Ioana Chicet-Macoveiciuc este cunoscută iubitorilor de carte drept Prințesa Urbană. Scrie cărți pentru copii, iar cea mai recentă dintre ele, “Băiețelul cu aripă de fluture”, este gata să apară pe rafturile online și offline. Aflați mai multe despre părinți, copii, timpul dedicat celor mici și despre inspirație în interviul de mai jos.

Ai început cu o carte „pentru oameni mari”, așa cum o descrii pe blogul tău, și iată că deja ești la a treia carte pentru copii. Cum a fost primită fiecare de public?

Prima mea carte a fost un salt în necunoscut pentru mine. Scriam deja pe blog de mulți ani, scriam pentru femei, pentru părinți, pentru oameni obișnuiți, ca mine. “O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă” a fost o prelungire a blogului, o completare a lui, o sumă de gânduri, experiențe și povești de iubire din familia noastră. E o carte despre lucrurile care contează în relații, despre joacă, despre râs, despre respect și despre a înțelege cine ești.
ioana chicet-macoveiciucCartea a avut un succes neașteptat, se vinde în continuare foarte bine, în general când cineva vrea să facă un cadou unei prietene însărcinate sau unei proaspete mame, cartea aceasta e în topul listei. Și mă bucur, pentru că e o carte duioasă, care îndeamnă la blândețe și drag. Cărțile pentru copii sunt scrise pentru copiii mei, care sunt la fel ca toți copiii, isteți, optimiști și curioși. Cele trei cărți pentru copii s-au lipit repede de raftul cu cărți preferate ale multor familii, pentru că au multe dialoguri simpatice, personajele sunt contemporane, copiii se recunosc între ele, părinții primesc indicii bune de comunicare cu copiii, iar ilustrațiile sunt superbe.

ioana chicet-macoveiciucPrima carte pentru copii, “Te iubesc orice-ai face”, e un mesaj simplu și simpatic despre iubire dincolo de supărări și trăsnăi. “Mami, e gata” e o carte de aventuri în bucătărie, cu 11 rețete sănătoase care pot fi preparate chiar de copii. Iar “Băiețelul cu aripă de fluture” este povestea lui David, care transformă un defect din naștere într-o super putere! 🙂

Romanul “Miercuri, respirăm” este o poveste fictivă despre prietenia între femei, o carte cu multe scene caraghioase, dialoguri amuzante, dar și momente emoționante din viața celor șase gravide în jurul cărora se învârte acțiunea.

Care ipostază te-a solicitat mai mult? Cea în care te-ai adresat părinților sau cea în care ai avut în minte copiii?

Mult mai greu îmi este să scriu pentru copii, deși textul unei cărți pentru copii este de 100 de ori mai scurt decât cel al unui roman, de exemplu. Cărțile pentru copii le-am rescris de zeci de ori, pentru că lucrez cu mare grijă la fiecare cuvânt, la efectele pe care vorbele mele le-ar putea avea asupra micilor cititori. Înainte să fie gata cartea, ea merge întotdeauna la un psiholog care îmi dă girul final, ca să fiu eu sigură ca povestea va face doar bine, niciodată rău.

Cum îți alegi subiectele pentru cărți? De unde îți iei inspirația?

Idei îmi vin mereu. În autobuz, când spăl copiii, în parc la joacă, în somn. Am zeci de idei de cărți, nu am timp să le scriu pe toate. 🙂

Ce te-a inspirat să scrii cea de-a cincea ta carte, „Băiețelul cu aripă de fluture”? Ai simțit că a fost mereu cu tine subiectul sau un anumit eveniment l-a făcut atât de clar pentru tine?

ioana chicet-macoveiciucPovestea lui “David, băiețelul cu aripă de fluture” am inventat-o acum câțiva ani, pentru un băiețel adevarat care s-a născut diferit. I-am spus-o lui de multe ori și am observat cât de mult îl ajută. Și m-am gândit ca sunt multe familii în situația asta. În general în România oamenii nu sunt foarte toleranți și înțelegători cu semenii lor diferiți. Și poate povestea aceasta îi va ajuta să înțeleagă ce se întâmpla în sufletul unui copil diferit, pentru care defectul lui e de fapt puterea lui secretă.

Care este mesajul pe care vrei să-l transmiți prin intermediul ei?

Vreau ca adulții (pentru că cei mici simt asta oricum) să înțeleagă că toți suntem diferiți, în feluri diferite. Doar că unele diferențe sunt mai vizibile.  Unii dintre noi au probleme cu pielea. Alții nu pot să își facă prieteni. Unii se tem de insecte. Alții au sprâncenele complet albe. E important să nu privim cu teamă sau cu răutate diferențele altora, ci să ne gândim că acești oameni au ceva în plus față de noi, că avem de învățat de la ei, că îi putem ajuta dacă le oferim acceptare și prietenie.

În cât timp ai scris-o?

Am inventat-o într-o noapte, am spus-o de sute de ori, apoi am și scris-o pe hârtie într-o duminica.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le-a adus momentul în care ai decis să renunți la un job convențional și să te dedici în totalitate familiei tale?

Viata alături de copiii mei e cel mai mare câștig. Avem mult timp împreună, timp de care ne bucurăm, din care învățam cu toții. Pentru ei, dar și pentru mine, nimic nu e mai important.

Cum reușești să împaci și copiii, care sunt încă mici și au nevoie de tine aproape în permanență, colaborările pe care le ai, timpul petrecut cu soțul tău și timpul dedicat scrisului?

ioana chicet-macoveiciucE foarte greu sa lucrez cu ei în jur, așa că atunci când suntem doar eu cu ei, nu lucrez. Ne jucăm, ieșim, gătim, dormim, totul împreună. Scriu după ce ei se culcă seara, la întâlniri și filmări mă duc ziua, cât fetița e la grădiniță iar cel mic stă cu bona noastră. Când am evenimente sâmbătă, copiii se bucura de timp cu tatăl lor, iar duminicile sunt exclusiv timp în familie. Și dacă am evenimente atunci, mergem împreuna.

Am înțeles că pregătești o carte diferită de tot ce ai scris până acum. Ce ne poți dezvălui despre ea?

E un roman cu o poveste de dragoste foarte dureroasă și foarte frumoasă. Mai multe nu spun încă! Superstiție de autor! 🙂