Un mentor ne ajută să ne dezvoltăm, e sprijinul de care avem nevoie pentru a depăşi orice provocare, garanţia că vom deveni cea mai bună variantă a noastră, aşa cum visăm şi cum ne dorim. Noi te îndreptăm şi acum, ca întotdeauna, către cărţi, şi îţi facem cunoştinţă cu mentorii noştri: cele mai inteligente personaje din literatură. Află care sunt alegerile noastre!

Mentorii noştri în 2018: cele mai inteligente personaje din literaturăDeşi în cărţile fantasy inteligenţa e o calitate adesea trecută cu vederea şi considerată mai puţin importantă decât curajul sau puterea magică, lucrurile stau cu totul altfel în „Cronicile ucigaşului-de-regi” de Patrick Rothfuss. Seria de cărţi care începe cu „Numele vântului” spune povestea lui Kvothe, depănată la un han Cronicarului. Kvothe nu este doar un aventurier, ci şi un învăţat, un alchimist priceput, un muzician plin de talent. Orfan, crescând alături de o trupă de artişti ambulanţi, el ajunge să studieze la Universitate, un loc respectat, unde ştiinţa se împleteşte cu magia. Aşteaptă-te la un personaj fascinant, un fel de corespondent masculin al lui Hermione, care ne va învăţa nu numai că şcoala are meritele sale, dar şi că trebuie să credem în puterea imaginaţiei şi a fanteziei, aşa cum îi stă bine unei cărţi de gen, aplaudată, între alţii, şi de George R.R. Martin. Recunoaştem: ni-l dorim pe Kvothe ca mentor în 2018 şi îi recunoaştem calitatea de unul dintre cele mai inteligente personaje din literatură.

Mentorii noştri în 2018: cele mai inteligente personaje din literaturăAl doilea mentor pe care ni-l dorim din literatură face parte tot dintr-o serie de cărţi, de data aceasta din seria de crimă şi mister Millennium, a autorului suedez Stieg Larsson. Lisbeth Salander, căci despre ea este vorba, s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai iubite personaje din literatura ultimilor ani, fermecându-ne cu caracterul său complex, cu personalitatea puternică, dar mai ales cu inteligenţa sa. Atunci când pătrunde în vieţile noastre, Salander e un talentat hacker care îl ajută pe jurnalistul Mikael Blomkvist să rezolve cazul din „The Girl with the Dragon Tattoo”. Tatuată, cu un trecut tulbure şi o copilărie traumatizantă, eroina e continuu acuzată de sociopatie sau chiar psihopatie, dar se dovedeşte a fi doar un personaj extrem de bine conturat, singuratic, care nu trăieşte după regulile nimănui, în afară de ale sale. Un adevărat mentor, pe care am vrea să îl urmăm în 2018.

Mentorii noştri în 2018: cele mai inteligente personaje din literaturăCel mai celebru detectiv al tuturor timpurilor nu putea lipsi de pe lista noastră! Sherlock Holmes rezolvă cazuri cu un amestec de inteligenţă, intuiţie, observaţie şi raţionament logic care atinge uneori chiar limita fantasticului: mai e de mirare că ni-l dorim ca mentor în 2018? Creaţia lui Sir Arthur Conan Doyle are o pleiadă de opere dedicate: de la cărţile britanicului la serii TV, filme, piese de teatru, toate profitând de pe urma fascinaţiei pe care Sherlock o provoacă. Ca şi Lisbeth cea de mai sus, detectivul are o personalitate rece, uneori până la limita sociopatiei, o obsesie pentru curăţenie corporală şi o înclinaţie spre droguri, ceea ce nu îi ştirbeşte însă nicidecum din farmec. La fel ca prietenul şi partenerul său Dr Watson, nu putem rămâne indiferenţi în faţa modului inedit în care Sherlock rezolvă crime şi cazuri indescifrabile şi mărturisim că suntem invidioşi şi pentru răsplata pe care o primește intelectul său; până la retragerea sa, detectivul a acumulat o adevărată avere, de la clienţii să celebri, precum marile monarhii ale Europei, aristocraţi şi oameni de afaceri. Să ştim să ne valorificăm aşa cum trebuie inteligenţa şi cunoştinţele, iată o lecţie preţioasă pe care o deprindem de la cel de-al treilea mentor al nostru în 2018 şi unul dintre cele mai inteligente personaje din literatură.

Mentorii noştri în 2018: cele mai inteligente personaje din literaturăPentru al patrulea ocupant al listei de personaje inteligente din literatură apelăm la o reprezentare a geniului în stare pură, Adrian Leverkuhn, protagonistul din romanul „Doctor Faustus” de Thomas Mann. Germanul reia celebrul mit profilat tot de un conaţional al său, Goethe, al omului inteligent care îşi vinde sufletul diavolului pentru a atinge culmile cunoaşterii şi ne aduce de această dată în scenă un compozitor strălucit, dar extrem de ambiţios. Deşi dotat cu inteligenţă mult peste medie, cu geniu muzical şi cu o viziune artistică impresionantă, Leverkuhn jinduieşte tot timpul la mai mult şi, precum Faust, ar face orice pentru a ajunge la desăvârşire. Considerând că nebunia, atenuarea simţurilor realităţii l-ar ajuta în acest sens, protagonistul contractă din propria voinţă sifilis şi, în toiul halucinaţiilor, îl vede pe Diavol şi face negoţ cu propriul suflet pentru 24 de ani de geniu. De data aceasta, vom limita influenţa mentorului nostru doar la perspectiva intelectuală şi vom alege să învăţăm mai multe din decăderea acestui personaj inteligent din literatură decât din reuşitele sale.

Mentorii noştri în 2018: cele mai inteligente personaje din literaturăUltimul reprezentant de pe lista noastră de personaje inteligente din literatură a reuşit, chiar dacă în tărâmul vast al ficţiunii, ceea ce omul a visat dintotdeauna: să dea viaţă. Victor Frankenstein e un om de ştiinţă excepţional şi, studiind reacţiile chimice din corpurile lipsite de viaţă, reuşeşte să creeze un om din fragmente de cadavre. Se sperie de ceea ce a făcut şi, deşi creatura sa învaţă să vorbească şi vrea să se integreze în societate, o respinge, cauzând astfel o cursă contra cronometru între făuritor şi „monstru”, ştergând încetul cu încetul umanitatea din amândoi. Romanul întunecat, gotic al lui Mary Shelley a fost chiar „îndulcit” pe părţi, pentru a putea fi publicat, iar până azi rămâne un etalon al genului, un simbol al pierzaniei pe care ţi-o poate aduce joaca cu ceea ce este interzis omului. Dincolo de semnificaţiile religioase şi de moralitate, noi nu putem să nu apreciem talentul, inteligenţa, determinarea şi ambiţia lui Frankenstein, indiferent de direcţia în care l-au condus aceste calităţi. Din acest punct de vedere, nu putem decât să îl considerăm un adevărat mentor, unul dintre cele mai inteligente personaje din literatură.

Tu ce părere ai despre lista noastră de personaje inteligente din literatură? Cu ce alţi mentori ai completa enumerarea noastră?