Să fii introvertit într-o lume atât de zgomotoasă, în care dragostea, succesul în viață și chiar fericirea sunt de multe ori rezultatul adunat al abilităților noastre de comunicare, se poate dovedi o provocare. Noi considerăm însă, ca întotdeauna, că tot cărțile sunt cele care au puterea de a alina și că ele reprezintă prieteni care ne vorbesc, dar nu așteaptă replici inteligente înapoi: descoperă în rândurile de mai jos nouă cărți pentru introvertiți!

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăCum ai putea, ca introvertit, să ignori o carte numită simplu: „Linișteee! Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare”, care se joacă cu analiza științifică și realizează, printre altele, o istorie a personalității în America, pentru a identifica momentul în care a fi extrovertit a devenit un ideal cultural. Autoarea Susan Cain consideră că a trăi mereu zgomotos e peste măsură de obositor și, cu grație și farmec, oferă sfaturi personale celor interiorizați, despre cum să aibă succes în afaceri, cum să își găsească perechea sau cum să fie părinți mai buni.

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăUna dintre cărțile de căpătâi ale introvertiților, un fenomen literar care a fost comparat cu „De veghe în lanul de secară”,„Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky este dovada că dorința de a sta deoparte, de a citi cărți, de a trăi intens și de a iubi în ritmul melodiei perfecte sunt universale, dar trăite mai abitir la vârstele fragede. Charlie preferă să scrie unui prieten imaginar decât să vorbească cu oamenii reali din viața sa, și cu asta am spus totul.

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăEsența succesului este o personalitate extrovertită în ziua de azi, carismatică și fascinantă, și nu putem, nega asta, dar nu putem ignora nici faptul că societatea contemporană are o componentă puternică de interiorizare prin aplecarea către realitatea virtuală. Exagerați portretul vieții de azi și veți ajunge în brațele lui „Ready player one”, romanul SF senzație al lui Ernest Cline. Suntem în anul 2044 și umanitatea e în derivă, iar Wade Watts, un adolescent interiorizat, preferă să se izoleze de tot ceea ce e real pentru a pleca într-o vânătoare de comori prin jocuri video și o utopie virtuală ce poartă numele de OASIS. Citește-o dacă ai simțit măcar o singură dată că poți fi tu mai ușor în spatele măștii oferite de gadget-urile tehnologice.

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăCe poți afirma despre un om care alege să trăiască pentru mai mult de doi ani singur, în sânul naturii, în imensitatea unei păduri străjuite de un lac? De data aceasta, te tentăm cu o carte pentru introvertiți de forma unor memorii, „Walden sau viața în pădure” de Henry David Thoreau, în care filosoful alege să își exprime independența, să își recalibreze existența și să își regleze finanțele singur cuc, într-o cabană pe malul lacului Walden. E o experiență la care orice introvertit a visat măcar o dată!

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăCei care nu au nici cea mai mică idee despre ce înseamnă să fii introvertit confundă acest tip de personalitate cu timiditatea, lașitatea sau slăbiciunea. Din fericire, persoanele interiorizate o au drept eroină pe Lisbeth Salander, protagonista cool, specialistă în calculatoare și peste măsură de inteligentă din romanele lui Stieg Larsson, care nu are nici cea mai mică problemă în a afirma răspicat că nu are chef să vorbească cu oricine. Perfect!

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăEliade și-a dorit în „Romanul adolescentului miop” să contureze un alt portret al adolescenței decât cel stereotip, o pledoarie în care identificarea adevăratului sine e mai importantă decât pierderea printre marile mase, iar disciplina și rigorile, lectura asiduă și determinarea sunt armele de dezvoltare a personalității. Adolescentul Eliade nu e neapărat un simbol al introvertiților, dar primul roman al marelui scriitor român e, prin ambiția și umanitatea sa, o lecție de viață pentru cei care consideră că o viață interioară bogată e mai importantă decât o existență exterioară zgomotoasă.

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăCategoria socio-profesională introvertită prin excelență sunt scriitorii, așa că acum te invităm să faci cunoștință cu una dintre cele mai fermecătoare dintre ei, Cath. Cărțile pentru introvertiți nu trebuie să fie neapărat exemplare pline de seriozitate, tratând probleme de o importanță capitală, ci se pot juca cu duioșie și autenticitate, dar cu semnificații la fel de profunde. Cath scrie fan fiction despre magicianul adolescent Simon Snow, pe care îl divinizează la fel ca sora sa geamănă Wren. În momentul în care cele două merg la facultate, se distanțează din cauza diferențelor lor de personalitate, dar lecția pe care o oferă romanul „Fangirl” de Rainbow Rowell este plină de umanitate și salvată de la blestemele clișeelor de refuzul de a se lua prea tare în serios.

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăMulți dintre introvertiți s-au jucat cu visul de a evada ca să scape de o situație care presupune disconfort, dar câți au avut curajul de a-și duce la capăt planul? Bernadette, eroina în mare parte absentă din „Where’d You Go, Bernadette” de Maria Semple nu a dat înapoi: a preferat să dispară cu totul din viața fiicei sale decât să participe la o expediție în Antarctica alături de persoane care nu îi plăceau. Lectura a fost descrisă ca fiind proaspătă și inovatoare, o carte obligatorie pentru introvertiții de pretutindeni!

Nouă cărți pe care orice introvertit ar trebui să le citeascăSticletele” a câștigat premiul Pulitzer în 2014, un motiv suficient pentru a o include pe lista de must read a oricui, nu doar a introvertiților. Și nu e vorba doar de magia pe care Donna Tartt o picură în filele cărți prin stilul său de a scrie, nici de povestea plină de suspans și de aventură, ci de prietenia dintre un introvertit și un extrovertit, Theo și Boris, care se completează și se îndepărtează, se susțin și se definesc reciproc, într-una dintre cele mai pline de autenticitate relații de gen din literatură.

Tu ce părere ai despre aceste 9 cărți pentru introvertiți? Le-ai citit? Cu ce alte titluri ai putea completa lista noastră?