Vacanțele la țară sunt unele dintre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei noastre. Petrecute în sânul naturii, alături de bunici, gustând din simplitatea vieții, cu distracții nenumărate și copii alergând pe ulița satului, la țară savuram practic adevăratul gust al vacanței de vară. Dacă ai posibilitatea, te sfătuim să îi faci același dar copilului tău și să îi dai ocazia de a avea parte de măcar o lună petrecută alături de bunici, la țară. Pentru ca farmecul să fie complet, nu uita să îi împachetezi în bagaj și câteva cărți. Alege titlurile potrivite pentru acest moment și cel mic se va întoarce animat de o dragoste și mai profundă pentru lectură. Iată ce îți sugerăm: 4 cărți pentru copii de citit la țară!

Îţi duci copilul în vacanță la țară? Ce cărți să îi împachetezi în bagajDacă îi vei insufla celui mic încă de copil dragostea pentru literatura română, aceasta va arde în sufletul său pentru tot restul vieții. În ceea ce ne privește, nu e carte mai potrivită pentru a fi citită la țară decât „La Medeleni”. Primul roman al trilogiei publicate de Ionel Teodoreanu, „Hotarul nestatornic”, este o odă adusă copilăriei surprinse în cele mai pure și totodată năstrușnice ipostaze ale sale. Familia Deleanu merge să petreacă lunile de vară la moșia La Medeleni, din Moldova, iar cei doi copii Dănuț și Olguța sunt acompaniați de Monica, fetița pe care soții Deleanu au adoptat-o în urma unei tragedii. Ritmul molcom al narațiunii rimează perfect cu peisajul fermecător al Moldovei, mângâiat de razele soarelui, iar copiii își trăiesc vara în mijlocul naturii, alături de necuvântătoare și de țărani respectuoși. Cel mai probabil, cel mic o va adora pe Olguța, considerată unul dintre cele mai reușite personaje feminine ale literaturii române, dar nu te supăra pe el dacă acasă va încerca să reproducă câteva dintre poznele sale celebre. Interiorizatul și intelectualul Dănuț, timida și dulcea Monica și Moș Gheorghe, prototipul bunicului sfătos, sunt alte personaje care fac din „La Medeleni” un clasic ce merită redescoperit de orice copil.

Aventura unei vacanțe de vară trăită la țară ce a început cu „La Medeleni” trebuie să continue cu „Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Îţi duci copilul în vacanță la țară? Ce cărți să îi împachetezi în bagajTwain. Seria marilor clasici ilustrați îi va oferi celui mic satisfacția de a descoperi unele dintre cele mai frumoase povești pentru copii, acompaniate de imagini superbe. Una dintre cele mai frumoase cărți scrise vreodată de Mark Twain a debutat, oricât ar fi de greu de crezut, ca un fiasco comercial și a devenit între timp o legendă. Tom Sawyer e, din multe puncte de vedere, alter-ego-ul Olguței în literatura americană. Ingenios și isteț, folosește de la o vârstă fragedă efectele psihologiei inverse (episodul cu gardul ce trebuia vopsit e unul dintre cele mai delicioase din întreaga literatură pentru copii). Dar, dincolo de acțiunea-magnet pentru copii, ceea ce îl va face pe prichindelul tău să viseze sunt peisajele necuprinse din Mississippi, în care vegetația sălbatică se împletește cu primele urme ale civilizației, în care râul curge molcom, tărând după el aventuri și secrete. Publicată în 1876, „Aventurile lui Tom Sawyer” este una dintre primele cărți redactate la o mașină de scris, dar, în ciuda vechimii sale, nu și-a pierdut nici azi farmecul. Merită adăugată în bagaj printre cele mai frumoase cărți pentru copii de citit la țară.

Îţi duci copilul în vacanță la țară? Ce cărți să îi împachetezi în bagajS-a tot vorbit despre importanța pe care o au basmele în dezvoltarea intelectului și a imaginației celor mici, dar mai ales pentru a-i ajuta să se integreze în societate și să își descopere personalitatea. Valori precum curajul și prietenia, dragostea și hotărârea, hărnicia și rezistența față de loviturile sorții sunt emanate de fiecare pagină a basmelor, iar lupta dintre bine și rău, de care cel mic va avea parte în viață în ciuda protecției tale, nu e nicăieri mai prezentă și mai bine ilustrată decât în basme. Mai mult, pentru că va fi departe de tine, cel mic își va ostoi dorul recitind câteva dintre poveștile pe care le-ați descoperit împreună. Noi îți recomandăm basme și povești românești, deși, firește, poți alege orice. În colecția „Cele mai frumoase povești” de Petre Ispirescu, cel mic va fi răsfățat și cu desenele pline de imaginație ale lui Petru Ghetoi, cel mai celebru ilustrator din Republica Moldova. Pe prichindel îl așteaptă poveștile lui „Greuceanu”, „Aleodor Împărat”, „Balaurul cel cu șapte capete”, „Prâslea cel voinic și merele de aur” sau „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără moarte”, care îi vor face vacanța de vară și mai pitorească, și mai frumoasă. Imaginează-ți-l ascuns într-un pod plin cu fân și devorând pagină cu pagină la lumina lanternei.

Nu vrem să îți oferim impresia că numai clasicii au ce căuta printre exemplele de cărți pentru copii de citit la țară. Dimpotrivă, copilul Îţi duci copilul în vacanță la țară? Ce cărți să îi împachetezi în bagajtău trăiește și trebuie să înțeleagă lumea modernă, așa că literatura contemporană pentru copii e mai mult decât incitantă. Alege de fiecare dată lecturi care să îl ajute pe cel mic să învețe ceva, să descopere un aspect controversat al societății. Cea mai bună sugestie în acest sens este „Minunea” de R.J. Palacio, o carte formidabilă despre un copil de 10 ani care s-a născut cu o diformitate facială și care, după ce a studiat o perioadă acasă, acceptă să meargă la școală. Firește, va avea parte de discriminare, de priviri piezișe și de înfiorătorul bullying, dar și de distracție și prietenie. August Pullman va deveni poate cea mai bună lecție pentru copilul tău, aceea că nu trebuie să judece după aparențe. Cartea a fost scrisă de ilustratoarea Palacio după ce a experimentat un episod asemănător cu copiii săi, plecați în vacanță, când aceștia au avut o reacție controversată la vederea unei fetițe cu o diformitate fizică.

Tu ce părere ai despre aceste cărți pentru copii de citit la țară? Care dintre aceste titluri își va face loc și în bagajul micuțului tău?

Photo by Trent Erwin on Unsplash