Uităm câteodată cât de importante sunt casele unde au locuit scriitorii noștri favoriți și ce impact au avut ele asupra operei și stilului lor. Iar când vine vorba de cei pe care ni i-au dat înseși pământurile noastre românești, e posibil să credem că nu sunt foarte multe lucruri de văzut și simțit. Omitem de multe ori să vizităm și fostele locuințe ale unora dintre cei mai mari scriitori români. Mai jos, însă, vă propunem câteva asemenea case memoriale, bogate în arhive și pline de spiritul omului mare care a trăit și creat acolo.

7 case memoriale unde trebuie să mergi

Casa memorială Liviu Rebreanu. La aproape 20 de kilometri de Bistrița se află Prislop (azi Liviu Rebreanu), iar aici este casa unde a locuit creatorul lui Ion. Casa are trei camere și pridvor îngust, specific zonei, iar lângă ea se mai află o construcție ce adăpostește o sală de conferințe, dar și o sală cu obiecte personale, piese de mobilier și o expoziție permanentă de carte, incluzând întreaga operă a lui Rebreanu și o mulțime de traduceri în limbi străine. De vizitat sunt și Muzeul Cuibul visurilor din Maieru (Bistrița Năsăud), unde Rebreanu a trăit prima parte din viața sa, dar și Casa Memorială Liviu Rebreanu – Fanny Rebreanu din București, o casă cumpărată de scriitor pentru fiica sa, care cuprinde lucrări de artă și colecții de icoane și de ceramică.

Tot în Bistrița-Năsăud se află și Casa memorială George Coșbuc. În comuna Coșbuc (fostă Hordou) s-a născut în 1866 marele poet român. Casa, construită de tatăl scriitorului, este considerată astăzi primul muzeu de literatură română de la noi din țară. Colecția de obiecte cuprinde leagănul, pupitrul și scaunul de școlar, manuscrise, tablouri de familie, obiecte decorative și biblioteca poetului.

O incursiune în lumea caselor marilor noștri scriitori nu ar fi completă fără o vizită la Ipotești, unde se află Casa Memorială Mihai Eminescu, o casă țărănească în stil moldovenesc. În ea sunt adăpostite obiecte originale de mobilier, dar și obiecte din a doua jumătate a secolului XIX. În curtea casei memoriale se află Casa Papadopol, ce a aparținut ultimului proprietar al moșiei de la Ipotești – doctorul Papadopol. La 4 km de Ipotești se află lacul din pădurea Baisa, o imensă sursă de inspirație pentru multe din poeziile eminesciene.

Între Ploiești și Târgoviște se află Muzeul Memorial I.L. Caragiale, în comuna ce poartă azi numele scriitorului (fostă Haimanale). Colecția muzeului conține scrisori și fotografii ce au aparținut scriitorului, telegrame și afișe ale comediilor jucate după piesele acestuia, cărți în ediții princeps și rare. Toată colecția muzeului ilustrează momente importante din viața autorului: frecventarea cursurilor de declamație și mimică la Conservatorul din București, perioada în care a fost copist la Teatrul Național din capitală, debutul în Ghimpele, activitatea lui publicistică și literară. De vizitat este și muzeul din Ploiești, găzduit în Casa Dobrescu, monument de arhitectură de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care etalează piese de mobilier ce au aparținut scriitorului, manuscrisul unei parodii, fotografii originale și bustul autorului, realizat de Ion Jalea.

În apropiere de Mănăstirea Agapia se află Casa memorială Alexandru Vlahuță unde, în cele câteva camere, s-a încercat reconstituirea atmosferei specifice epocii printr-o amenajare cât mai veridică. Casa conține mobilier original, cărți ale autorului, obiecte personale, reviste ale vremii, manuscrise și scrisori ale scriitorului, iar în ea s-au perindat de-a lungul timpului nume ca Octavian Goga, George Coșbuc sau I.L. Caragiale. De acolo puteţi cumpăra un suvenir impresionant, scrisoarea lui Vlahuță către fiica lui, Margareta, la împlinirea vârstei de 17 ani: „[…] Eu am mare încredere în voinţa ta. Rămâne să ştii doar ce să vrei. Şi văd c-ai început să ştii şi asta. Doamne, ce bine-mi pare c-ai început să te observi să-ţi faci singură mustrări şi să-ţi cauţi singură drumul cel adevărat! […]” 

Mai degrabă o cabană, Casa Memorială Constantin Noica se află în stațiunea montană Păltiniș, la doar 30 km de Sibiu. Cele trei camere ale cabanei ofereau în trecut condiții mizere, dar cu ajutor financiar, s-a realizat restaurarea camerei lui Noica, iar celelalte încăperi au fost puse la dispoziția unor tineri doctoranzi în filosofie. În prezent acolo se traduce din Heidegger sau sunt realizate teze de doctorat în fenomenologie, camera lui Noica putând fi vizitată ori de câte ori doctoranzii sunt acolo.

 Casa Memorială Vasile Alecsandri se află în Mircești, județul Iași, și este un adevărat conac înconjurat de un parc de stejari, nuci și lilieci. Aici s-au perindat în timpul vieții scriitorului colegi de breaslă precum Costache Negri sau Titu Maiorescu, dar și compozitorul Franz Liszt. Colecția de obiecte conține o serie de piese de mobilier originale (birou, pianină), tablouri, fotografii, fotocopii după manuscrise și ediții de opere.

Ce alte case memoriale mai recomandați?