Oricare ar fi genul nostru literar preferat, trebuie să recunoaștem că nu ne deranjează ca din când în când să citim un roman de dragoste. Adesea considerate neverosimile și superficiale, acest tip de cărți au însă darul de a ne relaxa, de a ne induce în starea de visare, de a ne arăta că viața poate fi și altfel decât banală. În momentul în care introducem și fiorii de supranatural în ecuație, rezultatul este o operă care te va ține lipit de ea, cel puțin pentru câteva ore bune. Descoperă în rândurile de mai jos 5 povești de dragoste supranaturale pe care le vei devora.

Lectură cu fiori: cinci povești de dragoste supranaturaleCu siguranță ai auzit de serialul-cult de acum câțiva ani, „True Blood”. Producția originală HBO a fost filmată într-un moment în care vampirii reprezentau cel mai hot subiect din film și literatură, grație succesului fenomenului Twilight, ce a scos de la naftalină sute de cărți vechi cu același subiect sau a provocat scrierea de serii noi pe aceeași temă. În prima categorie se regăsește și seria „Vampirii Sudului”, ce numără până în prezent 15 titluri. Protagonista Sookie Stackhouse e cum nu se poate mai diferită de mai celebra Bella Swan: Sookie e atrăgătoare, telepată și mult mai independentă și puternică. Trăind într-un orășel mic și pașnic din Louisiana alături de vampiri, vârcolaci, menade și alte ființe supranaturale, Sookie schimbă regulile jocului atunci când se îndrăgostește de vampirul Bill. Așa cum am mai spus, Sookie și Bill (care vor alcătui destul de repede un triunghi amoros în care intră și Eric, unul dintre cei mai „fierbinți” antagoniști din literatură) nu sunt Bella și Edward din saga „Amurg”, așa cum nici autoarea Charlaine Harris nu e Stephenie Meyer. Amestecul de supranatural și magie e condimentat cu mister, erotism și aventură din plin, într-un mix mult mai exotic și mult mai interesant decât în Twilight. Poate că True Blood s-a încheiat de mult și nici măcar Harris nu mai scrie nimic despre Sookie, dar ar fi păcat să nu incluzi primul volum din seria „Vampirii Sudului”, „Morți până la apus”, pe lista ta de lectură: e cu siguranță un roman de dragoste supranatural plin de sare și piper.

Lectură cu fiori: cinci povești de dragoste supranaturale

Înlocuim acum vampirii cu îngeri, protagoniști mult mai puțin uzitați în literatură. Seria „Îngeri căzuți” i-a adus lui Lauren Kate statutul de autoare de bestseller New York Times: prima carte, „Damnare” („Fallen”) a ajuns până pe locul 3 pe lista celor mai vândute cărți, iar sequel-ul, „Torment”, a debutat direct pe locul întâi. Luce, protagonista adolescentă a seriei, este trimisă la internatul Sword and Cross, un fel de școală de corecție, fiind suspectată de a fi vinovată de moartea prietenului ei. Aici îl întâlnește pe Daniel, un tânăr chipeș, dar misterios, despre care cititorii află curând că e un înger căzut, sortit să se îndrăgostească de Luce și să o piardă mereu în decursul secolelor. Mulți critici au comparat seria Fallen cu Twilight, de altfel un reper printre romanele de dragoste supranaturale, dar realitatea e că opera de căpătâi a lui Lauren Kate e mult mai reușită. După ani de cercetare a Bibliei și teologiei, de studiere a miturilor despre îngeri și reîncarnare, autoarea a reușit să închege o lume credibilă, complexă, în care atmosfera gotică, întunecată, e mult mai pronunțată decât în saga cu vampiri. „Damnare” reprezintă mai mult decât un roman Young Adult, e considerat de către critici un thriller fascinant, o poveste de dragoste supranaturală în care ajungi să crezi, în ciuda ta, măcar pe perioada în care paginile cărții încă îți curg printre degete. Seria, ce conține cinci cărți, a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare și tradusă în mai mult de 30 de țări, fiind și ecranizată în 2015, într-un film ce nu s-a bucurat de prea mult succes.

Lectură cu fiori: cinci povești de dragoste supranaturaleNu am fi putut lăsa lista noastră de povești de dragoste supranaturale fără vrăjitoare! Așa cum te-am obișnuit, vom începe tot cu o serie, de data aceasta scrisă de o autoare inițial specializată în nonficţiune, Deborah Harkness. Pasionată de știință și medicină, dar și de alchimie, magie și ocultism, Harkness a studiat la Universitatea din California și la Oxford, așa că e cea mai bună candidată pentru a scrie o carte ce îmbină supranatural cu avansul științei. Seria „All Souls Trilogy” începe cu „Cartea pierdută a vrăjitoarelor”, un roman în care iubirea interzisă e amestecată cu ocultul, cu știința și cu tabuuri străvechi. Diana Bishop e un profesor universitar reputat care își neagă originea de vrăjitoare și care descoperă în inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford un manuscris alchimic aflat sub o vrajă. Decide să îl ignore, dar e prea târziu, pentru că acesta a pus în mișcare o întreagă lume supranaturală, dintre care se remarcă chipeșul vampir Matthew Clairmont, pasionat de teoriile lui Darwin. Iubirea lor e, bineînțeles, interzisă, amenințând să distrugă pacea lumii, iar cartea, un succes. Seria inițiată în 2011 a fost încheiată în 2014 și e alcătuită din trei cărți. Tradusă în 36 de limbi, a atras atenția marilor studiouri de la Hollywood, dar proiectul e în continuare catalogat ca fiind „în desfășurare”. Până ce vei vedea adaptarea cinematografică, introdu „Cartea pierdută a vrăjitoarelor” pe lista de povești de dragoste supranaturale.

Lectură cu fiori: cinci povești de dragoste supranaturale

Ce părere ai despre o reeditare a „Frumoasei și bestia” ce înlocuiește o mare parte din fantezia Disney cu mituri ale Greciei antice? E ceea ce reușește să fie Cruel Beauty, de Rosamund Hodge. Protagonista Nyx e victima unui târg nesocotit făcut de tatăl său cu conducătorul malefic al unui regat blestemat. Atunci când împlinește 17 ani, Nyx trebuie să meargă să se căsătorească cu Ignifex, atotputernicul ale cărui mâini sunt mânjite de sânge, după ce a fost antrenată o viață întreagă să reprezinte arma ce pune capăt vieții lui. Bineînțeles, lucrurile nu sunt deloc simple: Ignifex nu e nici pe departe monstrul pe care Nyx a învățat să îl urască, iar personalitatea lui fascinantă și castelul său plin de mistere aprind fantezia fetei, cucerindu-i fără voia ei inima. Cruel Beauty te va intriga, e posibil să te facă să râzi sau să te întristezi, pe alocuri, și are unul dintre cele mai originale finaluri din categoria poveștilor de dragoste supranaturale.

Lectură cu fiori: cinci povești de dragoste supranaturaleÎncheiem lista de povești de dragoste supranaturale cu zânele. Cum nu puteau să lipsească de pe lista noastră de făpturi magice sortite să se îndrăgostească de muritori, le-am invitat să ni se alăture din seria „Fascinație” de Melissa Marr. Protagonista Aislinn face parte dintr-o familie binecuvântată (sau mai degrabă blestemată) cu darul de a vedea zâne. Nu te aștepta însă la făpturile delicate din poveștile clasice, ci la ființe de cele mai multe ori malefice, crude, în cel mai bun caz îndrăznețe și năstrușnice. Eroina noastră a fost dintotdeauna avertizată să nu cumva să atragă atenția zânelor asupra sa și să facă tot posibilul pentru a trece nedetectată. Tot ce și-a dorit e să scape de povară și să poată duce o viață de adolescentă liniștită. Bineînțeles, e imposibil, așa că va deveni chiar ținta lui Keenan, Regele Verii ce o vrea drept mireasă, favoare ce se poate dovedi fatală pentru biata noastră fată. Ca și în cazul titlurilor de mai sus, și seria „Fascinație” a atras atenția greilor din cinematografie și se pare că va fi transformată cât de curând într-un film, deși proiectul e încă în faza inițială. Seria conține 5 titluri, dintre care sequel-ul Fascinaţie, „Obsesie”, e disponibil și la noi.

Tu ce părere ai despre aceste povești de dragoste supranaturale? Care dintre ele te tentează cel mai tare și consideri că ar reprezenta o pauză binemeritată de la titlurile mai „serioase” de pe lista ta de lecturi?

Photo by Ashley Bean on Unsplash