Ce ne place cel mai mult la literatură e că…nu are limite. Dacă tânjeşti după necuprins, atunci îl poţi găsi cu siguranţă într-o operă literară. Adaugă aventuri care îţi fac inima să bată cu forţă înmiită, şi personaje noi, proaspete, cu capul în nori şi tălpile desprinse de Pământ la propriu şi la figurat. Atunci când literatura zboară în spaţiu, rezultatul final e cu siguranţă unul care te va lăsa mut de uimire. Până ce nu vom avea la dispoziţie o navă spaţială care să ne ajute să cucerim Universul, avem de gând să o facem din propriul fotoliu confortabil, cu ajutorul  a 4 cărţi cu acţiune în spaţiu pe care ţi le recomandăm în rândurile de mai jos!

Literatura fără frontiere: 4 cărţi a căror acţiune se petrece în spaţiuUna dintre principalele acuzaţii care au fost aduse cărţilor cu acţiunea în spaţiu este că necesită cunoştinţe ştiinţifice avansate din partea cititorilor şi că pierd adesea interesul publicului din cauza conceptelor prea complicate prezentate. Nu e cazul operei The Abyss Beyond Dreams: A Novel of the Commonwealth, aparţinându-i lui Peter F. Hamilton, cel mai bine vândut autor britanic de SF al tuturor timpurilor. Prima carte de pe lista noastră urmează trilogiei Commonwealth-ului, dar nu trebuie să te îngrijoreze acest aspect: Hamilton plonjează într-un univers vechi, însă are grijă să îi primească şi pe cititorii noi în lumea plăsmuită de el. În 3326, Nigel Sheldon, unul dintre fondatorii Commonwealth-ului, trebuie să găsească soluţia pentru salva viaţa de Void, un pericol la adresa întregii existenţe. Ajuns înăuntrul acestui misterios construct, Nigel descoperă un spaţiu fascinant, în care legile fizicii sunt contrazise flagrant, puterile minţii par desprinse din magie, iar specia extraterestră dominantă e atât ameninţarea supremă, căt şi singura şansă de salvare, cu condiţia ca eroul nostru să reuşească să îi descopere secretele. Abyss Beyond Dreams: A Novel of the Commonwealth oferă tot ceea ce îţi doreşti de la o carte cu acţiunea în spaţiu, şi chiar mai mult: imaginaţie din plin, ştiinţă impresionantă, aventură, politică, personaje înrobitoare şi, bineînţeles, şi un strop de dragoste. Cartea face parte dintr-un duo, aşa că aşteaptă-te la răsturnări de situaţie şi la un final care te lasă cu gura căscată.

Literatura fără frontiere: 4 cărţi a căror acţiune se petrece în spaţiu

Genul SF a fost cimentat în literatura anglo-saxonă, dar poate cel mai îndrăzneţ şi mai uluitor produs al său aparţine unui cu totul alt spaţiu, cel slav. Stanislaw Lem nu a fost egalat încă în abordarea inteligentă, cu totul nouă, a literaturii din spaţiu, iar Solaris rămâne una dintre cele mai fascinante cărţi scrise vreodată. Kris Kelvin vine pe planeta Solaris pentru a studia un fenomen ciudat, un ocean neobişnuit. E doctor în psihologie şi e deja înarmat pentru orice, mai puţin pentru ceea ce întâlneşte: o întrupare a soţiei sale moarte, care s-a sinucis cu ani în urmă pe Pământ. Solaris se joacă cu mintea protagoniştilor în aceeaşi măsură în care ne întoarce pe noi, cititorii, pe toate feţele: aventura, space opera lipsesc aproape în întregime, dar ceea ce avem aici e o meditaţie profundă asupra umanităţii, a iubirii, a vieţii şi a morţii, deghizată sub forma unei poveşti superbe despre comunicarea dintre speciile umane şi non-umane.

Literatura fără frontiere: 4 cărţi a căror acţiune se petrece în spaţiuLiteratura Young Adult nu a reuşit, până la al treilea titlu de pe lista noastră, să producă o operă SF demnă de a fi remarcată. Desigur, e atât de dificil să împaci un protagonist adolescent cu aventuri în afara spaţiului şi să ambalezi acest întreg concept într-un pachet suficient de interesant încât să atragă o masă de tineri păsionaţi mai mult de social media decât de atracţiile lecturii. Totul până la trilogia lui Darrow! Scriitorul Pierce Brown a reuşit imposibilul: a creionat o lume în care protagonistul are în prima carte 16 ani, dar în care adulţii se regăsesc fără probleme, cu acţiunea în spaţiu, dar care s-ar putea desfăşura la fel de bine în curtea casei tale, atât de profund umană este. „Furia roşie”, prima carte dintr-o trilogie fenomen, e o distopie care aduce laolaltă tot ce e mai bun din Suzanne Collins, G.R.R.Martin şi J.K.Rowling, fiind însă un produs cu totul nou, de o prospeţime uluitoare. Într-o societate a viitorului, umanitatea a fost înfrântă de o rasă superioară, Aurii, care au împărţit rămăşiţele omenirii în Culori, în funcţie de ocupaţia pe care acestea o deţin, şi au colonizat spaţiul. Darrow e Roşu, cea mai de jos pătură a societăţii, şi forează în minele de pe Marte, convins că e un erou al societăţii ce construieşte un loc mai bun pentru oamenii de pe un Pământ muribund. Ceea ce Darrow nu ştie e că Marte e locuit deja, iar ceea ce lui i se serveşte e o linguriţă îndulcită dintr-o realitate amară în care poporul său e înrobit de Auriii cuceritori. Atunci când soţia sa moare şi îi cere să „rupă lanţurile”, Darrow e transformat de o facţiune rebelă, Fiii lui Ares, în arma perfectă: un Auriu care să dezbine şi să subjuge din interior. Dacă trebuie să citeşti o singură carte cu acţiunea în spaţiu, să fie aceasta!

Literatura fără frontiere: 4 cărţi a căror acţiune se petrece în spaţiuNu toate cărţile cu acţiunea în spaţiu sunt reprezentate de aventuri eroice cu iz de Star Wars şi Star Trek. În  „Marţianul”, Andy Weir se joacă atât de puţin cu legile fizicii şi ştiinţei actuale, încât cartea pare mai mult decât realistă, cel puţin comparată cu fenomenele pe care le-am experimentat în rândurile de mai sus. Povestea din carte e aproape la fel de interesantă ca cea din afara ei; al patrulea titlu de pe lista noastră a apărut prin fenomenul de self publishing, iar succesul pe care l-a experimentat a determinat Crown Publishing să republice în 2014. De aici până la filmul din 2015 regizat de Ridley Scott, ce îl are protagonist pe Matt Damon nu a mai fost decât un pas uriaş, precum cel al umanităţii ajunse pe Marte. Tot pe Marte soseşte şi echipajul Ares 3, ca în cartea de mai sus, ce îl are drept component şi pe Mark Watney, un botanist ce se poate lăuda că e primul om care a păşit pe planeta Roşie. Însă intervin complicaţii tehnice şi o furtună care determină aproape ca Watney să fie primul om care…a murit pe Marte. Weir e un fost inginer de software pasionat de fizică relativă şi astronomie, aşa că o mare parte din „Marţianul” va fi ştiinţă pură, dar personajul principal, ce îşi păstrează simţul umorului şi în cele mai negre situaţii, face ca opera să fie citită cu plăcere de oricine, nu numai de fanii SF.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărţi cu acţiunea în spaţiu? Pe care dintre ele le-ai citit deja şi pe care plănuieşti să le adaugi pe lista ta de must read?

Photo by John Reign Abarintos on Unsplash