Ce poate fi mai plăcut decât o zi sau, și mai bine, un weekend pe care să îl petreci complet absorbit de farmecul irezistibil al unei cărți? Să simți că trupul îți înțepenește, dar mintea îți este alertă, deși nu se mai plimbă de mult pe tărâmurile civilizației contemporane. Oricare ne-ar fi gusturile, cu toții am întâlnit, cel puțin o dată în viață, o carte căreia nu i-am mai putut da drumul, până ce nu am devorat-o în întregime. Fie că ea rezona sau nu cu preferințele noastre literare, ne-a fost imposibil să ne eliberăm de sub farmecul ei! Descoperă lista noastră a celor 9 cărți captivante, pe care nu le poți lăsa din mână!

  1. cărți captivanteOrientul Mijlociu este sursa celor mai puternice tulburări politice actuale, așa că o carte despre această zonă fierbinte nu putea fi altfel decât fascinantă. Este cazul superbului roman al lui Khaled Hosseini, bestseller New York Times, inclus printre cel mai bine vândute cărți ale tuturor timpurilor, „Vânătorii de zmeie”. Povestea prieteniei, a trădării și a sacrificiului, care îi are drept eroi pe doi băieți din clase sociale diferite, pe fundalul sângeros al Afganistanului, te va face să tremuri și să suspini, dar nu te va lăsa să dai drumul paginii până la sfârșit.
  2. Un cititor va jindui mereu după durerea aproape fizică pe care o resimte atunci când ecărți captivante obligat să părăsească o carte care îl subjugă. „Umbra vântului” de Carlos Ruiz Zafon este una dintre bijuteriile literare care te împiedică să dormi noaptea și te trimit a doua zi cu ochii cârpiți la serviciu. Daniel este dus de tatăl său, copil fiind, în Cimitirul Cărților Uitate, acolo unde zac părăsite toate operele ce nu mai înseamnă nimic. Fiecărui vizitator îi este însă permis să salveze una dintre ele, iar copilul alege titulara „Umbra vântului”. Complet hipnotizat de ea, va crește încercând să îi găsească autorul, pentru a afla că cineva îi distrugea acestuia sistematic toate cărțile, implicându-l într-un mister împletit cu dragoste, tragedie și intrigi pasionante, care l-a cucerit și pe Stephen King!
  3. cărți captivanteBestseller New York Times, publicată în peste 30 de țări, cu drepturi de ecranizare achiziționate de Reese Witherspoon și o carte captivantă, imposibil de lăsat din mână: sunt doar câteva dintre atuurile romanului scris de Jessica Knoll, „Cea mai norocoasă fată”. Protagonista sa, Ani FaNelli pare la început un personaj emblemă de literatură chick lit, o Carrie Bradshaw în devenire, până ce afli că a luat mai degrabă lecții de la Amy Dunne din „Gone Girl” și începi să intuiești că norocoasa eroină ascunde un secret întunecat. Adaugă un stil proaspăt, vibrant și intens, și ai obținut rețeta pentru o carte imposibil de abandonat.
  4. Ale noastre cărți captivante nu trebuie neapărat să ascundă secrete întunecate sau săcărți captivante jongleze cu tone de suspans, ci pot porni, cu talent cât cuprinde, chiar de la aprigul lor deznodământ, deconstruind faptele, în timp ce intensifică însă implicarea ta. În „Thirteen reasons why”, colegii de clasă ai lui Hannah încep să primescă scrisori la câteva săptămâni de la suicidul ei, în care fata le explică cum anume i-au cauzat ei gestul. Cu o asemenea premisă sfâșietoare, nici nu e de mirare că nu poți lăsa romanul din mână!
  5. cărți captivanteDacă ai impresia că „Fata dispărută” de Gillian Flynn a fost o lectură care taie respirația, înseamnă că nu ai citit încă „Locuri întunecate”. Deși filmul cu Charlize Theron nu s-a bucurat de același succes precum ecranizarea Gone Girl, povestea lui Libby Day, o femeie care încă se mai luptă cu demonii trecutului, după ce a fost martoră la uciderea mamei și a surorilor sale și a trebuit să își acuze fratele pentru crimă, pentru a descoperi că e posibil să se fi înșelat, te va țintui de fotoliul care te-a găzduit primitor în compania acestei cărți captivante.
  6. Oricât de contestată ar fi fost originalitatea premisei, „Jocurile foamei” a resuscitatcărți captivante distopia Young Adult. Nu despre povestea lui Katniss Everdeen dorim însă să îți vorbim acum, deși, fără urmă de îndoială, și romanul lui Suzanne Collins este greu de dat deoparte. Privirile ni se îndreaptă spre „Legenda” de Marie Lu, considerată a fi urmașa contemporană a celebrei serii de mai sus. Statele Unite s-au scindat, iar Republica constituită în Vest se află într-o stare de permanent conflict. June este o adolescentă care se pregătește să se alăture armatei, în timp ce Day e cel mai căutat infractor. Atunci când drumurile li se împletesc, o rețea de mistere, intrigi, torturi și asasinate te va determina să devorezi pagină cu pagină!
  7. cărți captivanteFără doar și poate, Agatha Christie este regina absolută a suspansului! Din mâinile dibace ale britanicei au ieșit puține cărți care să lase cititorul altfel decât fascinat, dar „Zece negri mititei” este o lecție în materie. Premisa simplă, dar captivantă a romanului e specifică creatoarei lui Poirot: zece străini sunt atrași pe o insulă misterioasă, unde sunt uciși unul câte unul, în cele mai tulburătoare feluri. Avem noroc că, la fel ca toate cărțile lui Christie, nici „Zece negri mititei” nu are dimensiuni impresionante, pentru că altfel mulți cititori și-ar fi pierdut slujbele și familiile, incapabili să se mai îndepărteze de obiectul literar al atracției lor!
  8. „The Woman in White” de Wilkie Collins a fost scrisă în 1860, dar, ca orice veritabilăcărți captivante capodoperă, e nemuritoare și uluitor de captivantă. Ce legătură are o apariție în alb, o femeie fără identitate, cu o frumoasă moștenitoare, te vei întreba în timp ce te lași prins în ițele acestui roman horror gotic cu elemente de realism psihologic, primul dintr-o serie bogată de cărți care apelează la aceste artificii pentru a-și domina cititorul!
  9. cărți captivanteNu puteam încheia o listă de cărți captivante fără o vedetă absolută a lumii romanelor care nu ne mai dau drumul: „Urzeala tronurilor”. O lume fantastică în care zboară dragoni, Umblători Albi terifianți caută să invadeze lumea din spatele unui uriaș zid de gheață, iar cel mai iubit personaj e un pitic bețiv cu limbă ascuțită (și inimă de aur), saga „Cântec de gheață și foc” și-a urcat autorul, pe G.R.R. Martin în topul vânzărilor și a dat naștere unui serial cult pe HBO. Da, e o carte intimidantă ca proporții, dar vei vedea că degetele îți alunecă pe pagini mai ceva ca intrigile și morțile șocante în Westeros.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți captivante? Îmbogățește-o și tu, povestindu-ne care sunt operele pe care nu le-ai putut lăsa din mână!