Bana, unul dintre cei 10.000 de copii care încă sunt captivi în asediul din estul oraşului sirian Alep, a fost surprinsă de gestul neaşteptat al scriitoarei britanice J.K. Rowling de a-i dărui varianta digitală a seriei „Harry Potter”, pe care i-a trimis-o în metropola aflată sub bombardamente.

La numai 7 ani, Bana a devenit o cititoare împătimită. „Îmi place să citesc ca să uit de război”, a scris fetiţa pe contul său de Twitter, care deja are peste 180.000 de urmăritori. Fatemah, mama Banei, o tânăra de 26 de ani, i-a creat fiicei sale un cont pe Twitter în luna septembrie, după ce aceasta şi-a exprimat dorinţa de a împărtăşi viaţa lor în Alep cu restul lumii. Pe contul de Twitter al fetiţei de 7 ani sunt postate adesea videouri care surprind fragmente dramatice din vieţile copiilor, victime ale asediului prelungit din Alep şi strigătele de ajutor ale acestora către restul lumii.

O metropolă în care odinioară trăiau milioane de oameni, cel mai mare oraş de pe teritoriul Siriei, Alep trăieşte astăzi un coşmar care pare fără sfârşit. Alimentele sunt aproape inexistente, iar în oraş au rămas numai 36 de medici, care trebuie să acorde asistenţă civililor în nevoie. Educaţia sau lectura par să fi devenit un lux în acest oraş în care viaţa civililor este clipă de clipă în pericol. Cu toate acestea, Fatemah a ţinut cursuri acasă celor trei copii ai săi – Bana, 7 ani, Mohamed, 5 ani şi Noor, 3 ani. Pentru Bana, lectura a devenit lumea în care nu există nici asedii, nici bombardamente şi nici crime, o lume departe de tot ceea ce înseamnă războiul sirian.

În urmă cu câteva zile, mama Banei i-a scris lui J.K. Rowling, pe Twitter, că familia sa a urmărit filmul „Harry Potter”, iar fiica sa, Bana, s-ar bucura foarte mult dacă ar putea citi şi cărţile. Răspunsul scriitoarei britanice a venit după doar câteva minute: „Bana, sper că vei citi cartea, pentru că eu cred că-ţi va plăcea! Multă, multă dragoste îţi trimit”, a spus creatoarea lui Harry Potter.

După ce mama Banei a întrebat cum pot intra în posesia cărţii, un membru al echipei scriitoarei a întrebat familia siriană dacă pot citi o carte digitală. Două zile mai târziu, micuţa Bana a postat o fotografie a sa purtând un afiş pe care scria: „Îţi mulţumesc, prietena mea JK Rowling, pentru cărţi!” „Te iubesc, Bana, şi te port mereu în gânduri! Ai grijă de tine”, a răspuns autoarea britanică.

 

„Îmi place să citesc ca să uit de război”, a scris fetiţa pe contul său de Twitter, care deja are peste 180.000 de urmăritori.Fatemah, mama Banei, a spus reporterilor de la CNN că în acest moment fiica sa mai mare le citeşte celorlalţi copii primul volum din seria „Harry Potter”. „Câte un pic, câte un pic, printre bombardamente”, a adăugat aceasta.
Bombardamentele de săptămâna trecută din Alep au fost considerate cele mai intense de la începutul războiului, acum 5 ani.

„Încă nu şi-au ales personajele preferate, e prea devreme. Mai ales acum, când au fost distrași de o grămadă de bombe”, a explicat Fatemah pentru reporterii CNN.

Deși gestul autoarei a fost unul lăudabil, menit să alunge durerea și să îi distragă pe copii de la ororile războiului, efectele acestuia nu pot fi ignorate. Următoarele mesaje ale fetiței sunt cutremurătoare. Să trimiți un strigăt de ajutor întregii lumi, arătând cum locul unde ar fi trebuit să citești – propria casă – a fost bombardat, cum a renunțat la viață, fiind bolnavă, fără medicamente și apă potabilă, este un act de curaj și totodată unul de disperare. În astfel de situații orice gând bun poate face diferența între speranță și renunțare.