9 august este ziua noastră, a tuturor celor care ne dăm întâlnire zi de zi aici, la Cartea de la ora 5. Este Ziua Mondială a Iubitorilor de Cărți, așadar, comunitatea noastră se deschide astăzi spre lume, pentru a celebra împreună dragostea față de cuvântul scris și universul ficțiunii. Și ce mod mai potrivit putem găsi pentru a sărbători această zi decât să ne amintim de acele volume care ne-au transformat din simpli cititori în iubitori de cărți? Pasionații de citit, bibliofilii își pot petrece această zi cu un pahar cu vin sau șampanie în mână și cu o carte bună. La mulți ani vă dorim și la cât mai multe cărți citite!

De obicei, iubirea pentru cărți se naște în copilărie și se consolidează pe parcursul adolescenței și maturității. Din această cauză este important să alegem cărți potrivite cu vârsta copiilor, să le citim întâi noi, adulții, înainte de culcare și apoi să-i lăsăm pe ei să descopere acest univers magic.

Ne amintim de nerăbdarea cu care așteptam în copilărie momentul poveștilor nemuritoare și probabil acestea au fost primele cărți de care-și amintesc mulți iubitori de lectură. Astăzi, există variante și mai convenabile: până când copiii vor învăța să citească, putem apela din când în când și la un audio book. Volumele 1 și 2 de „Povești nemuritoare”, în varianta audiobook, pun la dispoziția celor mici povești cunoscute, românești sau internaționale: „Albă ca Zăpada”, „Motanul încălțat”, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” sau „Doi feți cu stea în frunte”.

„De veghe în lanul de secară” de Salinger, „Romanul adolescentului miop” și „Maitreyi” de Mircea Eliade, „Hoţul de cărţi” de Marcus Zusak sau „Sub aceeași stea” sunt cărți care dau dependență la vârsta adolescenței și transformă orice tânăr în iubitor de carte. Un roman care ne-a entuziasmat și ne-a făcut să trăim emoții profunde ne va determina să căutăm următoarea carte care să ne ofere aceleași senzații. Tot adolescența este perioada când este recomandat să-i descoperim pe marii clasici. Nu vom avea repere consolidate de a face judecăți de valoare asupra unei cărți dacă nu îi vom citi mai întâi pe „titanii” literaturii române și universale. Marin Preda, cu „Moromeții” și „Cel mai iubit dintre pământeni”, Mircea Eliade, Eminescu și Caragiale, Dostoievski, Shakespeare, Hemingway, Jane Austen, Steinbeck și mulți alții.

Se poate întâmpla ca, la maturitate, iubitorii de cărți să întâmpine următoarea problemă: timpul este prea scurt pentru a putea ține pasul cu toate aparițiile de carte. Odată realizată o cultură solidă la nivel literar, vom fi curioși să citim din toate domeniile, ficțiune și nonficțiune, pentru a pătrunde cât mai adânc în miezul fenomenului literar.

Și printre cărți există unele iubiri vechi și altele de dată mai recentă. Spre exemplu, ultimul roman al Ludmilei Ulițkaia, „Al dumneavoastră sincer, Șurik” sau „Uciderea comandorului” de Haruki Murakami. Includem aici și volumele de nonficțiune, care ne ajută să înțelegem mai bine universul exterior, ca „21 de lecții pentru secolul XXI” de Yuval Noah Harari sau pe cel interior, precum „Inteligența emotională” de Daniel Goleman.

Ca orice dragoste, iubirea de cărți se întreține – cu lectură, cât mai variată și cât mai multă. În acest caz, să ne îndrăgostim de cât mai multe cărți nu constituie un păcat. Putem așadar să ne dăm frâu liber sentimentelor!

Voi vă amintiți ce volume v-au transformat în iubitori de cărți?

Photo by Naassom Azevedo on Unsplash