Poate că vremea de afară nu se pricepe deloc să ne-o arate, dar mai sunt câteva zile până ce ne vom poposi cu totul pe teritoriile toamnei. Roade îmbelșugate, culori calde, peisaje care îți taie răsuflarea și, în sfârșit, temperaturi de care ne putem bucura. Precum orice cititor pasionat, ne compunem lista de lecturi punând acum accent pe acele cărți care miros a toamnă. De la lecturi cu peisaje precum în cel mai pitoresc dintre anotimpuri până la titluri care redau acea atmosferă dătătoare de fiori a sezonului de Halloween, iată care sunt cărțile care te ajută să intri în atmosfera lunilor perfecte pentru lectură!

Miros a toamnă: 4 cărți pe care să le citeşti acumPoate că acum temperaturile depășesc ușor pragul celor 30 de grade, dar nu mai e mult și, la cum zboară timpul, vom petrece Halloween-ul importat de la americani. Fie că ești sau nu amator de sărbători comerciale, tot resimți acea atmosferă aproape supranaturală care a făcut din noiembrie luna spiritelor turmentate. Și ce carte mai bună de citit acum decât „Casa spiritelor” de Isabel Allende? La amploarea și profunzimea pe care o are cel mai faimos titlu al scriitoarei chiliene, e oarecum de mirare că vorbim despre romanul său de debut. Concepută pornind de la o scrisoare adresată bunicului aflat pe moarte, „Casa spiritelor” s-a dezvoltat într-o saga de familie care abundă în elemente de realism magic, scrisă parcă în stilul unic al marelui Gabriel Garcia Marquez, dar rămânând în același timp o creație atât de personală. Protagonista Clara del Valle are puteri paranormale, îmbinând telekinezia cu comunicarea cu morții. Supranaturalul se inserează însă atât de firesc în poveste încât atmosfera degajată nu te înspăimântă în modul în care o fac scrierile lui Stephen King, ci menține doar acea aură de misticism specifică toamnei. Nu am face însă dreptate genialului roman al lui Allende rezumându-l la o lectură cu fiori pentru Halloween, deoarece cartea e mult: împletind politica cu dragostea, frământările protagoniștilor cu cele ale unei națiuni și un tărâm mitic de care te îndrăgostești fără voia ta, „Casa spiritelor” are toată profunzimea, emoția, vibrația aproape magică și acel aer inefabil, de poveste, al toamnei. E o carte de (re)citit în perioada imediat următoare.

Pentru ce mai e recunoscută toamna, dacă nu pentru sentimentele contradictorii pe care le încercăm la fiecare început de an? Chiar Miros a toamnă: 4 cărți pe care să le citeşti acumdacă am depășit de mult vârsta de a merge la școală, un amestec de nostalgie, de așteptare dureroasă și de anticipație ni se strecoară în suflete la început de septembrie. Este poate cel mai bun moment pentru a mai citi încă o dată sau pentru a descoperi întâia oară farmecul din „Harry Potter și piatra filosofală”. Povestea este arhicunoscută și totuși ți-o reamintim: Harry e un orfan de 11 ani care trăiește alături de unchii săi într-o suburbie londoneză. Atunci când primește însă scrisoarea de acceptare la Hogwarts, Școala de magie, farmece și vrăjitorii, va începe una dintre cele mai frumoase epopei din literatură. Prima carte din seria celebră scrisă de J.K.Rowling e pură și plină de dulceața copilăriei, aidoma unei prime zile de școală. Atmosfera de internat, materiile noi și complicate, profesorii adorați și cei nesuferiți, prietenii adevărați, Halloween-ul și Crăciunul petrecute în magicul castel: iată numai câteva dintre motivele pentru a redescoperi farmecul de reînceput de școală la orice vârstă cu al doilea titlu de pe lista noastră de cărți care miros a toamnă.

Miros a toamnă: 4 cărți pe care să le citeşti acumParfumul toamnei, cu miros de fructe coapte, aromă de livadă și foșnet de frunze căzătoare nu e surprins nicăieri mai bine decât în a doua carte din seria surorilor Waverley, First Frost. Sarah Addison Allen reușește să recreeze în romanele sale atmosfera intimă, plină de magie a unui oraș de provincie din Carolina de Nord în care farmecele se împletesc cu evenimentele vieții de zi cu zi. Ceea ce individualizează scrierile autoarei este că magia e abia palpabilă, dar cu atât mai fermecătoare. Protagonistele noastre, surorile Waverley, au acel „ceva” în sânge. Claire gătește prăjituri cu ingrediente naturale care îți merg direct la inimă și îți schimbă felul de a fi, iar Sydney e o coafeză care odată cu părul îți taie și supărările. Mai mult, în mijlocul grădinii lor tronează un măr cu adevărat magic. First Frost ni le aduce pe cele două femei căsătorite, fiecare confruntându-se cu proprii demoni ai mariajului: Claire începe o nouă afacere care îi sufocă familia, Sydney vrea încă un copil, în timp ce fata acesteia, drăgălașa Bay, a ajuns la vârsta adolescenței și s-a îndrăgostit de băiatul nepotrivit. Ceea ce reiese de aici e o lectură minunată pentru zilele superbe de toamnă.

Încheiem lista de cărți care miros a toamnă cu The Thirteenth Tale de Diane Setterfield. Până la urmă, toamna este anotimpul perfect Miros a toamnă: 4 cărți pe care să le citeşti acumpentru a te cuibări într-un fotoliu, acoperit cu pătura preferată, savurând o ceașcă aromată de ceai și visând la lumi îndepărtate. Descris drept o scrisoare de dragoste către Măria Sa, Cartea, ultimul titlu de pe lista noastră spune povestea lui Margaret Lea, o biografă cu un secret tulburător căreia misterioasa și aclamata scriitoare Vida Winters îi cere să îi scrie povestea. Sătulă să își inventeze vieți, Vida vrea să facă pace pe calea literelor cu trecutul ei tulburător, însă Margaret bănuiește că mai există ceva ce nu va dezvălui niciodată. Mistere întortocheate, un pas alert, un stil superb, în care parcă fiecare cuvânt este însoțit de o aură, și o carte care te va face să te îndrăgostești și mai tare de lectură: ultimul nostru titlu te va vrăji cu parfumul său îmbătător de toamnă.

Tu ce părere ai despre aceste titluri? Care dintre cele 4 cărți care miros a toamnă se va regăsi și pe lista ta de lecturi din acest anotimp?