Oricât de ispititor ar suna, nu putem intra în posesia tuturor cărților din lume. Nu e bine nici pentru bugetul nostru, nici pentru mediu, și suntem conștienți că ne-ar fi practic imposibil să ținem pasul cu toate noile apariții literare. Din fericire, au fost inventate bibliotecile, una dintre cele mai mari realizări ale umanității, după părerea noastră. Echipate cu cele mai noi lansări de ficțiune și nonficțiune, bibliotecile ne oferă ocazia de a citi tot ceea ce ne poftește inima fără a fi nevoie să scoatem de fiecare dată portofelul din buzunar. Cu toate acestea, aceste instituții atât de benefice sunt amenințate cu dispariția în contextul în care lumea citește tot mai puțin! Sperăm ca tu să ai permis la bibliotecă și te încurajăm azi să revii la acest obicei, dacă ai uitat cu el, cu o statistică oferită de una dintre cele mai celebre biblioteci din lume, New York Public Library: iată care sunt cele mai împrumutate cărți din 2018 într-unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume!

Mai mergem la bibliotecă? New York Public Library ne spune care sunt cele mai împrumutate cărțiThrillerele fac parte dintre cele mai citite cărți ale ultimilor ani, așa că trebuie să recunoaștem că nu ne miră deloc faptul că Manhattan Beach de Jennifer Egan deschide lista celor mai împrumute cărți din 2018 conform New York Public Library. Scriitoarea recompensată cu premiu Pulitzer pentru A Visit from the Goon Squad reușește să contureze un roman plin de tensiune, o ficțiune istorică pe care o citești însă ca pe cea mai fascinantă invenție posibilă. La vârsta de 12 ani, Anna Kerrigan îl vizitează alături de tatăl său pe Dexter Styles, un bărbat care întreține o relație controversată cu acesta și pe care fata îl consideră crucial supraviețuirii familiei sale. Dar anii trec, tatăl Annei moare și protagonista crește într-o Americă aflată în război, în care rolurile sociale sunt scuturate din temelii, iar femeile încep să dețină profesii în trecut asociate bărbaților. Anna e una dinte ele, repară vasele care asigură supremația SUA pe mări și curând ajunge să îl reîntâlnească pe Styles, care îi arată o lume întunecată, populată cu figuri misterioase și un secret pe care nu îl bănuia. Manhattan Beach are un ritm alert, un pas vivace care te ține cu sufletul la gură și un stil elegant, caracteristic unei mari scriitoare. Servind cu rafinament o porție triumfătoare din istoria Americii, cartea se află în continuare în preferințele locuitorilor Statelor Unite, și nu putem decât să ne bucurăm pentru acest lucru!

Dacă aveai cumva impresia că Dan Brown e pe punctul de a fi pierdut relația peste măsură de caldă pe care o are cu cititorii săi, atunci Mai mergem la bibliotecă? New York Public Library ne spune care sunt cele mai împrumutate cărțifaptul că „Origini” este a doua carte de pe lista celor mai împrumutate din 2018 te va liniști în acest sens. Al cincilea titlu din seria Robert Langdon aduce de data aceasta în discuție invențiile high-tech, încercând să ofere un nou răspuns literar la întrebarea „poate știința să coexiste cu religia?”. Protagonistul nostru, modernul Indiana Jones, Profesorul Langdon este invitat la evenimentul găzduit de Edmond Kirsch, un milionar ateu care i-a fost student și care promite că va face umanitatea părtașă la o descoperire epocală, una care va schimba fața științei pentru totdeauna. Politicos, Kirsch avertizează pe cei mai înalți reprezentanți ai Bisericii că vor fi puși în pericol de revelația sa, pentru a descoperi însă că lucrurile stau de fapt invers: seara se transformă într-un haos. Cineva își dorește foarte tare ca mărețul anunț al milionarului să nu fie făcut public niciodată, este concluzia la care ajung cititorii. Bineînțeles, Langdon pornește pe firul adevărului, ceea ce îl duce în Spania, acolo unde complotul va atinge proporții dramatice. „Origini” este un thriller în ton cu prezentul și provocările sale; dacă ești fan al lui Brown, îți va plăcea cu siguranță.

Mai mergem la bibliotecă? New York Public Library ne spune care sunt cele mai împrumutate cărțiCu o pleiadă de premii care i-au atestat statutul de capodoperă a lui Atwood, „Povestea slujitoarei” este a treia cea mai împrumutată carte de la New York Public Library. Governor General’s Award, Arthur C. Clarke Award, nominalizări pentru Nebula și Booker Prize: iată numai o parte din distincțiile ce au transformat cartea publicată în 1985 într-una dintre cele mai apreciate ale tuturor timpurilor. Atwood înfățișează o societate distopică în care guvernarea a fost preluată de un regim teocratic creștin ce se bazează pe o societate patriarhală. Prin urmare, drepturile și libertățile femeilor au fost zdruncinate și acum li s-au împărțit atribuții stricte, de la îngrijirea caselor la procreare. Eroina Offred face parte din casta Slujitoarelor, al căror unic rol este acela de a spori natalitatea, în cădere atroce. „Uterele umblătoare”, așa cum mai sunt numite, află însă în curând că regulile sunt încălcate cu grație chiar de cei care le stabilesc, iar acest lucru va declanșa acțiunea într-o distopie care ne îngrijorează cu atât mai mult cu cât amintește subtil de societatea prezentă. Capodopera lui Atwood merge pe firul lui 1984 al lui Orwell, cu toate că în direcție opusă, și profită de anxietatea pe care ultimele generații o tot resimt la adresa unui viitor incert. Devenit și serial cu priză la public, titlul cel mai reprezentativ al lui Atwood va beneficia de un sequel ce urmează a fi lansat chiar în acest an, intitulat The Testaments.Mai mergem la bibliotecă? New York Public Library ne spune care sunt cele mai împrumutate cărți

Lista celor 4 cele mai împrumutate cărți de la New York Public Library este completă în chip fericit de „Foc și furie. În interiorul administrației Trump” de Michael Wolf. Autorul a profitat fără urmă de îndoială de un context atât de favorabil: nicio altă administrație americană nu a fost privită cu mai multă teamă sau anxietate decât cea a omului de afaceri Donald Trump. Cartea, publicată în 2018, a fost inițial aprobată  cu bunăvoință de către Președinte, care i-a oferit acces lui Wolf la Casa Albă după ce a citit un articol al acestuia, lucru negat însă ulterior de către Trump. Concluzia? Jurnalistul și scriitorul a inițiat mai mult de 200 de interviuri ce i-au oferit imaginea unui Trump imprevizibil și cel mai adesea neglijat de către propriul său staff care, în concepția lui Wolf, îl consideră pe Președinte incapabil de a guverna. Deși multe dintre afirmațiile cărții au fost aprig contestate și chiar și criticii nepărtinitori se îndoiesc de veridicitatea lor, cert este că „Foc și furie. În interiorul administrației Trump” a devenit rapid un bestseller a cărui ascensiune în topurile de vânzare de carte a fost comparată cu cea a lui „Harry Potter” de către The Economist. Iar ultima carte de pe lista noastră își reconfirmă statutul situându-se în top 5 al celor mai împrumutate cărți de la New York Public Library.

Abia așteptăm să aflăm dacă tu mai frecventezi biblioteca! Ce părere ai despre lista alcătuită de New York Public Library, a celor 4 cele mai împrumutate cărți?

Photo by Susan Yin on Unsplash