Se spune că dragostea nu are vârstă şi nu ţine cont de diferenţa de ani, aşa cum nu e afectată de culoarea pielii, de religie sau de diferenţele sociale. Dacă te mai îndoieşti încă de acest adevăr indiscutabil sau nu ai avut, din păcate, şansa de a-i verifica aplicabilitatea pe propria piele, îţi dovedim în rândurile de mai jos că reprezintă o certitudine. Ne ajutăm de 4 poveşti de dragoste cu diferenţe de vârstă între protagonişti, în care eroii nu ţin însă cont de aceste impedimente şi sunt îndrăgostiţi nebuneşte unul de altul!

Iubirea, mai presus de orice: 4 poveşti de dragoste cu diferenţă de vârstă între protagoniştiDacă istoriile de dragoste contemporane nu consideră că diferenţele de vârstă sunt atât de scandaloase, nu acelaşi lucru poate fi afirmat despre epocile trecute. În perioada victoriană, astfel de discrepanţe notabile săreau mult mai uşor în ochi! În mod cu totul şi cu totul extraordinar, însă, factorul considerat a fi cel mai de blamat în uniunea dintre Jane Eyre şi Mr Rochester, cel puţin în ochii contemporanilor lor, e reprezentat de diferenţele de avere şi de poziţie socială. Noi vom trece cu ochii banii şi ne vom referi azi doar la anii ce îi despart. La începutul romanului, Jane Eyre nu are încă 20 de ani, iar Rochester se apropie de 40. Mai mult, fata e dulce şi inocentă, în timp ce bărbatul trecut pe sub furcile caudine ale vieţii nu mai reţine nimic din delicateţea tinereţii. Cu toate acestea, povestea de dragoste dintre cei doi protagonişti iubiţi ai lui Charlotte Bronte e una de succes, principalul motiv fiind maturitatea fetei. “Jane Eyre” e descrisă ca fiind „wise beyond her age”, mai înţeleaptă decât i-ar fi permis vârsta, ceea ce îi permite să se apropie de un bărbat ce i-ar putea fi tată, aşa cum nuanţează însuşi Rochester. Povestea de dragoste dintre cei doi se construieşte natural, creşte frumos, şi trebuie să recunoaştem că diferenţa de vârstă o face încă şi mai romantică. Iar atunci când în ecuaţie intră şi Bertha, soţia cu probleme psihice ascunsă de lume, parcă nici nu mai contează că între Jane şi Rochester sunt aproape 20 de ani diferenţă!

Iubirea, mai presus de orice: 4 poveşti de dragoste cu diferenţă de vârstă între protagonişti

Dacă Jane Eyre şi Mr Rochester reuşesc să îşi trăiască dragostea dincolo de orice impedimente în ciuda celor 20 de ani diferenţă, nu acelaşi lucru poate fi afirmat despre al doilea cuplu de pe lista noastră. În ciuda opiniei populare care îl descrie pe Humbert Humbert ca fiind un „om bătrân”, în realitate protagonistul îndrăgostit de o adolescentă are 36-37 de ani atunci când o întâlneşte prima dată pe Dolores Haze. Desigur, principala problemă e că fetiţa are doar 12 ani, ceea ce face ca diferenţa de 25 de ani dintre ei să fie atroce. Şi aici intervine o explicaţie pentru atracţia aparent imposibilă: Humbert Humbert nu a ajuns la maturitatea sexuală şi e încă afectat de o pasiune neîmplinită din adolescenţă, pentru Annabel, pe care o vede reîncarnată în “Lolita“. Bineînţeles, dată fiind vârsta atât de fragedă a protagonistei, dragostea dintre cei doi e blestemată şi privită cu dezgust de orice cititor, dar ceea ce nu putem nega e că, fie ea dezaxată, iubirea dintre cei doi nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Ceea ce ne face să ne întrebăm; oare dacă Humbert ar fi întâlnit-o pe Lolita în aceleaşi circumstanţe precum Mr Rochester pe Jane Eyre, după ce fata ar fi împlinit 18 ani, nu ar fi fost povestea lor romanticizată şi înscrisă apoi pe firmamentul celor mai frumoase iubiri din literatură? Nu vom şti niciodată!

Iubirea, mai presus de orice: 4 poveşti de dragoste cu diferenţă de vârstă între protagoniştiNici următoarea poveste de dragoste de pe lista noastră nu reuşeşte să le aducă împlinirea protagoniştilor, dar, din nou, perspectiva pe care cititorul o are asupra romanţei e puţin diferită de cea pe care o dezvoltă în timp ce citeşte „Lolita”. În „What Was She Thinking”, romanul ce a stat la baza filmului „Notes on a Scandal” (cu Cate Blanchett şi Judi Dench în rolurile principale), autoarea Zoe Heller surprinde o nouă poveste de dragoste cu diferenţă de vârstă între protagonişti. De data aceasta, e vorba de mai mult de 20 de ani, şi, din nou, circumstanţele sunt şi mai incriminatorii. Sheba Hart are o familie fericită, dar nu se poate abţine să se îndrăgostească de unul dintre elevii ei, în vârstă de doar 15 ani. Toată aventura e filtrată prin ochii unei profesoare mai în vârstă, Barbara Covett, o fiinţă solitară, răzbunătoare, ce nu vrea să împartă atenţia singurei sale prietene, Sheba, cu nimeni. Din nou, maturitatea pare să fie factorul decisiv: Sheba descoperă în spiritul elevului ei o profunzime care o imită pe a ei şi care îi deschide ochii asupra lipsurilor din viaţa sa. Deşi nu putem fi de acord cu această poveste de dragoste, nu îi putem nega nici pasiunea, nici autenticitatea.

Iubirea, mai presus de orice: 4 poveşti de dragoste cu diferenţă de vârstă între protagonişti

Dacă diferenţele de vârstă din rândurile de mai sus ţi s-au părut insurmontabile, este cazul să supralicităm cu a patra pereche de pe lista noastră. Încheiem enumerarea de poveşti de dragoste cu diferenţe de vârstă între protagonişti cu cea mai impresionantă dintre ele: Bella Swan şi Edward Cullen din saga „Twilight”: 86 de ani la momentul întâlnirii lor! Da, e adevărat, vampirul a fost „îngheţat” în timp la vârsta de 17 ani, atunci când a fost transformat, în 1918, dar, dat fiind că e născut în 1901, bifează a 103-a aniversare în momentul întâlnirii cu Bella Swan! Dacă ţinem cont şi de maturitatea pe care ţi-o oferă o existenţă atât de îndelungată pe pământ, putem conchide că vârsta lui Edward ar reprezenta cu adevărat un impediment în „Amurg”. Însă autoarea Stephenie Meyer rezolvă problema în maniera pe care am descoperit-o în toate exemplele de mai sus: Bella e la rândul ei un „suflet bătrân”, unul care reuşeşte să deschidă inima lui Edward şi să îl convingă că merită să fie iubit. Meyer a câştigat de partea ei o mare masă de cititori, transformând ultima dintre cele 4 poveşti de dragoste cu diferenţă de vârstă între protagonişti într-un adevărat fenomen.

Tu ce părere ai despre aceste poveşti de dragoste cu diferenţe de vârstă între protagonişti? Care dintre ele te-a convins cu adevărat că iubirea nu ţine cont de niciun impediment şi că e mai presus de orice?