Cea mai celebră prezentatoare TV din istorie își însoțea fenomenul în 1996 de o mișcare lăudabilă: forma un club de carte ce avea să stimuleze vânzările literare, producând, conform estimărilor specialiștilor, încasări de circa 55 de milioane de dolari. Oprah avea să recomande în fiecare lună, timp de 15 ani, câte o carte, până în 2011, atunci când clubul lua sfârșit odată cu încheierea Oprah Winfrey Show. Însă, din fericire pentru literatură, lucrurile nu au rămas astfel: pe 1 iunie 2012, Oprah anunța redeschiderea inițiativei sale cu Wild, cartea semnată de Cheryl Strayed, care dovedea din plin faptul că lumea era departe de a se fi săturat de celebrul om de televiziune; titlul era rapid transformat într-un film în care Reese Witherspoon pur și simplu strălucea. Desigur, în cei peste 20 de ani de existență, clubul de carte găzduit de Oprah nu a fost lipsit de controverse, poate cea mai celebră fiind legată de refuzul lui Jonathan Franzen de a apărea în emisiune, după ce Corecții fusese selectată drept Cartea lunii. Oprah și-a retras invitația, Franzen și-a cerut scuze, lumea editorială s-a împărțit în două, iar situația s-a detensionat abia în 2010, când Oprah selecta Freedom din nou ca fiind cartea lunii, ceea ve stingea complet conflictul dintre cei doi. Desigur, de partea pozitivă, influența lui Oprah a stimulat vânzarea de carte, iar unele voci o consideră atât de importantă, încât afirmă că a ajuns și la urechile criticilor, decizând chiar înalte distincții literare: „Drumul” lui Cormac McCarthy câștiga, coincidență sau nu, premiul Pulitzer la scurtă vreme după ce fusese selectat de către Oprah.

Acum, că am stabilit importanța celui mai celebru club de carte din lume, să descoperim și câteva titluri: 4 cărți recomandate de Oprah.

Ne lăsăm inspirați de cel mai celebru club de carte din lume: 4 cărți recomandate de OprahÎncepem lista noastră cu unul dintre cele mai cunoscute romane ale tuturor timpurilor, care i-a adus autoarei sale mult râvnitul Premiu Nobel pentru literatură. Este vorba despre Song of Solomon, al lui Toni Morrison. Cartea a fost aleasă în chiar primul an al existenței clubului de carte înființat de Oprah, ceea ce nu uimește câtuși de puțin, dat fiind faptul că prezentatoarea a susținut întotdeauna literatura afro-americană. Ceea ce nu înseamnă că primul titlu de pe lista noastră nu se numără printre capodoperele umanității. Epopeea lui Macon “Milkman” Dead, plecat în expediția sa de căutare spirituală, ce se suprapune cu istoria Americii între anii 1930 și 1960, cu o incursiune în sclavagism și în lupta pentru libertate, e la fel de necesară acum ca la publicarea sa. Impresionantă, epică și poetică totodată, cartea lui Morrison nu arată cu degetul, ci caută să explice și să vindece, dovedindu-ne încă o dată că cea mai importantă menire a literaturii de calitate e aceea de a salva.

Ne lăsăm inspirați de cel mai celebru club de carte din lume: 4 cărți recomandate de OprahDe la un clasic al literaturii, migrăm la un titlu cât se poate de modern: Behold the Dreamers de Imbolo Mbue. Autoarea de origine cameruneză lua pe sus lumea literară cu acest roman, declarat a fi una dintre cele mai bune cărți ale anului 2016 de către majoritatea publicațiilor mari din America. Jende Jonga e un imigrant care trăiește în Harlem și care face tot posibilul pentru a-și întreține familia, în zorii crizei financiare din 2007. Atunci când primește un job de șofer la unul dintre conducătorii executivi ai Lehman Brothers, se vede salvat de la o existență tragică. În curând descoperă însă că succesul are o poleială subțire, iar visele, principiile și chiar mariajul său sunt amenințate de concesiile pe care trebuie să le facă. Oprah a caracterizat cartea drept „toate lucrurile cu care cultura noastră se luptă acum…rasă și clasă, economie, imigranți, pericolele mentalității „noi versus ei”. Când o citești, pare foarte modernă, de parcă s-ar petrece acum”. Criticii au apreciat și umanitatea, compasiunea și spiritualitatea ce reverberează din paginile cărții, ceea ce o face un must-read chiar și printre cărțile recomandate de Oprah.

Ne lăsăm inspirați de cel mai celebru club de carte din lume: 4 cărți recomandate de OprahNe reîntoarcem la categoria bestseller: cu siguranță, ai auzit despre „Ruta subterană”, deoarece a reprezentat cel mai predilect subiect de discuție al criticilor în 2016, fiind considerată cea mai bună carte a anului. Înainte de a fi recompensată cu Pulitzer și National Book Award, cartea lui Colson Whitehead apărea însă pe lista de recomandări a lui Oprah, ceea ce determina editura să o lanseze mai devreme…și de aici până la legendă nu mai e decât un pas. Cora e sclavă într-o societate ce a abolit drepturile populației de culoare în câteva state din Sud. Atunci când îl întâlnește pe Caesar și află despre existența unei rute subterane, cei doi se hotărăsc să își asume riscurile și să fugă cu orice preț. De aici ia naștere o epopee care poate fi considerată, într-un fel, cea mai adevărată poveste a Americii. Opera de ficțiune speculativă a ținut-o pe Oprah trează toată noaptea, cu sufletul la gură, după cum ea însăși mărturisește. Tot prezentatoarea ne sfătuiește să cumpărăm nu una, ci mai multe ediții, deoarece ne vom dori să le facem cadou cunoscuților. Așteaptă cu precădere ultima pagină: își va pune amprenta asupra ta!

Ne lăsăm inspirați de cel mai celebru club de carte din lume: 4 cărți recomandate de OprahNu trebuie să cazi în capcana de a considera că Oprah recomandă doar cărți ce reflectă problemele populației de culoare: clubul său de carte cinstește cu aceeași evlavie și marile capodopere ale literaturii universale. În 2003, Oprah mărturisea că se gândise să încheie clubul  și să îl redeschidă atunci când descoperea cartea ce avea să o miște. Iar titlul salvator era, ironic sau nu, un mare clasic: „La răsărit de Eden” de John Steinbeck. Deținătorul premiului Nobel, unul dintre cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor, a scris capodopere pe bandă rulantă, dar și el recunoștea că romanul ce reia mitul lui Adam și al Evi este „singura carte pe care am scris-o vreodată”. Epopeea familiilor Trask și Hamilton folosește povești din Biblie pentru a alimenta o istorisire ce a marcat literatura universală, atât de profundă încât continuă să fascineze și azi, la aproape 70 de ani de la publicare. Oprah a pus punctul pe i: „cred că este cel mai bun roman pe care l-am citit vreodată”.

Tu ce părere ai despre aceste cărți recomandate de Oprah? Care dintre titlurile favorite ale celebrei prezentatoare se regăsesc și pe lista ta?