Fiecare an nou aduce cu sine o pleiadă de rezoluții, care mai de care mai optimiste. Plănuim să ne „purificăm”, să ne curățăm spiritual, trupește, mental, să devenim versiuni mai bune ale noastre. Însă, deși infuzăm fiecărui început puterea de ne da restart la viață, nu putem șterge cu buretele tot ceea ce s-a întâmplat în trecut. Și aici intervine puterea tămăduitoare a cărților: acestea îți alungă temerile, grijile, anxietatea, fie prin texte pline de lecții de viață, fie pur și simplu printr-un conținut captivant. Descoperă în rândurile de mai jos titlurile de degustat la început de an: 4 cărți care alină orice supărare.

Începe noul an într o notă pozitivă: 4 cărți care te ajută să uiţi de orice supărareUnele dintre cele mai profunde suferințe ale vieții ne sunt provocate de boli, și aici ne referim atât la cele ale trupului, cât și ale sufletului. Acceptarea și resemnarea sunt adesea dificile, așa că noi îți propunem să îți alini durerile de tot felul cu o carte. Bineînțeles, îți recomandăm un autor cu o perspectivă avizată: Catherine Preljocaj e o scriitoare franceză de origine albaneză care povestește experiența luptei sale cu cancerul în „Fericirea, pentru o portocală, nu înseamnă să fie o caisă”. Memoriile impresionează cu sinceritatea, cu omenia, cu optimismul lor, poate atitudini neașteptate din partea unui suferind al celei mai crunte boli. Dar ceea ce captivează e nu neapărat bătălia împotriva bolii, ci drumul autocunoașterii pe care îl traversează Preljocaj. La 30 de ani, autoarea descoperea că are cancer. După ce inițial acceptă verdictul ca fiind un dat de la sine, cu timpul va ajunge la concluzia că nu doar corpul, dar și spiritul poate provoca nemiloasa afecțiune. Înstrăinată de cultura sa, luptându-se cu normele arhaice ale unei populații care consideră femeile inferioare, obligată la o căsătorie aranjată pe care o respinge, Preljocaj trăise pe muchie de cuțit, revoltându-se constant, incapabilă de fericire. Îți mai spunem că deznodământul e unul pozitiv, așa cum se cuvine la început de an: autoarea s-a vindecat de cancer și are acum 60 de ani, fără să mai prezinte vreo urmă a recidivei sale după ce a făcut pace cu trecutul, cu ceea ce este și ceea ce pretinde a fi.

Următorul titlu de pe lista noastră de cărți care alină orice supărare îți aduce aminte că viața merită trăită și că nicio problemă nu e Începe noul an într o notă pozitivă: 4 cărți care te ajută să uiţi de orice supărareimposibil de depășit. Autorul, scenaristul și actorul britanic David Nicholls, pare că le-a făcut pe toate la viața sa, iar în „O zi” ne dovedește perfect experiența sa. Dacă ai văzut filmul cu același nume, jucat de Anne Hathaway și Jim Sturgess, nu te lăsa descurajat de final și nu refuza să citești cartea, care e o adevărată bijuterie. Emma și Dexter se întâlnesc pentru prima dată în 1988 și au parte de o noapte fierbinte, pentru ca a doua zi să pornească fiecare pe drumuri separate. Timp de 20 de ani, vor lega o prietenie care oscilează la granița cu dragostea, iar viețile le vor fi surprinse prin intermediul unei singure zile: 15 iulie. Rezumată perfect prin sintagma „Douăzeci de ani, doi oameni. O zi”, One Day e una dintre cele mai emoționante și totuși amuzante dizertații pe tema vieții și a dragostei, te va captiva și îți va oferi alinarea de care ai nevoie.

Începe noul an într o notă pozitivă: 4 cărți care te ajută să uiţi de orice supărareCercetătorii nu mai contenesc să enumere beneficiile coloratului, fiind convinși de virtuțile relaxante ale acestei activități. Propus drept metodă de combatere a depresiei și a anxietății, coloratul relaxează mintea și dă de lucru mâinilor: astfel, te vei concentra doar pe suprafața care urmează a fi umplută cu culoare și vei uita de griji. Mai mult, plăcuta îndeletnicire are și virtuți de stimulare a creativității, tot ce ți-ai mai putea dori de la cărțile care alină. Din gama largă de titluri existente pe piață, îți recomandăm azi „Linişte sufletească. Carte de colorat pentru adulți”, ce conține imagini calmante, reproduceri de flori și desene abstracte ce susțin lupta împotriva stresului și te transformă într-o variantă mai caldă, mai fericită și mai pașnică a ta.

Neil Gaiman e unul dintre autorii contemporani a cărui imaginație fecundă a făcut cu Începe noul an într o notă pozitivă: 4 cărți care te ajută să uiţi de orice supăraresiguranță lumea un pic mai bună. Englezul ne-a dăruit, printre altele, „Zei americani”, dar și „Coraline” și „Stardust”, dovedindu-se un autor complet, care e capabil să scrie pentru copii, pentru tineri și pentru adulți cu același talent și seriozitate. Ultima dintre cele 4 cărți care alină suflete îi aparține: Neverwhere spune povestea lui Richard Mayhew, un tânăr om de afaceri pe cale să se logodească cu cea pe care o consideră iubirea vieții sale. Un simplu ajutor acordat unei fete pe moarte îl transformă însă într-o variantă supranaturală a sa: devine invizibil, își pierde casa și iubita, care nu îl mai recunoaște. Un singur om e capabil să îl vadă, iar acesta îl trimite în subteranele Londrei, acolo unde mișună nu doar șoareci fantastici, dar și îngeri, conți, bestii, pericole nenumărate. Romanul a fost scris special pentru adaptarea TV, seria realizată de BBC în 1996 bucurându-se de succes. Ca întotdeauna, noi îți recomandăm cartea înainte de serial, cu atât mai mult cu cât majoritatea criticilor au căzut de acord că opera literară e net superioară. Vei fi atât de captivat, încât vei uita cu totul de orice urmă de supărare.

Tu ce părere ai despre cele 4 cărți care alină necazuri și temeri? Care dintre aceste titluri te va însoți în primele zile ale noului an?