Ne confruntăm cu o realitate îngrijorătoare: sunt tot mai puțini copii care citesc în ziua de azi. Cu precădere atunci când ajung la vârsta adolescenței, tentația de a abandona magia cărților în favoarea distracțiilor oferite de social media e irezistibilă. Cu toate acestea, noi considerăm că există un leac la aparenta indiferență a adolescenților față de cărți, iar acesta constă în stăruință: dăruind cărți, povestind despre marile opere ale umanității și întreținând speranța că adolescenții din viața noastră vor redescoperi miracolul lecturii. Cu acest gând în minte, îți recomandăm în rândurile de mai jos cinci cărți-cadou perfecte pentru adolescenți, numai bune pentru a fi împachetate și dăruite cu toată dragostea!

Încurajează i să citească: cinci cărți cadou perfecte pentru adolescențiCum să convingi un adolescent să citească? Făcându-i cunoștință (pe calea cuvintelor, bineînțeles), cu un maestru al literaturii Young adult, celebru pentru faptul că molipsește cu pasiunea sa toți cititorii, indiferent de vârstă. John Green, căci despre el este vorba, a devenit faimos în afara Americii în urma succesului de care s-a bucurat „Sub aceeași stea”, dar noi îți recomandăm să ocolești tragismul best-seller-ului său și să optezi în schimb pentru un roman cu mai mult umor, dar la fel de frumos scris. „De 19 ori Katherine” are menirea unică de a te atrage încă de la titlul cu iscusință încropit și te cucerește cu eroul său, un „fost copil-minune”, Colin, cu o inteligență strălucită, pasionat de anagrame, dar complet lipsit de noroc în dragoste. Dacă te aștepți la tradițională absenţă a activității amoroase care caracterizează adolescenții cu potențial de geniu, află că te înșeli: Colin a avut până în momentul începerii narațiunii nu mai puțin de 19 iubiri, mai mult sau mai puțin serioase, care au avut în comun numele Katherine și faptul că i-au frânt inima. Protagonistul decide să ia atitudine și pleacă într-un road trip, pentru a demonstra o teorie matematică care va prezice viitorul oricărei relații. Dincolo de subiectul intrigant, romanul lui Green excelează la atenția pentru detalii, la lejeritatea stilului spumos, dar și la fidelitatea cu care redă reacții și filosofii adolescentine, cu talentul unui scriitor deja maestru al acestui gen.

Încurajează i să citească: cinci cărți cadou perfecte pentru adolescențiAm început lista noastră cu un roman lejer, o continuăm cu o carte care îmbină într-un mod genial poezia sentimentelor intense, atât de specifice adolescenței, cu proza și cu un subiect ațâțător. „Zăpada mieilor” de Jenny Hubbard a fost acoperită de omagii, perfect justificate. A câștigat premiul Michael L. Printz Honor Award, a fost declarată „Cea mai bună carte a anului 2015” de către Kirkus Reviews și „Cel mai bun roman pentru adolescenți” de către Boston Globe. Mai mult, aduce la loc de cinste o eroină curajoasă, puternică și complexă, așa cum rareori găsești în literatura Young Adult. Emily ajunge la un internat după ce iubitul ei fură o armă și o amenință cu ea la școală, după care se sinucide în fața ei. Pe drumul complicat al vindecării, fata e susținută de prietene cu sintagma „ciudate” aplicate de societate și de spiritul poetei Emily Dickinson. Cartea se deschide precum o floare în mâinile celui care o citește, plină de lirism, demonstrând din plin faptul că autoarea sa a predat limba engleză timp de 17 ani la colegiu și la liceu. Dacă există o carte care să convingă și un adolescent turbulent să citească de Crăciun, aceasta este!

Încurajează i să citească: cinci cărți cadou perfecte pentru adolescențiSe spune că cea mai bună modalitate de a determina un non-cititor să își deschidă mintea și sufletul în fața cărților este cu ajutorul clasicilor. Cu alte cuvinte, o carte-cadou perfectă pentru adolescenți trebuie să se bucure de un anumit renume în tagma Young Adut, iar „Jocurile foamei” e cel mai bun exemplu în acest sens. Opera-cult a lui Suzanne Collins se va bucura de la bun început de un avantaj: celebritatea sa îl va determina pe adolescent să îi ofere o șansă, mai ales că e destul de posibil ca noul ei proprietar să fi văzut și filmul. Eroina Katniss Everdeen e captivantă, iar povestea celor 12 districte obligate să își trimită tineri cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani pentru a se lupta pe viață și pe moarte într-o arenă, în așa-numitele Jocuri ale foamei, pentru un Capitoliu dominant care transmite încleștarea la TV, e atât de antrenantă, încât îi va fi imposibil să lase romanul din mână. Implicațiile politice, miezul de distopie cu similarități cu societatea noastră, acțiunea și chiar componenta de fashion a romanului au transformat „Jocurile foamei” într-un preferat al adolescenților de pretutindeni, iar pe scriitoarea Suzanne Collins într-un nume comparat cu J.K.Rowling sau chiar Stephen King, cel puțin din punct de vedere al succesului.

Încurajează i să citească: cinci cărți cadou perfecte pentru adolescențiParcă ne-am dori să ne mai apucăm și noi încă o dată de citit, numai pentru a descoperi în prima carte care ne cade în mână magia din „Pulbere de Stele” de Neil Gaiman. Nu am fi putut-o descrie mai bine decât însuși autorul ei, așa că te lăsăm în compania cuvintelor sale: „Este o poveste cu zâne. Este ca o îngheţată. Menirea ei este să te facă să te simți fericit când ai terminat-o.“ O narațiune fermecătoare, proaspătă, surprinzătoare, romanul spune povestea unei stele căzătoare, în căutarea căreia aleargă un băiat care vrea să o ofere drept dar celei pe care o iubește, fii de regi care vor să cucerească cu ajutorul ei regatul și trei vrăjitoare care vor să își recapete tinerețea servindu-se de ea. În momentul în care descoperim că steaua nu e simplă rocă, ci o femeie cu personalitate, ne îndrăgostim de această carte-cadou perfectă pentru adolescenți!

Încurajează i să citească: cinci cărți cadou perfecte pentru adolescențiSă nu comiți greșeala de a crede că adolescenții nu pot fi profunzi și că nu merită decât cărți ușurele sau povești fermecătoare, care să le deschidă cu blândețe apetitul pentru lectură. Noi considerăm că, dimpotrivă, „Hoțul de cărți” reprezintă o carte-cadou ideală pentru orice adolescent, mai ales pentru unul căruia nu îi place să citească. Marcus Zusak a conceput o adevărată capodoperă a literaturii contemporane, plecând de la un eveniment traumatizant încă, Al doilea război mondial. Începem romanul dintr-o perspectivă insolită, mai ales pentru o operă Young Adult: a Morții. După ce îl răpește pe fratele protagonistei Liesel, ființa supranaturală va continua să o observe pe micuța eroină, interferându-se în viața ei, având grijă să îi răpească persoane dragi cu o încăpățânare sfâșietoare, dar dăruindu-i și dragostea pentru cărți. „Hoțul de cărți” e, înainte de toate, o pledoarie pentru cât de important este cuvântul scris, mai ales atunci când este interzis, amenințat, ars, când nu poate fi savurat decât pe ascuns, furând, așa cum face micuța și atât de iubita protagonistă, una dintre cele mai impresionante din literatura recentă.

Tu ce părere ai despre lista de cărți-cadou pentru adolescenți concepută de noi? Te vei inspira din alegerile noastre pentru a le duce în dar celor dragi? Cu ce alte titluri ai completa articolul nostru?