Vă propuneam, în articolul de ieri, o listă de cărți numai bune de făcut cadou de Moș Nicolae. Să vedem și cine este acest simpatic moșneag, atât de darnic cu copiii și atât de așteptat de ei la începutul fiecărei ierni.

Legenda lui Moș NicolaeMoș Nicolae, personajul legendar care lasă, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, dulciuri, fructe și alte daruri în ghetuțele copiilor cuminți, iar în cele ale copiilor neascultători o nuielușă, este inspirat de Sfântul Nicolae din Mira, Lichia (în Asia Mică, pe teritoriul actual al Turciei), un episcop născut în secolul al III-lea și sanctificat mai târziu pentru generozitatea sa și pentru miracolele înfăptuite.

Părinții săi bogați l-au crescut și educat în spirit creștin. „Vinde tot ce ai, dă săracilor şi vei avea comoară în cer”, spune Iisus în Noul Testament. Ceea ce Sfântul Nicolae a și făcut. Rămas orfan în urma unei epidemii, el și-a folosit toată moștenirea pentru a-i ajuta pe cei nevoiași, bătrâni sau aflați în suferință. Apoi și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu, ajungând episcop încă din tinerețe, construind o biserică și fiind chiar exilat și încarcerat de romani pentru credința sa.

Generozitatea și dragostea pentru oameni, în special pentru copii, l-au făcut cunoscut și îndrăgit până în zilele noastre. Legende transmise din generație în generație ne vorbesc despre faptele episcopului și mai târziu Sfântului Nicolae: se spune că a ajutat trei fete sărace să se mărite, într-o vreme în care fără zestre era foarte greu pentru ele să-și găsească soți, iar alternativa era să fie vândute și s-o apuce pe drumul pierzaniei. Noaptea, pe ascuns, Sfântul Nicolae le-a aruncat celor trei fete săculeți cu bani pentru zestre prin ușa deschisă și prin horn, aceștia căzând în ghete și în șosetele puse la uscat pe sobă. Astfel a luat naștere obiceiul de a folosi ghete pentru a primi cadourile lui Moș Nicolae sau șosete, în cazul lui Moș Crăciun (personaj inspirat tot de Sfântul Nicolae de Mira). Cei trei săculeți cu bani au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur sau chiar a trei portocale.

Din alte povești aflăm că Sfântul Nicolae a ajutat marinarii și călătorii să ajungă cu bine la destinație oprind o furtună sau că Sfântul a readus la viață trei studenți la teologie jefuiți și uciși de un hangiu.

Legenda lui Moș NicolaeUna dintre legendele vechi ni-l înfățișează pe Sfântul Nicolae și ca protector al copiilor, cum a rămas, de altfel, și cel mai cunoscut. La mult timp după moartea sa, se spune că biserica din Mira a fost jefuită de niște pirați arabi din Creta, chiar în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae. Odată cu bunurile bisericii, pirații au luat cu ei și un băiețel pe nume Basilios și l-au transformat în servitorul personal al căpeteniei lor. După un an, tot în ajunul comemorării Sfântului Nicolae, acesta i s-a arătat băiețelului și, după ce l-a binecuvântat, l-a dus înapoi în Mira, în casa părinților devastați de durere.

Faptele bune din timpul vieții Sfântului Nicolae au fost făcute pe furiș, fără ca el să se arate și să și le atribuie, ceea ce a rămas caracteristic și astăzi lui Moș Nicolae. Acesta, spre deosebire de Moș Crăciun, pune întotdeauna darurile în ghetuțe fără să fie văzut de copii.

Sfântul Ierarh Nicolae este și astăzi unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinismului, iar Moș Nicolae, darnicul personaj de legendă atât de îndrăgit de copii, rămâne o inspirație pentru fiecare dintre noi. În noaptea de 5 spre 6 decembrie primim și facem cadouri, pregătindu-ne, astfel, pentru un sfârșit de an încărcat de bucurie.

Ce cadouri v-a adus Moș Nicolae anul acesta?

 

Surse: Wikipedia, St. Nicholas Center

C.B.