Aşa cum vă povesteam în articolul de data trecută, creativitatea are nevoie de un impuls pentru a fi stimulată. Ne-am pus puţin pe căutat şi am aflat ce scurtături folosesc autorii pentru a-şi găsi inspiraţia. Recunoaştem, am rămas puţin surprinşi să aflăm că, în anumite cazuri, unele obiceiuri au trecut de pragul normalităţii.

  1. Întins la orizontală

Se pare că unii autori îşi găsesc creativitatea şi se pot concentra mai bine în timp ce stau lungiţi în pat. Printre romancierii de succes care şi-au scris operele în acest mod îi găsim pe Mark Twain, George Orwell, Edith Wharton sau Marcel Proust.

Autorul american Truman Capote s-a autodeclarat „un autor complet orizontal”. Mărturisea cu fiecare ocazie că nu poate gândi sau scrie decât întins în pat sau pe canapea.

2. În picioare

Spre deosebire de punctul de mai sus, unii autori şi-au găsit mai repede ideile stând în picioare. Exemple avem destule: Ernest Hemingway, Charles Dickens, Virgina Woolf, Lewis Carroll şi Philip Roth.  Aceşti mari gânditori şi-au redactat romanele stând în picioare, fiecare invocând diverse motive. Această tehnică ar putea funcţiona şi pentru tine, dacă îţi petreci mai multe ore la birou decât acasă.

3. Cu ajutorul unui sistem de coduri de culori

Autorul francez Alexandre Dumas a scris „Cei trei muşchetari” şi „Contele de Monte Cristo” folosind un sistem complex bazat pe coduri de culori. Ni se pare destul de dificil să ne imaginăm tehnica, dar să o mai aplicăm!

Dumas scria tot ce ţinea de ficţiune pe un anumit tip de hârtie cu nuanţă albăstruie. Poeziile le scria doar pe hârtie galbenă, iar articolele pe roz. Într-o călătorie, autorul a rămas fără hârtie albastră, fiind nevoit să scrie pe una de culoare crem, lucru care l-a făcut să creadă că ficţiunea sa a avut de suferit.

4. Fără haine

În cazul în care îţi este teamă că nu termini ceva la timp, poate ar trebui să împrumuţi ciudatul obicei al lui Victor Hugo – să scrii dezbrăcat. În toamna anului 1830, Hugo şi-a propus să termine “Cocoşatul de la Notre Dames” înainte de termen, temându-se că oricum nu îl va putea respecta. Autorul l-a rugat pe valetul său să îi ia toate hainele, chiar şi în zilele friguroase, pentru a rezista tentaţiei de a ieşi pe afară. Ciudat, nu?

Servind cantităţi imense de cafea

Romancierul francez Honoré de Balzac îşi alimenta simţul creativ cu foarte multă cafea, undeva la 50 de ceşti pe zi. Nu ştim dacă era şi fumător, dar se pare că acest viciu i-a oferit suficiente idei pentru operele sale. Unele studii arată că Balzac a terminat „Comedia umană” cu foarte puţine ore de somn la activ. Un alt pasionat de cafea a fost şi Voltaire, mai puţin antrenat decât compatriotul său, consuma undeva la 40 de ceşti.

Ciudate sau nu, cert este că unele obiceiuri i-au ajutat pe autori să scrie operele care le-au asigurat locul în istoria literaturii. Dar voi, ce obiceiuri ciudate aveţi?