Imaginează-te, pentru o clipă, în vârful patului, învelit bine, cu șosete groase în picioare și o carte bună în mâini. Afară, cerul amiezii e cenușiu, iar frunzele galbene se desprind lent din copaci. E frig și plouă. Te uiți pe fereastră doar ca să zâmbești că ești înăuntru, că ți-e cald și că singura ta problemă e că ți s-a terminat ceaiul sau cafeaua din ceașcă. La fel cum există cărți de citit la plajă, unde sunetul mării amplifică emoțiile dintre pagini, există și cărți de citit toamna, când vremea ne influențează și creează dispoziția necesară pentru anumite subiecte și stări.

Ne place să asociem unele muzici și unele filme cu anumite anotimpuri, căci atunci sună și se văd mai bine și, mai ales, atunci le percepem frumusețea la adevărata ei valoare. Iar acest lucru este valabil și pentru cărți. În funcție de perioada din an în care ne aflăm, simțim mai bine energia unei anumite cărți și îi pătrundem sensurile mai bine.

Cărți de citit toamna nu sunt doar cele care se petrec în acest anotimp, ci și acele cărți cu descrieri dense, istorii, povești sau drame de familie sau romanele ce au în centru un loc special sau un personaj pe care nu poți să-l asociezi decât cu răceala unei toamne târzii. Cum ar fi, oare, să citești La răscruce de vânturi vara, la peste 30 de grade sau Bacovia pe o plajă aglomerată?

Mai jos avem pentru voi câteva lecturi numai bune de citit toamna, lecturi de soare molcom, cărți lugubre, cu mistere de elucidat, colțuri întunecate și personaje asemenea.

Anna Karenina, Lev Tolstoi. Bună pentru serile lungi de toamnă-iarnă, acest roman rusesc are tot ce-i trebuie pentru a-ți menține atenția activă: personaje complexe, drame, dispute de idei, povești de dragoste și contradicția dintre diferite feluri de a trăi, toate brodate pe tabloul bogat și granular al Rusiei secolului al XIX-lea.

Mândrie și prejudecată, Jane Austen. O eroină cu care se identifică multe femei ale secolului nostru, un personaj masculin adulat și azi, intrigi meschine de familie, replici scurte și tăioase, specific englezești – acestea sunt atuurile unui roman absolut delicios, ce merge cel mai bine în compania unui ceai tare.

Rebecca, Daphne du Maurier. Nimic mai tomnatic ca o poveste gotică ce-și are acțiunea într-un castel bătut de intemperii, bântuit de fantome ale trecutului și dureri ale prezentului, menajere sinistre și presentimente ale unui rău ce domnește peste tot în jur. Nimic mai înspăimântător decât să mergi pe urmele trecutului și să descoperi misterul și secretele din spatele unei morți care-a lăsat în urmă numai fiori.

Marele Gatsby, F. Scott Fitzgerald. Cartea se folosește de tranziția de la anotimpul cald la cel rece pentru a simboliza triunghiul amoros dintre personajele principale ale poveștii. Descrierea luxuriantă a petrecerilor date într-un New York extravagant și decadent transportă imediat cititorul într-o cu totul și cu totul altă lume. „Odată cu venirea primului frig de toamnă, viața începe din nou”.

Seria Harry Potter, J. K. Rowling. Fiecare carte din această serie începe odată cu venirea toamnei, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care ar trebui să citești despre aventurile magicianului Harry Potter. Amintim de holurile întunecate și camerele secrete, scările mișcătoare și vrăjile din timpul nopții și avem, astfel, lectura perfectă pentru un anotimp întreg.

Anne de la Green Gables, L. M. Montgomery. O carte despre bogăția și culorile minunate ale toamnei, povestea Annei este deopotrivă pentru copii și oameni mari. Imaginativă, vorbăreață și isteață, Anne este o fetiță roșcovană orfană, care ajunge la ferma Green Gables și e hotărâtă să își facă din ea căminul după care a tânjit mereu. Romanul vorbește despre bucuria de a fi, despre adaptare și prietenie și este la fel de romantic ca toamna.

Crima din Orient Express, Agatha Christie. O poveste ce include un tren luxos, o crimă ce are loc după miezul nopții și un detectiv inteligent pe urmele criminalului nu are cum să nu te țină cu sufletul la gură și să nu te facă să speculezi. Un roman polițist va fi întotdeauna mai bine savurat într-o seară de toamnă rece, la căldura unei sobe duduinde.

În listă am include și aproape toate thrillerele scrise de Stephen King, Numele trandafirului de Umberto Eco ce are atât de multe mistere încât să te țină ocupat toată toamna, dar și cărțile lui J.R.R Tolkien. Voi ce alte cărți asociați cu toamna și care sunt preferatele voastre?