Ai citit vreodată o „dublură”? Sunt cărți care poartă același titlu, deși subiectul nu ar putea fi mai diferit, iar autorii, cel puțin la prima vedere, nu au știut unul de inițiativa celuilalt. Desigur, multe dintre aceste coincidențe literare pot fi puse ușor pe seama lipsei de inspirație și adevărul e că nu vom ști niciodată dacă scriitorii au „copiat” unii de la alții. Ceea ce te putem asigura este că titlurile de mai jos sunt cu toate opere de calitate, pe care nu vei regreta că le-ai citit. Fie ele rezultat al unei lipse de inspirație sau al unei coincidențe, iată câteva dintre cele mai celebre cărți cu același titlu!

Lipsă de inspiraţie sau coincidență? 3 cărți cu acelaşi titluDacă în majoritatea cazurilor în care avem de-a face cu cărți cu același titlu putem spune cu precizie care dintre autori ar fi avut posibilitatea de a se inspira de la celălalt, nu este cazul cu primele opere de pe lista noastră. De fapt, „Life After Life” de Kate Atkinson și „Life After Life” de Jill McCorkle au fost ambele publicate în primăvara anului 2013. De asemenea, subiectul, deși diferit, are în comun tema morții și a vieții, a speranței și a valorii existenței. Kate Atkinson, cea care s-a bucurat de cel mai mare succes dintre cele două scriitoare, are o abordare mult mai practică a titlului său: protagonista sa, Ursula Todd, își retrăiește de multiple ori viața în cursul secolului al XX-lea, fiind oarecum conștientă de greșelile pe care le-a făcut și având posibilitatea de a le corecta. Astfel, Ursula ajunge inclusiv în situația de a fi capabilă să scape lumea de al Doilea Război Mondial, asasinându-l pe Hitler, ceea ce face ca minunatul roman al lui Atkinson să aibă o perspectivă unică. De partea cealaltă, Life After Life a lui Jill McCorkle spune povestea rezidenților dintr-un azil de bătrâni din North Carolina, pe nume Pine Haven Estates. Numărul mare de personaje pare a fi năucitor, dar curând le vei identifica pe cele mai importante: Sadie, profesoara de 80 de ani care a predat tuturor copiilor din oraș, Stanley, avocatul care se luptă acum cu demența sau Joanna, femeia care alege să aibă grijă de bătrâni și să le ușureze trecerea pentru a-și vindeca propriile traume. Cartea e impregnată de o căldură neașteptată pentru un subiect atât de grav, dar și de porții de mister care te vor ține atașat până la finalul cu totul surprinzător. Nici nu mai contează cine „s-a luat după cine”: ambele Life After Life merită să fie citite.

Tot dubluri, tot publicate în același an: Cloud Atlas și The Cloud Atlas au văzut ambele lumina tiparului în 2004 și, deși nu puteau fi Lipsă de inspiraţie sau coincidență? 3 cărți cu acelaşi titlumai diferite ca subiect, au iscat de atunci o mulțime de controverse. Din nou, nu poți spune cine de la cine s-a inspirat, deși Liam Callanan insistă într-un articol delicios de amuzant că el este cel care s-a gândit primul la titlu. Firește, ne e aproape imposibil să îl acuzăm pe marele David Mitchell de plagiat, așa că ne vom hazarda să afirmăm că și acest dublet are la bază tot o coincidență. Începem din nou cu cea mai celebră dintre cele două opere: Cloud Atlas este o relatare considerată de mulți geniu pur, în care Mitchell sare peste ani și secole, din America lui 1850 într-un viitor distopic, ne face să ne îndrăgostim de personaje cât de poate de diferite în cartea pe care o definește singur ca fiind o divagație pe tema „reîncarnării” și e eternului uman. Cloud Atlas s-a bucurat de un succes extraordinar, este considerată a fi una dintre cele mai inteligent construite cărți și a primit nominalizări peste nominalizări, fiind inclusiv ecranizată într-un film plin de staruri. De partea cealaltă, reușitele de care s-a bucurat The Cloud Atlas sunt mult mai modeste și însuși autorul său recunoaște că și-a câștigat mulți cititori pe baza asemănării cu opera lui Mitchell. Cuvântul care trebuie să îți rămână în minte aici este „a câștigat” deoarece și The Cloud Atlas e o carte extraordinară. De data aceasta, suntem invitați să descoperim o poveste ce are la bază fapte reale, respectiv atacul cu bombe japoneze cu balon din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tânărul sergent Louis Belk este trimis în Alaska pentru a încerca să devieze sau să detoneze aceste bombe, iar în sprijinul său sar superiorul său, un spion brutal și o localnică ce pretinde că poate să citească viitorul. Atmosfera grea, misterioasă din Alaska, secretele și subiectul fasciant fac din The Cloud Atlas o carte care poate fi așezată cu mândrie în bibliotecă alături de mult mai celebra Cloud Atlas.

Lipsă de inspiraţie sau coincidență? 3 cărți cu acelaşi titluTrișăm puțin cu ultimele apariții de pe lista noastră, deoarece titlul celor două cărți nu este identic în traducerea în limba română. Cu toate acestea, nu am fi putut pierde ocazia de a miza tocmai pe tema dublului atunci când vorbim despre cărți cu același titlu. Dostoievski și Saramago sunt doi dintre scriitorii care au marcat istoria literaturii. Primul este celebru pentru uluitoarele sale romane întinse precum sălbăticia tundrei rusești, însă te va fermeca (dacă nu a făcut-o și până acum) cu proza mai restrânsă din „Dublul”. Goliadkin este un funcționat singuratic care descoperă curând că are o sosie ce vrea să îi fure viața. Pe cale să îi distrugă reputația și să îl înlocuiască apoi în complicatul sistem al birocrației rusești, „dublul” îl antrenează într-o serie de evenimente halucinante, care te vor pune pe gânduri. Nabokov a spus despre „Dublul” că e cea mai bună scriere a lui Dostoievski, un motiv în plus să îi testezi gustul. De partea cealaltă, Saramago ne vorbește despre „Omul duplicat”, istorisind pățaniile unui profesor deprimat, lipsit de speranțe, care închiriază un film pentru a descoperi că protagonistul îi seamănă perfect. Ceea ce urmează e un thriller comparat de critici cu un eseu asupra condiției umane, un motiv în plus să citești ambele cărți cu același nume.

Tu ce spui despre aceste dublete? Crezi că poate atârna asupra vreunuia dintre ele suspiciunea de plagiat? Ai citit vreuna dintre aceste cărți cu același titlu?