Bătăi fulgerătoare cu săbiile, onoare aflată pe teritoriul gri, la limita dintre bine și rău, aventură cât cuprinde, replici spumoase și personaje memorabile, pe care nu ai nicio problemă în a le admira la orice vârstă: cărțile cu pirați au tot ce le trebuie pentru a constitui lecturi de vară pe care nu le vei uita niciodată. Dacă arșița de afară te îndeamnă și pe tine să plonjezi într-o operă proaspătă, cu mări nesfârșite, atunci trebuie să incluzi propunerile noastre pe lista de must read a anotimpului fierbinte!

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventură„Comoara din insulă” de Robert Louis Stevenson a modelat imaginea pe care o avem acum despre pirați; dacă, atunci când auzi despre aceste misterioase personaje, deja saluți în minte un bărbat cu aspect sălbatic, bărbos, cu un papagal așezat temerar pe umărul său, plecat în căutarea unei comori marcate cel mai probabil cu X, găsită cu o goeletă ce călătorește spre insule tropicale, trebuie să mulțumești acestei cărți cu pirați pentru viziunea ta. Robert Louis Stevenson a știut mai bine ca oricine că pirații trebuie să fie înspăimântători, dar și fermecători și a descoperit astfel rețeta unui gen literar care a fermecat generații întregi de cititori cu bildungsroman-ul lui Jim Hawkins.

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventurăCu mult înaintea lui Jack Sparrow, cititorii erau fascinați de o figură de pirat mult mai înfricoșătoare: Căpitanul Hook. Cu un cârlig pe post de mână, după ce propriul membru fusese tăiat de Peter Pan și oferit drept hrană unui rechin, acest pirat legendar aduce doza necesară de sare și piper din Neverland. Originar de pe vasul la fel de celebrului Barbă Neagră, Căpitanul Hook are un temperament violent, dar se teme nu doar de crocodilul care, odată de i-a prins gustul, vrea să îl termine, dar și de culoarea propriului sânge, un element de detensionare comică perfect pentru micuții ce ar putea deveni altfel prea speriați de întunecatul personaj. Pentru noi, adulții, Hook este însă unul dintre cei mai vechi prieteni și totodată dușmani, o amintire că, din păcate, eterna copilărie e doar un mit!

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventurăDar cărțile cu pirați care ne umplu vara de aventură sunt departe de a fi copilărești, iar Căpitanul Hook e doar un punct de pe harta mărilor pe care vom rătăci în acest sezon. În „Păsări de pradă”, Smith Wilbur colorează o cu totul altă lume, în care viața piraților e plină de dramatism, aventură și iubiri fierbinți. De data aceasta, ne încredințăm momentele dedicate lecturii lui Hal Courteney, care încearcă alături de tatăl său (ulterior decedat) să captureze comorile unui galion al Companiilor Olandeze a Indiilor de Est. Acțiunea trepidantă te va face imediat prizonier, iar tensiunea și dezvăluirile șocante sunt la ele acasă, toate într-o lectură antidot la canicula de afară.

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventurăDaniel Defoe nu i l-a oferit posterității însetate de aventură doar pe Robinson Crusoe, ci și pe „Căpitanul Singleton”. Mările pământului tremură în fața sa, averile uriașe nu mai contenesc să se adune, iar personajul titular capătă din partea autorului Defoe o tușă de autenticitate atunci când este surprins desfășurându-și activitatea de pirat în compania Căpitanului Avery, un „răufăcător” care a trăit cu adevărat. Cu toate acestea, Singleton nu e un hoț obișnuit, ci unul cât se poate de patriot, jefuind doar echipajele spaniole, protejând astfel „integritatea” Imperiului Britanic, locul său de naștere.

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventurăDacă tot am ajuns la capitolul Daniel Defoe, decidem să redescoperim în această vară și opera sa de referință, „Robinson Crusoe”. Chiar dacă epopeea naufragiatului nostru preferat nu este la prima vedere o carte cu pirați, nu putem uita faptul că eroul nostru a ajuns pe Insula Disperării (în realitate localizată în apropierea Venezuelei), după ce a fost capturat de pirații mauri în apele din preajma Africii de Nord. Chiar dacă capitolul în care Crusoe devine sclav al piraților nu e foarte amplu, el reprezintă exact stimulentul de aventură care captivează cititorii și care a transformat romanul într-un clasic iubit de toate generațiile.

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventurăPirații din Caraibe a devenit un nume de referință în cinematografie grație geniului lui Johnny Depp, dar scenariștii nu au ezitat să recunoască faptul că s-au inspirat în conceperea aventurilor Căpitanului nostru favorit dintr-una dintre operele de referință ale cărților cu pirați, „Pe ape și mai tulburi” de Tim Powers. Așa cum e de așteptat, firul acțiunii e extrem de familiar: John Chandagnac este capturat, în drumul spre Jamaica, de un echipaj de pirați condus de Barbă Neagră și, având de ales între moartea și viața de pirat optează, așa cum te aștepți, pentru aventură. De data aceasta nu avem însă de-a face doar cu comori și călătorii pe mare, ci și cu zombie, magie neagră și o destinație pe care toți am vrea să o accesăm: Fântâna Tinereții!

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventurăDacă pirații au apărut și în poveștile Bardului Shakespere, cum am putea să le negăm locul de protagoniști de seamă ai literaturii universale? În „Pericle, Prinț al Tironului” (piesă atribuită, e adevărat, doar parțial marelui dramaturg englez), fiica protagonistului, Marina, este răpită de pirați, care o salvează totuși de o soartă mai crudă, căci urma a fi victima unui asasinat. Fata este dusă într-un bordel unde reușește să îți păstreze castitatea determinându-i pe toți potențialii săi clienți să aleagă virtutea în locul păcatului. E, cu siguranță, o soartă inedită pentru o fostă prizonieră a mult mai distractivilor pirați!

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventurăPoveștile cu pirați sunt strâns legate de cele cu naufragiați, un adevăr indiscutabil pe care R.M. Ballantyne l-a înțeles perfect atunci când a conceput „The Coral Island”. Romanul, unul de referință al genului, inspirat de „Robinson Crusoe” și influențând, la rândul său, „Împăratul muștelor”, spune povestea a trei adolescenți, singuri supraviețuitori ai unui naufragiu, pierduți pe o insulă pustie. Acțiunea devine din captivantă trepidantă atunci când cei trei cred că sunt salvați, pentru a descoperi că pânza corăbiei binecuvântate conținea, de fapt, ilustrul cap de schelet, și că în întâmpinarea lor veneau nimeni alții decât eroii noștri de azi, pirații!

Nouă cărți cu pirați care îți vor umple vara de aventurăAtunci când acuzăm literatura română de absența poveștilor aventuroase trecem cu vederea minunatele isprăvi ale echipajului Speranței din „Toate pânzele sus”. Plecând în căutarea prietenului său, Pierre Vaillant, atacat de pirați, Anton Lupan deschide ițele unei povești pline de neprevăzut, captivantă, cu personaje complexe și savuroase, care vor ajunge în locuri mitice, în care nimeni altcineva nu a mai pășit vreodată. Bineînțeles, echipajul nostru favorit din literatura română, compus din Lupan, Gherasim, Ieremia, Haralamb, Mihu și Adnana se va întâlni cu pirații, dovedind că acești anti-eroi legendari își au locul și în iubitele opere ale copilăriei noastre.

Tu ce părere ai? Ai de gând să incluzi aceste cărți cu pirați printre lecturile tale de vară?