarei pe care să le (re)citeștiSimbolism, mituri, referințe biblice, realism, fantezie, magie: „Cântecul lui Solomon” este atât de complexă, încât scriitura pare să se reveleze mai degrabă ca o tapiserie măiastră a timpurilor trecute. Oricine s-a simțit nedreptățit, izolat, rebel, exclus se va regăsi în operele lui Morrison, iar acest fapt e mai valabil ca oricând în ceea ce privește „Cântecul lui Solomon”. Protagonistul Milkman Dead s-a născut după ce un vecin excentric și-a dat viața încercând să zboare cu o pereche de aripi albastre de pe un spital al albilor, evocare extrem de sugestivă pentru ceea ce va fi viața lui Milkman. Dintotdeauna, Milkman și-a dorit să zboare. Ținut aproape de o mamă protectoare și împins de la spate de un tată ambițios, Milkman pleacă în lumea largă, prilej pentru a lua contact cu asasini, mincinoși, neadaptați, fugind de fantomele trecutului și jonglând cu dramele într-o lume afro-americană ce vibrează, pur și simplu. „Cântecul lui Solomon” a primit National Book Critics Circle Award și a fost ales de Oprah în cadrul popularului său book club, gest care o va apropia pe celebra prezentatoare TV de Morrison, în cadrul unei relații care va dura toată viața. Radcliffe Publishing Course a numit romanul al 25-lea cel mai bun titlu în limba engleză al secolului XX, un alt argument pentru a-l găzdui pe lista ta de lecturi.

Toni Morrison nu mai e printre noi, dar ne-a lăsat uluitoare sa operă. Te numeri printre fanii săi? Care dintre cele 3 cărți de Toni Morrison de mai sus vor poposi pe noptiera ta?