Care este remediul oricărui cititor pasionat în fața capcanelor pe care ți le pune viața? Cu siguranță, o carte bună! Aventurile uimitoare, peripețiile personajelor, poveștile inimaginabile ne fac să uităm de existența noastră și să trăim în schimb un infinit de vieți. Dar, atunci când simți că nu mai poți, cel mai bun leac pentru suferință sunt cărțile amuzante. Fie că este vorba despre romane, despre autobiografii sau despre opere ale comedienilor, îți prezentăm în rândurile de mai jos acele opere care sunt balsam pe sufletele rănite: cărți amuzante pe care trebuie neapărat să le citești la greu!

Literatura în hohote: 4 cărți amuzante care te vor face să uiți de orice necazDavid Sedaris este genul de comedian care pleacă de la cele mai umilitoare evenimente din viața sa, transformându-le în pagini delicioase, grație cărora râzi în hohote. Dar „Eu o să vorbește drăguț cândva” e mai mult decât o colecție de întâmplări nedorite, grație cărora vei simți cum propria viață se detașează de aura de întuneric și devine mai ușoară. Autobiografia e împărțită în două: prima parte povestește copilăria lui Sedaris din suburbiile Carolinei de Nord, într-o familie ilar de bizară. Vei râde în hohote parcurgând și diversele joburi pe care le-a avut autorul, unul mai ciudat decât celălalt. A doua parte ne poartă pe meleagurile franceze, acolo unde Sedaris s-a mutat alături de partenerul său de viață: până la urmă, ce poate fi mai amuzant decât un american în Franța? Stilul sarcastic, aproape cinic al autorului, umorul simplu, dar mai ales umanitatea operei sale sunt elementele ce te vor determina să parcurgi înfrigurat paginile acestei cărți amuzante. A se citi atunci când treci printr-o criză de identitate sau când ai neapărat nevoie de susținere.

Literatura în hohote: 4 cărți amuzante care te vor face să uiți de orice necaz

Dacă citești a doua carte amuzantă de pe lista noastră în public, trebuie să fii avertizat că ți-ai asumat un risc! „Conjurația imbecililor” trebuie degustată acasă, nu în metrou sau în avion, deoarece te va provoca să izbucneşti în hohote de râs nestăvilite. Eroul, Ignatius J. Reilly, are 30 de ani, dar trăiește în continuare alături de mama sa. Detestă tehnologia și e fan al teologiei, dorind să trăiască în conformitate cu principiile scolastice ale Evului Mediu. Atunci când, în urma unui incident neprevăzut, este obligat să își caute un job, năpastele încep să curgă asupra capului său. În călătoria sa spre locul de muncă pe care nu și-l dorește are de-a face cu personaje picante, pitorești, așa cum sunt stripteuza Darlene, septuagenara Miss Trixie, ale cărei eforturi de a se pensiona sunt de-a dreptul comice sau sinistra Miss Lee, proprietara clubului de noapte The Night of Joy. Din păcate, autorul, John Kennedy Toole, s-a sinucis înainte de publicarea romanului său, care s-a bucurat de o uluitoare glorie postumă, câștigând, între altele, și Premiul Pulitzer și devenind un vârf de stindard al literaturii comice. Crede-ne, Ignatius îți va marca viața așa cum nu a făcut-o nimeni până acum! Romanul este must-read pentru toate acele momente când te simți neînțeles.

Literatura în hohote: 4 cărți amuzante care te vor face să uiți de orice necazAllie Brosh ne promite în „O hiperbolă și jumătate” povești cu câini, secretul fericirii veșnice și opt milioane de dolari. Cu alte cuvinte, tot ceea ce se pare că cititorii așteaptă de la literatura „de calitate” a societății contemporane. Desigur, dincolo de ironia prefeței, autoarea ne gratulează cu o carte amuzantă care disecă tot ceea ce înseamnă să fii om. Chiar dacă umorul poate ajunge de multe ori la granița cu amărăciunea, ceea ce contează este că surprinde perfect experiențele umane în tragi-comicul lor. Suntem fascinați și de ilustrațiile de comic book ale lui Brosh, care folosește tușe aproape copilărești, naive, ce însoțesc perfect umorul din opera sa. La granița dintre carte cu povești, autobiografie și comic book, cu ilustrații pline de fantezie, „O hiperbolă și jumătate” trebuie să se regăsească pe lista ta de cărți amuzante, de citit atunci când viața e dură cu tine.

Chelsea Handler face cu siguranță parte dintre cele mai de succes femei-comedian aleLiteratura în hohote: 4 cărți amuzante care te vor face să uiți de orice necaz momentului, iar Are You There, Vodka? It’s Me, Chelsea este o certificare a acestui fapt. Cu inserții autobiografice, cartea reprezintă o colecție de eseuri pe care Handler le-a dorit lipsite de orice legătură. Satirizând titlul unei cărți extrem de celebre pentru adolescenți, Are You There God? It’s Me, Margaret, de Judy Blume, această carte amuzantă, publicată în 2008, a avut cu siguranță parte de un succes neașteptate: vândută în aproape 2 milioane de exemplare, a constituit subiectul unui serial TV, produs de NBC și distribuit în perioada 2011-2012, cu titlul Are You There, Chelsea?. Umorul sec, auto-depreciativ și cinic al autoarei te va face să izbucneşti în hohote de râs, dar ceea ce fascinează sunt situațiile absurde prin care Handler trece de fiecare dată. Dintre acestea, încercarea de a obține un loc la business class cu pretextul că merge în luna de miere alături de tatăl său e doar începutul. Vei rămâne cu gura căscată și în fața expunerii aventurilor sexuale ale comedienei, care demonstrează că nu are niciun fel de inhibiții și să sinceritatea sa nu prezintă limite. Nu rata capitolul Prison Break! Ultima dintre cele 4 cărți amuzante de pe lista noastră e must read dacă îți dorești o operă fără prea mari pretenții, care reușește să fie delicios de amuzantă fără a forța. Bineînțeles, o gândire liberă, lipsită de preconcepții, e absolut obligatorie; multe dintre opiniile exprimate de Handler pot fi considerate ofensatorii, așa că dacă nu tolerezi acest gen de cărți, Are You There, Vodka? It’s Me, Chelsea nu va reprezenta chiar cea mai plăcută experiență literară.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți amuzante care îți pot întipări un surâs pe buze? Cu ce alte exemple ai putea completa inițiativa pe care am avut-o? Abia așteptăm să auzim părerea ta!