Autoare a magnificului „Povestea mea”, pe care ți l-am recomandat cu drag și la Cartea săptămânii, Michelle Obama a devenit, alături de soțul său Barack, una dintre principalele noastre surse de „plăceri literare”. Fosta Primă Doamnă a dovedit că se pricepe să inspire masele atunci când memoriile sale au vândut o sumă record de 725 de mii de exemplare în doar prima zi de la lansare, instituind o premieră pentru editura Penguin Random House și fiind pe cale să devină memoriile cu cel mai mare succes comercial din istorie. Azi nu ne referim însă la autobiografia lui Michelle Obama, ci la cărțile sale preferate. Precum fostului Președinte, și lui Michelle îi place să citească și nu face un secret din titlurile sale preferate, pe care le împărtășește cu admiratorii săi. Pentru că trăim într-o lume în care interesul dedicat lecturii pare să fie din ce în ce mai scăzut, azi te tentăm cu sugestii literare cu iz de Casa Albă: 3 cărți recomandate de Michelle Obama.

Michelle Obama te invită la lectură: 3 cărți recomandate de fosta Primă DoamnăNu ne mirăm că „O căsnicie americană” se află pe lista cărților recomandate de Michelle Obama: similitudinile cu propriul „Becoming” sunt de neignorat. Una dintre cele mai de succes opere din 2018, An American Marriage i-a adus autoarei Tayari Jones un Women’s Prize for Fiction în 2019 și prezența în clubul de carte al lui Oprah. Jones spune cu finețe și spirit briliant povestea unui cuplu aflat la început de drum, pentru care viața pare să fie o reușită sigură. Celestial și Roy sunt pe cale să cucerească lumea: ea e un artist promițător, iar el un om de afaceri de succes. Însă atunci când Roy este condamnat pentru o infracțiune de viol pe care nu a comis-o, lucrurile se schimbă complet. Deși e sigură de nevinovăția soțului său, Celestial nu poate să facă nimic pentru a-l ajuta în Sudul încă rasist, unde e suficient ca un om de culoare să se afle la momentul și în locul nepotrivit pentru a fi acuzat. Bineînţeles, Jones complică și mai tare situația atunci când Celestial, resemnată, se îndrăgostește de cel mai bun prieten, Andre, iar Roy se întoarce acasă pentru a da piept cu o altă „nedreptate”. Un roman în care nimeni nu a greșit, dar totuși toși suferă, o metaforă despre o iubire mare, despre rasă și nedreptate, cu particularități care îl apropie și de povestea lui Michelle Obama, „O căsnicie americană” reprezintă, în opinia autoarei sale, o reeditare modernă a poveștii lui Ulise. Cartea e o prezență constantă în familia Obama, fiind apreciată și de politician, și reprezintă un titlu pe care îți va fi extrem de dificil să îl abandonezi.

Michelle Obama te invită la lectură: 3 cărți recomandate de fosta Primă Doamnă

Fiind la rândul ei autoare de memorii, e de la sine înțeles că Michelle Obama nu putea să nu aprecieze acest gen. Dar nu e nici pe departe singura personalitate de impact care a inclus „Educated” pe lista lecturilor preferate: soțul său Barack și Bill Gates, renumiți pentru faptul că la finalul fiecărui an enumeră cărțile care i-au impresionat, s-au declarat amândoi entuziasmați de povestea Tarei Westover. Și laudele nu se opresc aici: The New York Times, Time, The Washington Post, O: The Oprah Magazine, NPR, The Guardian, The Economist, Financial Times, Newsday, New York Post, theSkimm, Refinery29, Bloomberg, Publishers Weekly, Library Journal, New York Public Library, Vogue și multe alte publicații au considerat că memoriile americancei sunt una dintre cele mai bune cărți ale anului 2018. Tara Westover are, firește, o istorie personală fascinantă: până la vârsta de 17 ani, a crescut alături de părinții săi mormoni în munții din Idaho. Cu un tată pe care îl bănuiește afectat de o tulburare de personalitate, convins că Dumnezeu i se adresează în mod direct și decis să lupte contra tuturor instituțiilor statului, Tara nu a avut certificat de naștere până la vârsta de 9 ani și nu a călcat într-o sală de curs până la 17, când a fugit de acasă și a decis să se educe singură. Dincolo de revelația șocantă că există și azi familii care procedează astfel, ceea ce impresionează în memoriile alese de Michelle Obama este valoarea pe care autoarea o acordă educației. „Învățare”, așa cum sună traducerea din limba română, ne arată că ceea ce știm e atât de limitat, dar în același timp un privilegiu și o formă de libertate. Dacă îți mai spunem că Westover a studiat la Cambridge, Brigham Young University și Harvard având drept piatră de temelie doar puțina educație pe care a obținut-o singură, vei înțelege de ce „Educated” este una dintre cărțile care pot schimba fața lumii. Iată ce spune și Michelle Obama despre acest titlu: „e o lectură captivantă, o perspectivă proaspătă asupra puterii educației, și de asemenea un testament al modului în care tăria de caracter și perseverența ne pot forma viețile.”.

Michelle Obama te invită la lectură: 3 cărți recomandate de fosta Primă DoamnăÎncheiem lista de cărți recomandate de Michelle Obama cu un clasic american: „Cântecul lui Solomon”. În virtutea trecerii în neființă a lui Toni Morrison, am prezentat și noi briliantul său roman la Cartea săptămânii, așa că nu putem decât să ne bucurăm că am rezonat cu Obama din acest punct de vedere. Divagând pe seama conceptelor de rasă, solidaritate, dragoste, ură și concepută pornind de la un mit biblic, „Cântecul lui Solomon” e atât de bogată în semnificații încât vei medita la ea multă vreme după ce te-ai despărțit de paginile sale. Michelle Obama povestește că opera de bază a lui Morrison a fost cea care i-a insuflat dragostea pentru lectură, în casa părintească din Chicago, un motiv în plus să o (re)descoperi. Bildungsroman-ul a fost unul dintre motivele pentru care autoarea a fost recompensată cu premiul Nobel, dar poate și scrierea care i-a încurajat pe soții Obama să o omagieze pe Morrison cu Presidential Medal of Freedom în 2012, una dintre cele mai mari distincții oferite de statul american.

Tu ce părere ai despre cele 3 cărți recomandate de Michelle Obama? Ai citit aceste titluri? Dacă da, care dintre ele se numără și printre preferatele tale? Dacă nu, și-a făcut vreunul loc în lista de lecturi din perioada viitoare?