Atunci când operele pe care le citim sunt atât de terifiante încât ne îngheață sângele în vene, ne place să le punem pe seama imaginației debordante a scriitorilor. Nu poate să fie adevărat ceea ce se petrece, ne spunem, e doar rezultatul unei minți strălucite, dar înfricoșătoare. Nu este însă cazul cu titlurile de mai jos, pe care nu le putem pune câtuși de puțin pe seama fanteziei, ba dimpotrivă. Ajungem astăzi pe teritoriul literaturii „de investigație”: 3 cărți bazate pe crime reale! Sunt numai bune de degustat într-o seară friguroasă de toamnă!

Iți dau fiori: 3 cărți despre crime care s au petrecut în realitateCel mai la îndemână exemplu de carte bazată pe o crimă ce s-a petrecut în realitate este „Cu sânge rece” de Truman Capote. Cartea marelui scriitor american „îți îngheață sângele în vene și-ți pune mintea la contribuție. Un roman zguduitor”: așa suna critica celor de la The New York Review of Books. În 1959, America era zguduită de o crimă teribilă care avea loc într-un orășel mic din Kansas, așa numitele oaze pașnice, în care toată lumea se cunoaște, vecinii se ajută, iar actele de agresiune din marile metropole sunt necunoscute. Herb Clutter era un fermier respectat din Kansas-ul de Vest, cu 18 angajați pe care îi trata bine și care îl admirau. Cele două fiice mai mari plecaseră la liceu, așa că au fost cruțate de crima ce avea avea loc în noaptea de 14 noiembrie, atunci când Richard Eugene “Dick” Hickock și Perry Edward Smith, recent eliberați, hotărau să dea o spargere la reședința fermierului. Descoperind prea târziu că familia e acasă și hotărând „să nu lase urme”, cei doi infractori i-au ucis pe soții Clutter și pe cei doi copii mai mici. Capote a investigat cazul alături de buna sa prietenă Harper Lee, mergând pe urmele analizei poliției. Criminalii au fost descoperiți după 6 săptămâni de anchetă și executați. Capote s-a documentat timp de 6 ani pentru romanul considerat a fi o operă de pionierat în domeniul true crime, ajungând inclusiv să îi cunoască pe atacatori și să petreacă timp cu ei înainte de sentința finală. Prima carte de pe lista noastră este considerată a fi „un roman de non-ficțiune”, în principal datorită stilului elocvent și a inserțiilor de psihologie fină, despre care știm deja că îi sunt caracteristice scriitorului. Deși s-a bucurat de un succes uluitor, „In Cold Blood” nu a câștigat premiul Pulitzer, așa cum visa autorul său, lucru care se pare că l-a întristat profund pe Capote. Prima dintre cele 3 cărți bazate pe crime reale din lista noastră rămâne însă unul dintre cel mai bine vândute titluri de gen, fiind surclasată doar de Helter Skelter de Vincent Bugliosi, care are la bază crimele lui Charles Manson.

Iți dau fiori: 3 cărți despre crime care s au petrecut în realitate

Capote a fost cu siguranță afectat la un moment dat de legătura pe care a stabilit-o, chiar și indirect, cu autorii crimei despre care a scris. Însă ce punem spune atunci despre Ann Rule, cea care nu numai că l-a cunoscut pe Ted Bundy înaintea crimelor care l-au transformat într-un monstru din povești, ci chiar l-a apreciat și respectat? Precum o Lois Lane fără happy-end, Rule era o scriitoare ce urma să lanseze o carte despre o serie de crime, fără să știe că era destul de apropiată de tenebrosul lor autor. În The Stranger Beside Me: Ted Bundy: The Shocking Inside Story, scriitoarea ne oferă una dintre cele mai personale și intime perspective asupra vieții și personalității lui Ted Bundy, cel pe seama căruia sunt puse 36 de victime a căror ucidere a fost mărturisită cu sânge rece. Pentru Rule, Bundy nu era însă doar monstrul, ci un om cald, charismatic, inteligent, pe care nu l-ar fi crezut niciodată capabil de ceva rău. Cât la sută e exagerare de dragul apelului la public și cât adevăr în scrierile autoarei nu vom putea spune niciodată. Ann Rule recunoaște încă de la început să nu se acuză deloc pentru modul în care a fost manipulată, mai ales că nu a fost singura ce a căzut pradă farmecului lui Bundy. Al doilea titlu de pe lista de cărți bazate pe crime reale te va înfiora nu numai cu perspectiva sa familiară, autentică, dar și cu ideea pe care o cimentează în subconștientul nostru; aceea că ne este imposibil, în ciuda a ceea ce credem, să recunoaștem un psihopat, un criminal în masă. Rule a schimbat cursul literaturii true-crime, sau cel puțin așa consideră criticii, la aproape 15 ani de la publicarea bestseller-ului lui Capote.

Iți dau fiori: 3 cărți despre crime care s au petrecut în realitateÎn balanța oficială, a fost acuzat de 6 crime. El a pretins că este responsabil de 37. Legenda spune că ar fi fost autorul a cel puțin 50! Vorbim acum despre „vedeta” din Zodiac, criminalul sadic care își tortura și ucidea victimele, urmând apoi să trimită scrisori misterioase către autorități, provocându-i să îi dea de urmă. În cazul în care scenariul de mai sus îți este familiar, motivul e reprezentat de faptul că „Zodiac” a fost transformat și într-un film cu Jake Gyllenhaal, Robert Downey Junior și Mark Ruffalo, regizat de David Fincher. Cartea pe care ți-o recomandăm noi îl are ca autor pe Robert Graysmith, un jurnalist care devine obsedat în anii 60 de scrisorile criminalului poreclit Zodiac. A treia lucrare de pe lista noastră este cronica tentativelor acestuia de a descifra misterul din partea scrisorilor maniacului, ce se transformă din responsabilitate civică în obsesie curată, prelungită pe parcursul a 13 ani, despre care Graysmith consideră că l-a costat și căsnicia cu a doua sa soție. Lucrând pe atunci la San Francisco Chronicle, jurnalistul și-a dedicat timpul identificării criminalului și a ajuns să scrie un bestseller New York Times pe această temă. Deși l-a adus în situația de a-și sacrifica viața personală, „Zodiac” a deschis cu siguranță „apetitul” lui Graysmith, care de atunci a mai fost autor a încă cinci cărți despre crime celebre. „Zodiac” te va uimi cu bogăția detaliului, cu calitatea reasearch-ului, conținând și amănunte care nu au fost date publicității nici de poliție și care exprimă perfect cât de departe a mers obsesia autorului.

Tu ce părere ai despre aceste cărți bazate pe crime reale? Le vei include pe lista de to read în această toamnă? Noi ne gândim să ne lăsăm pradă lor în nopțile friguroase!