Ce dar poate fi mai frumos decât o carte dată  din suflet, unei persoane care adoră să citească? Cărţile sunt acel cadou magic, care deschide suflete şi iluminează conştiinţe, anticipând o perioadă cu totul deosebită, în care ai timpul necesar de a te scufunda în lumi imaginare. Descoperă în rândurile de mai jos patru cărţi care vor constitui un cadou perfect pentru prietenii, membrii familiei şi cunoştinţele care adoră să citească!

Literatura în dar: cărţi pe care să le faci cadou pasionaţilor de beletristicăSub pana unui scriitor măiestru, inserţiile autobiografice capătă valoare unică. „Bucuria vieţii” de Irving Stone relatează 16 ani din viaţa lui Vincent Van Gogh, de la umila condiţie de funcţionar până la cele mai disperate clipe, de dinaintea sinuciderii de la 37 de ani. Romanul are la bază scrisori schimbate de genialul artist şi fratele său, Theo, revelând nu doar faptele, dar şi sentimentele şi emoţiile încercate de tulburatul pictor. Însă Irving nu se rezumă doar la a ne invita în viaţa lui Van Gogh, ci descrie cu talent şi tabloul societăţii sfârşitului de secol XIX, dar şi crâmpeie din viaţa unui grup select de pictori, printre care îi regăsim şi pe Gauguin, Cezanne, Toulouse-Lautrec. Ceea ce fascinează este epopeea căutării continue, a neîmplinirii lui Van Gogh, atât de captivant redată, absorbindu-te în lupta sa interioară. Cartea, cadou-perfect pentru amatorii de beletristică, a fost ecranizată într-un film celebru cu Kirk Douglas, nominalizat la patru premii Oscar. Nu rata bucuria pe care i-o poţi face unui îndrăgostit de lectură!

Orice listă de beletristică nu trebuie să excludă cărți precumLiteratura în dar: cărţi pe care să le faci cadou pasionaţilor de beletristică „Cele 40 de legi ale iubirii”, de Elif Shafak. Născută la Strasbourg, dar ataşată mai degrabă spaţiului cultural islamic decât celui francofon, autoarea e cea mai citită scriitoare de origine turcă, considerată a fi însă şi cea mai îndrăzneaţă voce feminină din acest spaţiu. „Cele 40 de legi ale iubirii” a urmat best-seller-ului „Bastarda Istanbulului” şi s-a bucurat cel puţin de acelaşi succes. Călătorim graţie autoarei din America zilelor noastre până în secolul al XIII-lea, surprinzând de fiecare dată lupta dintre pasiune, iubire şi datorie, evoluţia umanităţii prin spiritualitate şi provocările inimii. Marele merit al autoarei este că reuşeşte să redea voci diferite şi la fel de captivante: dacă în cazul eroinei casnice, Ella, care se angajează la o agenţie literară pentru a scăpa de sentimentul de nemulţumire şi de drama lipsei iubirii dintr-o căsnicie plină de rutină, Shafak foloseşte un ton impersonal şi naraţiunea la persoana a treia, dervişul Shams şi tovarăşul său de suflet, învăţatul Rumi, îşi spun singuri povestea. Însă avem parte de multe alte perspective: o prostituată în căutarea credinţei, un lepros, un bărbat cu probleme cu alcoolul, cu toţii martori ai trecerii lui Shams, propovăduitorul celor 40 de legi ale iubirii. Cartea e parcă o colecţie magice de citate, înţeleaptă, plină de putere, un roman frumos scris, de o senzualitate aparte, care rimează perfect cu perioada plină de miracole a Sărbătorilor. Iar complexitatea sa o face un cadou perfect atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Literatura în dar: cărţi pe care să le faci cadou pasionaţilor de beletristicăUn îndrăgostit de beletristică va aprecia fineţea de a-i dărui în 2017 un roman scris de laureatul premiului Nobel, Kazuo Ishiguro. Te sfătuim să eviţi însă operele sale de căpătâi şi să te îndrepţi spre mai puţin cunoscutul „Pe când eram orfani”. Romanul e complex, multi-faţetat şi oarecum diferit de stilul tradiţional al britanicului cu rădăcini japoneze, ceea ce îl preschimbă într-o nestemată pe care înveţi să o apreciezi cu fiecare filă care trece. Protagonistul este Christopher Banks, un englez ai cărui părinţi au dispărut în mod suspect pe când era copil, în China. Devenit detectiv, Banks are o relaţie cu o femeie la rândul ei orfană şi adoptă o fetiţă pe nume Jennifer, fiind însă în continuare obsedat de misterul dispariţiei celor care i-au dat naştere. Se reîntoarce în Shanghai, convins că, dacă nu va găsi explicaţia a ceea ce îl frământă, o catastrofă mondială este pe cale să se producă, deşi nu aflăm niciodată cu precizie care este motivul. De aici încolo, limita dintre real şi imaginar începe să devină tot mai slabă, mai neclară. „Pe când eram orfani” a fost comparată cu o operă a lui Dickens realizată într-un stil cât se poate de opus marelui scriitor: Ishiguro evită detaliile şi povesteşte într-o manieră aproape impersonală, care nu face însă, în mod ironic, decât să ne aţâţe şi mai tare. Cartea este un cadou numai bun de făcut pasionaţilor de lectură cărora nu pare să le lipsească nimic din domeniul beletristicii!

Orice carte a lui Isabel Allende este un dar preţios pentru un pasionat de beletristică, dar azi îţi vom purta paşii pe urmele Elizei Literatura în dar: cărţi pe care să le faci cadou pasionaţilor de beletristicăSommers, protagonista din „Fiica norocului”. Romanul publicat pentru prima dată în limba spaniolă, în 1998, spune povestea unui personaj alter-ego al lui Allende, care recunoaşte că Eliza Sommers ar fi putut fi chiar ea, dacă viaţa i s-ar fi desfăşurat altfel. De 7 ani de cercetare a avut nevoie autoarea pentru a scrie cartea care urmăreşte patru culturi: în Chile, China, America şi Marea Britanie. Eliza se naşte în Chile, dar este abandonată ca bebeluş la uşa unei englezoaice bogate. La vârsta de 16 ani, eroina rămâne însărcinată cu Joaquin Andieta, un bărbat plecat în căutarea mirajului californian, aurul. Urmându-şi cu curaj iubitul şi ajutată de un prieten chinez, protagonista se îmbarcă într-o călătorie într-un tărâm fascinant, într-o lume în care expediţiile pragmatice, materialiste ale căutătorilor de aur sunt dublate de universul colorat al indienilor, cu descântece şi vrăjitorii, în cel mai pur stil al unei exponente de bază a realismului magic de sorginte sud-americană. „Fiica norocului” are parte şi de un sequel, „Portret în sepia”, care urmăreşte aventurile nepoatei Elizei, aşa că poţi completa şi cu ea darul făcut omului tău drag, îndrăgostit de beletristică.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărţi pe care să le dăruieşti pasionaţilor de beletristică? Vei urma sfaturile noastre? Cu ce alte titluri ai completa exemplele pe care ţi le-am oferit?