Este o onoare magnifică, întrucât mă pune pe aceeași poziție a celor mai mari scriitori.

Aceasta este reacția pe care Kazuo Ishiguro a avut-o în urma aflării veștii că este câștigătorul premiului Nobel din acest an. Romanele “Rămășițele zilei” și “Să nu mă părăsești” au stat la baza alegerii juriului Academiei Suedeze, în detrimentul unor autori precum Margaret Atwood, Ngugi Wa Thiong’o și Haruki Murakami. Deși Kazuo Ishiguro a fost considerat un outsider, membrii academiei au ales scriitura acestuia datorită abilității sale de a imprima romanelor sale “o mare încărcătură emoțională”.

Lumea trece printr-o perioadă de incertitudine și sper ca premiile Nobel să influențeze pozitiv măcar câteva aspecte ale vieții oamenilor. Dacă pot să fiu printre cei care contribuie cu lucruri pozitive în aceste vremuri incerte, atunci voi fi cu adevărat mișcat.

Kazuo Ishiguro a câștigat premiul Nobel pentru literaturăRămășițele zilei” este în topul preferințelor a milioane de cititori care au fost captivați de povestea majordomului Stevens îndrăgostit de frumoasa menajeră din castelul lordului Darlington. Semnificațiile profunde ale acestei cărți exprimate subtil prin reflecțiile protagonistului au făcut ca romanul lui Ishiguro să fie inclus în lista acelor volume pe care toată lumea trebuie să le citească. În plus, “Rămășițele zilei” face parte din recomandările must-read ale fondatorului celei mai mari companii de comerț online din lume, Amazon – Jeff Bezos.

Final surprinzător, intrigă tensionantă și dramul de tragic care pune totul în balans. Cam așa am rezuma romanul “Să nu mă părăsești“, construit cu multă răbdare și cu o sub-intrigă sci-fi cât să amplifice neliniștea prezentă de la prima la ultima pagină.

Stilul lui Kazuo Ishiguro este cel mai bine descris de către secretarul general al Academiei Suedeze, Sara Danius. Aceasta a afirmat despre scriitura lui Ishiguro că este un mix între stilurile lui Jane Austen și Franz Kafka, cu un pic de Marcel Proust, toate “amestecate nu prea mult”.

Kazuo Ishiguro s-a născut în Japonia, însă la vârsta de 5 ani s-a mutat în Marea Britanie. A urmat cursuri de scriere creativă la University of East Anglia, iar primul roman publicat a fost “A Pale View of the Hills, în 1982. Șapte ani mai târziu, “Rămășițele zilei” avea să îi aducă premiul Booker și o ecranizare, cu Anthony Hopkins în rolul majordomului Stevens.