Noul an nu şi-a epuizat încă prospeţimea, iar micile noastre plăceri literare vor să reflecte frăgezimea zilelor de ianuarie, cu zăpadă pufoasă şi temperaturi care te îmbie la citit. După câteva lecturi captivante, numai bune pe vreme de zăpadă, te îndemnăm să alegi cel puţin una dintre cele mai noi apariţii literare: vorbim despre cărţi publicate spre sfârşitul lui 2016, care abia aşteaptă să poposească în mâinile, mintea şi sufletul tău!

  1. viata-te-obligaLa mai mult de un an de la îngrozitoarea tragedie din Colectiv, amintirea vieţilor pierdute atât de crunt încă ne bântuie. Nu dorim să îţi întunecăm începutul de an cu o carte tristă, ba dimpotrivă. Chiar dacă „Viaţa te obligă” conţine fotografii şi texte ale fotoreporterului Teodora Maftei, decedată în incendiul din clubul Colectiv, albumul foto nu este un cântec de jale, ci un îndemn la viaţă, la trai pasional, mistuitor, care să sfideze moartea. „Este chiar viața noastră și a lui Teo, este formată din culoare și durere, umbre și lumini, este speranța fără disperare, multă iubire, optimism și firicele de fericire. Teo a fost mai colorată decât toate fotografiile ei, pentru că nu a acceptat niciodată să stea în genunchi” sunt cuvintele care te vor convinge ca la început de 2017 să onorezi o viaţă terminată mult prea devreme.

  2. chimistaSe împlinesc 10 ani de la unul dintre fenomenele care au zguduit literatura din temelii, saga Amurg! 2017 dovedeşte însă că cititorii au depăşit etapa vampirilor virginali şi a adolescentelor stângace şi că până şi Stephenie Meyer este gata să înceapă un nou capitol în viaţa sa. „Chimista” a fost publicată în noiembrie 2016 şi deja tradusă în limba română! Dacă decizi să îi oferi o şansă, nu te amăgi cu ideea că vei alina frigul de afară cu o lectură uşurică: noua carte a lui Meyer e un thriller cu agenţi secreţi, urmăriri ameţitoare, chimişti puşi pe torturat suspecţi de terorism şi un aer de soră mai mică a epopeilor lui Bourne. Deşi se pare că nici de această dată scriitoarea americană nu a lansat o capodoperă, noua sa apariţie literară păstrează cea mai captivantă trăsătură a operelor sale: e vibrantă şi captivantă. Aşa cum spunea Lev Grossman pentru revista Time, „Oamenii nu vor doar să citească romanele lui Meyer; ei vor sa pătrundă în interiorul lor şi să trăiască acolo.”

  3. leonard-cohen2016 a fost un an dificil nu doar din prisma evenimentelor politice externe, dar şi prin duritatea cu care ne-a răpit personalităţii ale muzicii, filmului sau artei. Lumea e mai săracă fără Leonard Cohen, unul dintre scriitorii mustind de muzicalitate şi cântăreţii expirând lirism prin toţi porii! „Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen (Ediţie adăugită)” de Mircea Mihaieş vorbeşte despre primii ani ai marelui artist, despre poezia cu accente erotice şi naraţiunea aproape pornografică de la începutul carierei, marile hituri, perioada budismului şi revenirea fulminantă din anii 2000, într-o biografie care te va duce mai aproape de un geniu pe care l-am pierdut, din păcate.

  4. cinci-limbaje-ale-iubiriiCărţile de colorat ne îmbie de câţiva ani cu promisiunea de a ne detaşa complet de stresul cotidian, iar atunci când se împletesc cu iubirea şi cu texte motivaţionale, impactul asupra fiinţei noastre este cu atât mai mare. Îmbină la început de 2017 imaginile colorate cu citate puternice în „Cele cinci limbaje ale iubirii. Secretul iubirii care durează (Carte de colorat motivaţională pentru adulţi)” de Gary Chapman, inspirată de bestseller-ul cu acelaşi nume. Nu îţi garantăm că va fi cea mai fascinantă lectură de început de an, dar această nouă apariţie îţi va redeschide ochii asupra relaţiilor din viaţa ta, oferindu-ţi şansa de a le reconstrui, de a le salva sau pur şi simplu de a le armoniza!

  5. curajDragoş Bucurenci este una dintre cele mai uşor recognoscibile şi mai apreciate personalităţi actuale, graţie implicării pasionale de care a dat dovadă în mai multe domenii: de la activism şi eco, la televiziune, training şi publicistică. 2016 l-a descoperit (pentru a doua oară în cariera sa) în vocaţia de scriitor, autor al „Despre curajul de a ne lăsa văzuţi”. Această nouă apariţie literară este un îndemn la vulnerabilitate, un imbold insolit poate în peisajul contemporan care incită la incisivitate, putere şi super-eroism. Dimpotrivă, Dragoş Bucurenci priveşte relaţiile umane din perspectiva deschiderii, a acelei porţiuni pe care o laşi să se vadă în faţa celuilalt, dezbrăcând-o de măşti, de machiaje şi de toate înfrumuseţările de zi cu zi, pentru ca la final să rămână autenticitatea, singura capabilă să construiască legături armonioase, sănătoase.

  6. puntea-mortiiÎncheiem lista apariţiilor noi cu o carte din categoria Young Adult. Dacă ai gustat şi distopii mai puţin sumbre, precum „Jocurile foamei”, atunci trebuie să îţi deschizi biblioteca pentru „Pecetea morţii” de Veronica Roth, autoarea seriei Divergent. De data aceasta, părăsim haosul din Chicago şi poposim într-o galaxie stăpânită de răzbunare şi violenţă, unde doi fraţi încearcă să îşi găsească salvarea. Akos şi Cyra trăiesc într-o lume în care oamenii sunt dotaţi de la naştere cu haruri unice, dar, aşa cum scriitorii ne-au obişnuit, talentul protagoniştilor este cu totul special, şi nu într-un sens pozitiv; din cauza puterii unice, fraţii pot fi manipulaţi. Dacă te-ai regăsit la un moment şi printre fanii Divergent, află că „Pecetea morţii” este disponibilă alături de epilogul niciodată publicat până acum al popularei serii pentru adolescenţi.

Tu ce părere ai despre noile apariţii literare? Plănuieşti să îi dai o şansă uneia dintre ele, la început de 2017?