Una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste ale tuturor timpurilor, adânc îngropată în trecut, ne-a frânt inimile cu imposibilitatea ei. Romeo şi a sa Julietă nu au putut fi împreună din cauza familiilor care se urau, ceea ce i-a adus la pierzanie. Shakespeare a conturat prin cei doi îndrăgostiţi născuţi sub o stea potrivnică un adevărat simbol al iubirii nepieritoare, dincolo de viaţă şi de moarte; atunci când preferi să dispari decât să trăieşti în absenţa celui drag, poţi spune că ai trăit dragostea din plin. Însă mitul continuă să fie întors pe toate părţile şi de către scriitorii contemporani: cea mai bună dovadă a faptului că iubirea dintre cei doi protagonişti e nemuritoare o reprezintă numeroasele adaptări. Descoperă mai jos 4 cărţi ce reiau mitul lui Romeo şi al Julietei, într-o formă mai mult sau mai puţin asemănătoare!

Iubiri de basm în lumea contemporană: 4 cărţi care reiau mitul lui Romeo şi al JulieteiNu credem că există un câmp literar care să integreze cel mai bine mitul lui Romeo şi al Julietei decât secţiunea Young Adult. Cu greu mai poţi experimenta la maturitate o iubire atât de intensă precum cea care consumă, aşa că protagoniştii tineri au tot potenţialul de a deveni arhetipuri peste ani ai eroilor lui Shakespeare. În „Compulsion”, prima carte din seria „The Heirs of Watson Island”, Martina Boone crează o lume gotică magică, în care fantomele „dansează” cu secretele şi cu un cuplu periculos de asemănător cu cel format din Romeo şi Julieta. Pe Barrie Watson şi Eight Beaufort îi desparte un blestem vechi, dar şi inamici care îi doresc morţi. Fata ajunge să trăiască în casa mătuşii sale, alături de frumosul Eight, după ce mama sa moare, şi curând îşi va pune darul de a descoperi lucruri ascunse în funcţiune, citind secretele plantaţiei şi pe ale spiritelor cu o uşurinţă dezarmantă. „Compulsion” a fost comparat cu Romeo şi Julieta, Pe aripile vântului şi Beautiful creatures, dar ceea ce îl face unic e atmosfera supranaturală înfiorătoare pe alocuri, descrisă de autoare cu atât de mult lirism, încât nu te mai lasă inima să părăseşti paginile cărţii. Citeşte şi continuarea “Persuasion“!

Iubiri de basm în lumea contemporană: 4 cărţi care reiau mitul lui Romeo şi al JulieteiRomeo şi Julieta proveneau din familii vrăjmaşe, dar următorii doi protagonişti care le reiau mitul nici măcar nu aparţin aceleiaşi specii. Îi invităm acum pe eroii lui Shakespeare într-un decor distopic: pe punctul de a se autodistruge, lumea este „salvată” de o rasă superioară, de supraoameni, numiţi Auriii, care înving civilizaţiile agresive de pe Pământ, colonizează tot sistemul solar şi împart umanitatea în Culori, în funcţie de rolul lor în societate. În „Furia Roşie”, protagonistul Darrow face parte dintre cei mai de jos: Roşii, mineri, ce sondează în adâncurile din Marte, minţiţi fiind că fac planeta locuibilă pentru restul umanităţii. Ceea ce Roşii nu ştiu e că Marte a fost de mult populată! Revoltându-se, soţia lui Darrow e ucisă, iar acesta devine membru din disperare al unei mişcări revoluţionare, Fiii lui Ares, ce îl transformă într-un Auriu pentru a-i putea submina pe aceştia din interior. Fireşte, intervine între timp şi Julieta, care nu e deloc dulce, ci o luptătoare inteligentă, superioară, o Aurie care ajunge să îi schimbe lui Darrow părerea despre rasa dominatoare. Pierce Brown a creat prin trilogia sa o serie ce dă dependenţă, în care mitul lui Romeo şi al Julietei ajunge unde protagoniştii lui Shakespeare nu şi-ar fi imaginat vreodată: în spaţiu.

Iubiri de basm în lumea contemporană: 4 cărţi care reiau mitul lui Romeo şi al JulieteiDacă erai convins că familiile vrăjmaşe imaginate de Shakespeare nu îşi au corespondent în maliţiozitate în literatură, nu ai întâlnit încă personajele din „Lacrima” de Lauren Kate. Autoarea bestseller-ului Fallen reia în a doua sa serie mitul Atlantidei, punând însă mai mult accent pe magie şi pe durerea dragostei dezamăgite. Eureka şi-a pierdut în mod fatal mama într-un accident şi, după o tentativă de suicid ratată, e nevoită să îşi piardă timpul la psihologi, încercând să depăşească trauma. Atunci când în viaţa sa apare Ander, are impresia că l-a cunoscut dintotdeauna, şi aşa şi e: Ander e urmaşul unor fiinţe magice, al căror scop este să protejeze lumea de Eureka, cea despre care se crede că va readuce Atlantida la viaţă. Destinat să o distrugă, Ander se îndrăgosteşte, ceea ce îl transformă într-unul dintre cei mai buni candidaţi la titlul de Romeo contemporan, mai ales că nu are nicio problemă cu ideea de a muri pentru ca aleasa sa să trăiască. Lauren Kate a creat o lume complexă, vibrantă, în care mitologia e îmblânzită de iubirile adolescentine.

Iubiri de basm în lumea contemporană: 4 cărţi care reiau mitul lui Romeo şi al JulieteiAm avut până acum parte de spirite, de supraoameni şi de eroine străvechi. Este momentul ca Romeo şi Julieta să lupte de o parte şi de alta a baricadei pentru supravieţuirea umanităţii. L-am dus pe Shakespeare în sistemul solar, acum este timpul să îi arătăm ce pot face zombie. R este un mort viu, ce trăieşte într-o Americă postapocaliptică în care cea mai mare parte a umanităţii a fost transformată în zombie. Fără să îşi dea seama, râvneşte la ceva mai mult, iar singurele momente în care mai simte o părticică din umanitatea sa sunt atunci când se hrăneşte cu creier de om. Consumând delicatesa aparţinând unui tânăr bărbat, se îndrăgosteşte de iubita acestuia, o fată plină de viaţă, Julie. În cazul în care cele două nume nu îţi sugerează deja mitul lui Romeo şi al Julietei, cu siguranţă următoarea afirmaţie o va face: tatăl lui Julie e unul dintre cei mai feroce supravieţuitori, al cărui singur scop e să ucidă orice mort viu şi care nu va privi cu ochi buni trezirea umanităţii din R şi dragostea ce se înfiripă între el şi fata sa. Warm Bodies, căci despre celebrul roman al lui Isaac Marion vorbim, a fost tradus în 27 de limbi şi adaptat într-un film de succes. Ediţia de faţă conţine şi prequel-ul The New Hunger, aşa că e de neratat.

Tu ce părere ai despre aceste cărţi ce reiau mitul lui Romeo şi al Julietei? Cu ce alte titluri ai putea completa lista noastră?