Tracy Chevalier, așa cum o știm cu toții, este scriitoarea americană care trăiește de peste 30 de ani la Londra, autoare a bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, vândut în peste 5 milioane de exemplare. Cine a pătruns în lumea creată de autoarea britanică a devenit mai bogat nu doar în cunoștințe, ci și în emoții trăite alături de personajele create de ea. Atmosfera cărților lui Tracy Chevalier se insinuează, ne cuprinde treptat, iar până la finalul lor simțim că, prin intermediul ei, ne-am îmbogățit cu o nouă experiență de viață. Multiplele referințe istorice din volumele semnate de Chevalier nu fac lectura dificilă, ci dimpotrivă. Stabilesc cadrul de desfășurare a narațiunii, în care personajele se mișcă firesc, dau culoare poveștii și aerul unor timpuri de altădată. Tracy Chevalier a debutat cu „Albastru pur”, care s-a bucurat de succes impresionant, însă „Fata cu cercel de perlă”, roman ecranizat, cu Scarlett Johansson și Colin Firth în rolurile principale a fost considerat un adevărat fenomen editorial.  Au urmat „Îngeri căzători”, „Doamna și licornul” și „Simetria de temut”, pentru a menționa doar cateva dintre titlurile celor nouă romane scrise de Tracy Chevalier și traduse, în cea mai mare parte, în română. Tracy Chevalier este o autoare pentru toate vârstele și pentru toate gusturile. Reconstituirea istorică și atmosfera romanelor sale nu poate lăsa pe nimeni indiferent.

Tracy Chevalier, așa cum (poate) nu o cunoaștem, este stângace, iubește cafeaua, pe care o bea până după-amiaza târziu, când o înlocuiește cu ceai. Nu poartă niciodată cercei și colier în același timp, pentru că, în materie de bijuterii, „mai puțin însemnă mai mult”. Culoarea ei favorită este albastrul ca cerneala, scrie romanele de mână, cu stiloul, iar la sfârșitul zilei le transcrie pe computer. Recunoaște că, deși trăiește de peste 30 de ani la Londra, încă vorbește cu accent american. Tracy Chevalier a iubit întotdeauna cărțile și mărturisește că e dependentă de citit. „Mă culc la miezul nopții și citesc întotdeauna în pat. Trebuie să citesc chiar dacă mă întorc de la o petrecere, este ora două noaptea, am băut prea mult și sunt obosită. Dacă n-aș citi ar fi ca și cum nu m-aș spăla pe dinți. Cărțile mă ajută să las în urmă ziua pe care am trăit-o și să intru în lumea viselor” spune scriitoarea.

Dar cel mai bine o putem cunoaște pe Tracy Chevalier făcând o scurtă incursiune în lumea romanelor ei. Mai jos, aflăm detalii despre 3 dintre acestea.

Parisul medieval prinde contur prin poveștile personajelor din „Doamna și Licornul”, roman inspirat de cele șase tapiserii cu același nume, păstrate la „Musee National du Moyen-Age” de la Cluny, Paris. Tracy Chevalier speculează cele câteva date istorice existente despre celebrele tapiserii create la sfârșitul secolului al 15-lea și țese emoționante cronici ale întâmplărilor din viețile personajelor, care prind contur pe măsură ce tapiseriile sunt gata. Unicornul devine un simbol al viselor ascunse ale personajelor, în acest roman de un erotism subtil. Cine nu a citit încă acest roman al lui Tracy Chevalier va aprecia, după lectură, modul în care scriitoarea susține firul narativ și pare că, asemenea meșterilor din Bruxelles care au țesut tapiseriile, zugrăvește istoriile de viață ale câtorva personaje importante ale vremii – nobilul Jean le Viste, cel care a comandat tapiseriile, fiica sa, Claude, care îi stârnește o puternică pasiune pictorului Nicolas des Innocents sau Genevieve de Nanterre, soția nobilului le Viste.

Ultima fugară”, primul roman al lui Tracy Chevalier a cărui acțiune se petrece pe tărâm american, după o lungă serie de cărți care ne purtau în diferite epoci din istoria Europei, este povestea tinerei quakerițe Honor Bright. Crescută într-un sistem de valori riguros, Honor va face cunoștință cu o lume violentă și sălbatică în America, acolo unde ajunge după ce este silită să părăsescă Anglia. Spre deosebire de multe dintre romanele sale în care accentul este pus pe analiza sentimentelor de dragoste ale eroilor, „Ultima fugară” se oprește asupra mentalităților din America secolului al 19-lea, cu preponderență asupra situației sclavilor. În această lume nouă, nimic din ce a învățat Honor, nimic din ce a crezut că este corect nu mai este valabil. Mirajul Căii Ferate Clandestine, rețeaua secretă prin care sclavii sperau să ajungă la libertate, pare să o fi captat și pe tânăra sosită de peste Ocean. Întregul său sistem de valori este bulversat de realitățile acestei lumi, atât de diferită de cea de pe bătrânul continent. „Ultima fugară” ne va reține atenția prin ceea ce pare a fi atuul incontestabil al lui Tracy Chevalier, atmosfera romanului, dar și prin modul în care reconstituie, cu detalii atât de precise, epoca descrisă. În plus, viața lui Honor Bright nu este deloc monotonă, iar autoarea surprinde cu finețe și sensibilitate frământările conștiinței protagonistei sale.

În „Simetria de temut”, Tracy Chevalier ne poartă în Anglia sfârșitului de secol 18, pe urmele lui William Blake, astăzi recunoscut ca unul dintre cei mai importanți poeți britanici, însă personalitate controversată în epoca sa. Geniul artistic al lui Blake și ideile sale inovatoare au fost apreciate pe de-a-ntregul la mult timp după moartea sa așa încât fascinația autoarei față de acest personaj este de înțeles. Tracy Chevalier nu se dezminte nici în acest roman. Extrem de bine documentată, scriitoarea reconstituie atmosfera londoneză a sfârșitului de secol 18, suburbiile zgomotoase și haotice, situația politică tulburată de ecourile Revoluției franceze din vremea regelui George al III-lea și mentalitățile celor care populau acel „loc ticălos” care era Londra anului 1792. Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri, iar personalitatea lui William Blake se conturează și prin interacțiunea cu Jem și Maisie, copiii familiei vecine, abia mutată în Capitală, cărora li se adaugă și Maggie Butterfield, o fire mult mai abilă. Romanul, care abundă în evenimente dramatice, nu-i va lăsa cititorului răgazul să se plictisească.

Dintre cărțile lui Tracy Chevalier care sunt preferatele voastre?