Unele dintre cele mai valoroase lecții pe care le-am învățat din operele noastre mult iubite aparțineau, în chip adesea incredibil, unor personaje din cărțile pentru copii. E ceva în cuvintele pline de afecțiune, în simplitatea reflectând înțelepciune care nu are cum să nu îți ajungă la inimă. Readus și în atenția adulților de lansarea pe micile ecrane a filmului „Goodbye Christopher Robin”( cu Margot Robbie și Domhnall Gleeson în rolurile principale), care spune povestea autorului A.A. Milne și a fiului său Christopher Robin Milne, Winnie The Pooh e mai aproape de noi ca niciodată, gata să ne ofere cele mai prețioase sfaturi. Descoperă, în rândurile de mai jos, cele mai importante lecții de la Winnie The Pooh.

Lecții pe care le am învățat de la Winnie The PoohOrice zi îți va aduce ceva neașteptat, încântător, dacă știi cum să o primești. Una dintre cele mai frumoase povețe servite de seria de autor A.A. Milne se referă la perspectiva pe care o avem asupra unei noi zile. Cine e mai potrivit pentru a ne învăța cum să întâmpinăm o nouă zi decât Winnie și Piglet cel roz și drăgălaș? Atunci când Piglet îl întreabă pe Winnie care este primul lucru pe care și-l spune dimineața, la trezire, iar ursuleţul îi răspunde „ce e la micul-dejun”, prietenul său își oferă propria variantă: „eu mă întreb: oare prin ce peripeții captivante voi trece azi?”. Ultima replică a lui Winnie completează perfect acest schimb de idei: „e același lucru”, meditează, demonstrându-ne că nu avem nevoie de mare lucru pentru a fi fericiți în fiecare zi.

Poate unele dintre cele mai frumoase lecții de iubire ne sunt servite de Winnie The Pooh și Lecții pe care le am învățat de la Winnie The Poohprietenii săi. E deja celebră replica: „dacă tu ai trăi 100 de ani, eu aș vrea să trăiesc 100 minus
una, ca să nu fiu nevoit să trăiesc niciodată fără tine”. Dar drăgălașele personaje ne-au deschis ochii și în fața altor adevăruri: în dragoste nu trebuie să fii niciodată egoist; astfel, în concepția eroilor lui A.A. Milne, iubirea înseamnă să faci câțiva pași mai în spate, ca să oferi celeilalte persoane șansa de a se bucura de fericirea ei. Iar citatele despre cel mai frumos sentiment ale lui Winnie și prietenilor săi sunt pline de emoție: „Piglet: cum se scrie dragoste? Pooh: dragostea nu se scrie, se simte”, „unor oameni le pasă prea mult. Cred că se cheamă iubire”.

Viața nu e un izvor nesecat de magie și nici o sursă inepuizabilă de vată roz pe băț, iar cărțile pentru copii tratează cu o tandrețe și un realism impresionant cele mai dure momente ale existenței. Printre cele mai importante lecții de la Winnie The Pooh se numără și cum să ai de-a face cu absența cuiva apropiat și cum să îți iei la revedere. „Dacă va veni o zi în care nu vom mai putea fi împreună, păstrează-mă în inima ta, voi fi acolo pentru totdeauna”. Despărțirea e un alt concept atât de minunat abordat în cărțile pentru copii: „cât de norocos sunt să am pe cineva căruia îmi este atât de greu să îi spun la revedere”. Nu e o perspectivă cu totul nouă și mult mai liniştitoare, blândă precum un pansament pus pe suflet?

Lecții pe care le am învățat de la Winnie The PoohUnele dintre cele mai pline de învățăminte exemple oferite de Winnie The Pooh se referă însă la atitudinea pe care trebuie să o avem față de viață. Nu te lăsa limitat de zona ta de confort, sau, cu alte cuvinte: „nu poți rămâne pentru totdeauna în colțul tău de Pădure, așteptându-i pe ceilalți să vină la tine. Uneori, tu trebuie să te duci la ei”.

Agitația, vâltoarea existențială în care ne pierdem noi, copiii secolului XXI, este la rândul ei luată în considerare de lecțiile lui Winnie The Pooh. „Nu subestima valoarea lui Nu fac nimic, a statului, ascultând toate lucurile pe care nu le poți auzi, fără să îți bați capul cu nimic”. Nouă ni se face imediat dor de lenevit, de împăcare cu propria ființă și dedesubturile sale,  doar citind aceste cuvinte.

În viața unui adult, ratarea unui obiectiv e un moment dureros. Și da, Winnie The Pooh are un sfat prețios și din acest punct de vedere. „Râurile știu: nu e nicio grabă. Vom ajunge acolo într-o bună zi”. Poate că nu e totul predestinat, dar poți să crezi că, atunci când va veni momentul, ceva spectaculos, un crâmpei de lumină, va fi pus deoparte și pentru tine.

Winnie The Pooh poate fi în egală măsură și sursa noastră de mindfulness. Ne învață că este în regulă să fii diferit și că acele trăsături care teLecții pe care le am învățat de la Winnie The Pooh fac altfel sunt cele care contează. Nici micile plăceri ale vieții nu sunt trecute cu vederea: „uneori, cele mai mici lucruri ocupă cel mai mult loc în inima ta”. Nu te lăsa înșelat de aparențe nu putea lipsi, dar puțini o spun la fel de bine ca A.A. Milne, prin intermediul personajelor sale: „și buruienile sunt flori, odată ce ajungi să le cunoști”. De asemenea, nu acuza pe cineva, fără să fii complet convins de vinovăția sa: „dacă persoana cu care vorbești nu pare să te asculte, ai răbdare. Poate că doar are un puf mic în ureche. ”.

Ce să mai spunem despre lecția supremă? Cunoaște-te pe tine însuți, respectă-ți valoarea și nu lăsa pe nimeni să te convingă că lucrurile stau altfel: „ești mai curajos decât crezi, mai puternic decât pari și mai deștept decât consideri”.

Însă, credem noi, cea mai valoroasă lecție a lui Winnie The Pooh nu e rostită direct, prin cuvintele sale, ci e inefabil subliniată în întreaga operă: toți copiii au nevoie de prieteni loiali și bine intenționați precum Winnie The Pooh și amicii săi. Și nu numai ei! Oricare ar fi numărul de ani care îți este înscris în buletin, la un moment dat va fi musai să te reîntorci, chiar și preț de câteva clipe, la universul colorat al cărților pe care le iubeai când erai mic. Îl vei regăsi pe Winnie neschimbat, gata să te iubească în orice condiții.

Tu ce părere ai despre lecțiile de la Winnie The Pooh? Vei pune și tu în aplicare sfaturile oferite de fantasticului ursuleț?