Sperăm să fiți de acord cu noi că unele cărți au capacitatea de a ne schimba stilul de viață. Când suntem preocupați de o problemă, am sucit-o și am răsucit-o pe toate părțile, se poate întâmpla să descoperim o carte care să ne ofere chiar răspunsul căutat. Iar după ce o citim, ne însușim mesajul și-l aplicăm în propriile vieți, putem să spunem că am avut parte de o carte cu adevărat transformatoare. Bineînțeles, cartea doar ne-a ieșit în cale, în momentul când eram pregătiți și ne-a ajutat să ne înțelegem mai bine. Acest tip de cărți vrem să vi-l propunem astăzi. Să descoperim 3 cărți care îți schimbă stilul de viață.

Bineînțeles că meditația, chiar dacă astăzi face obiectul unei mode, nu a a avut nevoie de entuziasmul nostru ca să existe” spune psihoterapeutul și psihiatrul Christophe Andre în volumul „Meditați cu noi. 21 de experți în meditație vă sfătuiesc și vă îndrumă”. Fiind odinioară apanajul sferei religioase sau a celei spirituale, meditația a existat cu cel puțin 2500 de ani înaintea vremurilor moderne. În anii 60, meditația transcedentală era redescoperită și practicată de persoane celebre (membrii trupei Beatles, spre exemplu), apoi, în anii 80, Jon Kabat-Zinn, biolog și practicant yoga, a propus publicului larg o formă laicizată a meditației, pe care a numit-o „mindfulness” (conștientizarea deplină a momentului prezent). Probabil, sub o formă sau alta, toată lumea a auzit de ea. Christophe Andre ne avertizează însă că acesta este doar unul dintre tipurile de meditație care se pot practica și că „ar fi o mare greșeală să vedem în meditație doar un capriciu la modă”. Există beneficii clare ale practicării meditației, iar acestea sunt observate și de mediile științifice. Imagistica cerebrală indică faptul că există o activitate specială la nivelul creierului, în cazul celor care practică meditația. Când facem lucrul acesta nu ne aflăm în niște „bule izolante”, ci mai aproape de noi înșine și de esența realității. În lumea modernă e nevoie mai mult decât oricând de meditație (de orice tip), care, practicată zilnic, are capacitatea de a ne schimba stilul de viață, prin simpla schimbare a modului de a gândi. Christophe Andre explică efectul meditației în contextul vieții moderne: „Care sunt lipsurile de care ne vindecă meditația? Simplu: absența calmului (suntem tot timpul expuși la zgomote și agitație, la stimuli sonori și vizuali continui și agresivi), absența unei necesare lentori (primim din toate părțile injoncțiuni: să mergem mai repede, să nu pierdem timpul, să răspundem rapid la solicitările primite), lipsa de continuitate (capacitatea noastră de a ne stabiliza atenția pe ceva este pusă la grea încercare de numeroase întreruperi, vehiculate mai ales de canalele din lumea digitală: apeluri telefonice, SMS-uri, e-mail-uri, mesaje pe Twitter etc).” În capitolele cărții, Christophe Andre și cei 21 de experți în meditație ne sfătuiesc ce să facem ca să ne simțim „vii”, care sunt pașii călătoriei spre sine, cum să ne conectăm la prezent și cum să avem grijă de noi.

O carte îți poate schimba stilul de viață, dar cu o singură condiție: dacă ești de acord cu mesajul (de cele mai multe ori simplu), trebuie să îl aplici cu răbdare, zi după zi și să crezi că, la un moment dat, rezultatele vor apărea. Ceea ce se va întâmpla, inevitabil. Cartea lui James Clear, „Atomic habits. Schimbări mici, rezultate remarcabile” ne oferă o perspectivă uimitoare asupra schimbărilor de comportament și autoperfecționării (sau viceversa). Spre exemplu, dacă vrem să slăbim un număr mai mare de kilograme sau să dobândim o condiție fizică bună, ne așteptăm la un calvar greu de îndurat. Ne vom lupta „pe viață și pe moarte” cu obiceiurile nocive, iar când ne vom atinge scopul probabil ne culcăm pe-o ureche și o luăm de la capăt. James Clear ne arată în acest volum că nu neapărat schimbările dramatice au efect pe termen lung, ci cele mici, de doar 1% în fiecare zi și mai ales repetarea lor până devin obișnuință. „Dacă îți poți spori performanța cu 1% pe zi, timp de 12 luni, vei fi de 3,7 ori mai bun la sfârșitul acestei perioade. Și invers, dacă îți diminuezi performanța cu 1% în fiecare zi a anului, după 12 luni vei avea un declin aproape total. Victoriile sau eșecurile minuscule se acumulează, producând efecte majore”. James Clear demonstrează matematic aceasta în cartea sa. Și ne mai spune un lucru: „Obiceiurile pozitive transformă timpul în aliat. Cele rele îl transformă în inamic.” Autorul american ne vorbește despre surprinzătoarea forță a micilor obiceiuri și explică de ce micile schimbări creează mari diferențe. „Atomic habits” este o carte utilă tuturor celor care vor să facă o schimbare în viața lor, dar ezită sau renunță, fie din cauză că se tem, fie că nu au văzut o schimbare majoră încă din prima lună.

Sunt multe persoane care, trezindu-se dimineața, întreabă: „Oare ce o însemna visul ăsta?” Unii cred că visele nu au niciun sens, alții pot să-și strice dispoziția o zi întreagă pentru că noaptea au avut un coșmar. Psihanalistul Erich Fromm ne vorbește însă despre „Limbajul uitat” al viselor și realizează „O introducere în înțelegerea viselor, basmelor și miturilor”. De-a lungul timpului s-a pierdut înțelegerea limbajului simbolic prezent în vise, în mituri și literatură, iar în epoca modernă putem să facem greșeala de a le considera simple scorneli, care nu au nicio legătură cu realitatea. „Preferam să spunem că visele nu au sens” doar pentru că nu le înțelegem. Scenariile prezente în vise sunt de multe ori scrise într-un registru fantastic și nu ar putea fi posibile în realitate. Să ne gândim însă că este vorba despre limbajul uitat al subconștientului propriu, căruia mulți psihanaliști îi acordă o mare importanță. Irvin Yalom este unul dintre aceștia. Să ne amintim și despre faptul că Mircea Eliade atrăgea atenția asupra faptului că fiecare mit conține un sâmbure de adevăr. Să putem interpreta limbajul universal al simbolurilor este un câștig pentru fiecare dintre noi, pentru că nu doar religia sau psihologia îl utilizează, ci și literatura. Erik Fromm ne vorbește în „Limbajul uitat” despre arta interpretării viselor, despre miturile lui Oediep și al creației, despre Scufița Roșie și ritualul sabatic, dar și despre interpretarea simbolică a „Procesului” de Kafka.

V-ați dori să citiți vreuna dintre aceste trei cărți? Pe care ați alege-o?

Royalty-free stock photo ID: 370126400