8 martie reprezintă doar unul dintre prilejurile de a ne celebra iubitele mame, de a le preţui încă o dată în gândurile noastre, de la răsfăţa cu toată dragoste pe care o merită. Mama e una dintre cele mai importante fiinţe, acea persoană specială, de care ne leagă o conexiune indestructibilă. Ne preţuim mamele, dar, cu toate acestea, nu ne putem împiedica să nu ne întrebăm cum ar fi ca, pentru o zi, să ne fi dat viaţă unul dintre personajele de mai jos. Fără a ne micşora nici măcar cu o picătură dragostea pentru cea care ne-a născut, îţi prezentăm în rândurile de mai jos mamele noastre preferate din literatură, cărora le purtăm o afecţiune pe viaţă!

Mamele noastre preferate din literaturăMomentul când unul dintre cei mai celebri orfani din istoria literaturii îşi regăseşte o mamă adoptivă ne-a marcat vieţile de cititori. Vorbim, fireşte, despre micuţul vrăjitor Harry Potter şi minunata Molly Weasley, cea care ni i-a dăruit pe Ron, Ginny, Fred şi George, Charlie, Bill şi chiar şi pe nesuferitul Percy. Molly Weasley ne-a inspirat cu curajul, bunătatea, înţelepciunea sa, dar ne-a cucerit iremediabil cu afecţiunea pentru copiii ei, cu modul în care i-a crescut şi i-a transformat în adulţi-exemplu (şi unele dintre cele mai iubite personaje). De la puloverele ei de Crăciun la modul în care îşi apără fiica de înfiorătoarea Bellatrix Lestrange, această mamă din literatură s-a strecurat pentru totdeauna în inima noastră.

Mamele noastre preferate din literaturăPoate că e mai degrabă strictă decât afectuoasă, dar nu putem să nu admirăm instinctul de supravieţuitoare al Hypatiei Belicia Cabral, mama lui Oscar şi a Lolei, din „Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao”. Romanul recompensat cu Premiu Pulitzer în 2008 poartă semnătura scriitorului american de origine dominicană Junot Diaz şi ne face cunoştinţă cu un personaj fascinant: obezul Oscar, pasionat de jocuri video, romane fantasy şi SF, care trăieşte în ghetou, nu s-a sărutat niciodată, e urmărit de blesteme şi totuşi visează să devină un Tolkien contemporan. Însă nu doar Oscar, cât şi mama sa atrag simpatia cititorului: descrisă ca o „femme matador”, Hypatia Belicia Cabral a fost orfană de la 1 an, a crescut în Republica Dominicană şi e acum mama protectoare, cu o relaţie dificilă mai ales cu fiica, a cărei putere nu conteneşte să ne uimească.

Mamele noastre preferate din literaturăDacă ar fi să ne decidem asupra unui singur motiv pentru care G.R.R. Martin se află pe lista noastră de scriitori favoriţi, acela ar fi abilitatea sa de a contura personaje memorabile, aflate la limita dintre bine şi rău. Catelyn Stark nu e o eroină perfectă, comite greşeli şi, făcând parte din tagma personajelor cu moralitate, intuiam de la început că viaţa îi va fi grea în „Cântec de gheaţă şi foc”. Însă acest lucru nu o împiedică să fie mama noastră preferată, dintre cele făurite de Martin, şi una dintre cele mai bune reprezentante ale acestei categorii din literatura universală. Catelyn ar face orice pentru a-şi proteja copii, e curajoasă şi luptătoare, şi chiar dacă nu suntem de acord cu toate deciziile ei, nu putem să nu o o apreciem pentru ferocitatea ei ca mamă.

Mamele noastre preferate din literaturăCalitatea de mamă perfectă se revelează adesea în situaţiile disperate, în care exemplul personal străluceşte. Iar literatura Young Adult e bogată în astfel de contexte, dar parcă nicăieri nu a creionat o mamă mai puternică, o figură mai plină de inspiraţie decât în Frannie Lancaster, mama eroinei Hazel Grace din „Sub aceeaşi stea”. Aflată într-o situaţie pe care nici nu ne dorim să ne-o imaginăm, de a supravieţui copilului său, Frannie îşi păstrează puterea, se pregăteşte pentru ceea ce va veni şi nu cade pradă disperării, ştiind că fiica ei are nevoie de toată forţa sa. Mai presus de toate, personajul impresionează deoarece, în ciuda bolii, îşi încurajează fata să îşi trăiască viaţa şi îi oferă şi libertatea de a o face.

Mamele noastre preferate din literaturăKhaled Hosseini este faimos pentru abilitatea sa de a plăsmui personaje care te impresionează până la lacrimi şi pentru faptul că îşi construieşte romanele în jurul legăturilor cu familia. Iar al doilea titlu al său, „Splendida cetate a celor o mie de sori”, ne oferă nu una, ci două prototipuri de mame preferate din literatură. Mariam şi Laila sunt căsătorite cu acelaşi bărbat, care le abuzează fizic şi psihic, iar solidaritatea lor în faţa coşmarului pe care îl trăiesc e profund emoţionantă. Deşi prima dintre ele nu poate concepe copii, ajunge să se sacrifice pentru a doua şi micuții ei, demonstrând că reprezintă mama absolută. De partea cealaltă, Laila e un exemplu mult mai tangibil, încercând să îşi educe copiii într-un mod pozitiv, insuflându-le credinţe şi valori diferite de mediul în care cresc, reprezentat de un război atroce, cu o suferinţă de nedescris.

Mamele noastre preferate din literaturăO mamă îşi protejează copilul de orice pericol, chiar şi în situaţii inimaginabile, în care singură ar renunţa la luptă, poate. Este exact motto-ul personajului din Room, Mama fără nume. Eroina scriitoarei Emma Donoghue a fost adusă pe marele ecran în interpretarea lui Brie Larson, care a câştigat toate premiile posibile cu jocul său, dar impresionează la fel de tare pe pagină ca pe sticlă. Răpită de unul dintre vecini, violată şi dând naştere unui băieţel în captivitate, Ma (numele protagonistei nu ne este revelat, ci doar prescurtarea Ma, de la Mom, folosită de băieţelul Jack) e închisă într-o cameră pe care o transformă într-o lume plină de culoare pentru fiul ei. Ingeniozitatea, curajul şi temeritatea ei impresionează cititorul, dar mai ales calitatea de mamă, cu atât mai uluitoare cu cât protagonista are o vârstă fragedă. Dacă nu ai citit până acum cartea, e musai să o faci, vei descoperi una dintre mamele noastre preferate din literatură.

Mamele noastre preferate din literaturăÎncheiem lista noastră, a mamelor memorabile din cărţi, cu un exemplu din literatura română. Nicăieri nu a fost copilăria mai idilic şi mai fermecător descrisă decât în paginile lui Ionel Teodoreanu, aşa că nu puteam descoperi prototipul mamei noastre preferate decât în „La Medeleni”. Dănuţ şi Olguţa sunt diferiţi precum luna şi soarele de pe cer, şi totuşi fiecare are parte de o bucăţică din inima noastră (deşi partea cea mai generoasă e revendicată, fireşte, de „dracul îngeresc”), iar șarmul lor este explicat şi prin prisma celor doi părinţi, Alice şi Iorgu Deleanu. Rafinată, caldă, inteligentă, Alice e moştenitoarea celui mai şarmant loc din operele noastre, moșia La Medeleni, și figura ei rămâne semnificativă pentru dragostea noastră de carte. Cu mâna pe inimă, recunoaştem: ne-ar fi plăcut să o avem drept mamă!

Tu ce părere ai despre mamele noastre preferate din literatură? Ce alte personaje de neuitat ai include pe lista noastră?