Nu putem nega faptul că o carte de excepție este precum o floare: petalele sale se deschid nu la atingerea mânilor, ci a minților. Marile capodopere ale literaturii au semnificații diferite în etapele vieții; cu siguranță ai experimentat și tu senzația de a fi urât o carte la vârsta adolescenței pentru o a o adora apoi la anii maturității, când te-ai putut în fine bucura de semnificaţiile sale profunde, imposibil de înțeles în vâltoarea copilăriei sau a primei tinereți! Descoperă în rândurile de mai jos nouă cărți reprezentative ale literaturii și vârsta la care acestea vor străluci pentru tine!

Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citești„Cronicile din Narnia” e o carte fără vârstă, una dintre marile epopei ale literaturii, care se deschide fremătând sub mâinile nerăbdătoare ale prichindeilor. Chiar dacă seria de cărți scrisă de C.S. Lewis este încântătoare la orice vârstă, ea va străluci cel mai tare în universul literar al unui copil de 10 ani! Nu ai avut privilegiul de a-l descoperi pe Aslan la ani fragezi? Invită-l în lumea ta, cunoscându-l alături de prichindeii tăi!

Adolescenții contemporani cu Holden Caulfield s-au regăsit atât de profund în limbajul Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citeștisău, în problemele și alienarea sa, încât „De veghe în lanul de secară” a devenit un clasic instant. Dar adevărata sa putere s-a revelat nu prin popularitatea imediată, ci prin faptul că se numără printre puținele cărți reprezentative din literatură care s-au publicat non-stop, de la apariția lor originală. Iar surpriza și mai mare este că romanul lui J.D.Salinger e la fel de proaspăt și de ispititor azi. Vei rezona cel mai fidel cu el la cei 18 ani, plini de prospețime: ești încă adolescent, dar ai parte de profunzimea de a privi cu o oarecare detașare aventurile mereu autenticului Holden.

Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citeștiDacă în anii adolescenței citești cu frenezie literatură Young Adult, situația se schimbă la 20 de ani, când deja vrei să îți încerci „papilele” literare cu cărți reprezentative mature. E momentul pentru un strop de iubire, amestecată cu pasiune viscerală, plină de tentația interdicțiilor: cea mai bună vârstă pentru a citi „Maitreyi” de Mircea Eliade. Talentatul scriitor, istoric al religiilor și filosof a picurat în paginile romanului său simțire autobiografică și atâta autenticitate, încât nu poate fi degustat la adevărata valoare decât în anii tinereții!

Deja primele aventuri sexuale și-au aplanat din vâltoare și începi să prinzi gustul marilor Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citeșticlasici. La 22 de ani ești încă la facultate, mintea ți-e deschisă în fața unor teritorii de necuprins, a unor lumi dezlănțuite, și te bucuri de un avantaj imens: ai timp la dispoziție. Dacă nu citești acum grandioasele epopei ale literaturii, atunci când? „Război și pace”, capodopera lui Tolstoi, te va transporta visând pe meleagurile aristocrației ruse din timpul invaziei lui Napoleon și te va întovărăși în sesiunile albe, când nu ai nici cea mai mică dorință de a învăța pentru examene! Și îți va demonstra din plin că acum ai trecut la un alt nivel!

Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citeștiLa 25 de ani știi deja că societatea în care trăiești are defectele sale, dar încă mai ești îmbătat de speranța salvării lumii. E momentul prielnic pentru una dintre cele mai lăudate cărți reprezentative ale literaturii: „Să ucizi o pasăre cântătoare”, romanul de debut premiat cu Pulitzer al lui Harper Lee. Vei recunoaște cu tulburare rasismul care redevine prezent în civilizația contemporană, vei simți ura și violența, dar vei rezona mai ales cu moralitatea, inteligența și umanismul lui Atticus Finch, unul dintre cei mai iubiți eroi ai literaturii universale.

Dacă la 25 de ani te îmbătai cu speranța reformării societății, la 30 de ani preferi să Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citeștiabordezi luciditatea rece a celui care deja a luat viața în piept. Dacă până acum ai fi aruncat oripilat uluitoarea operă a lui George Orwell, „1984”, acum o înțelegi cu tulburare, dar pe deplin. Deja Big Brother nu mai este un concept preluat dintr-o teorie a conspirației, ci rimează cu toată experiența ta. Ajuns la maturitate, interesat de politică și de implicațiile acesteia, vei aprecia la adevărata valoare geniala forță de profeție a scriitorului englez. Nu uita însă că, momentan, încadrăm 1984 la categoria distopie, nu literatură istorică!

Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citeștiAi trecut de perioada revoltei politice și ești complet angrenat într-un job care te epuizează uneori. Poate că ți-ai format deja o familie și ți-ai cedat o parte din libertate odioaselor bănci și atât de necesarelor lor rate. Simți însă nevoia de a evada, de a te reflecta într-o carte care îți înțelege frustrările. Vrei cărți reprezentative pentru vârsta de 35 de ani? Începe cu „Fight club”: cea mai cunoscută operă a lui Chuck Palahniuk e un roman cool, numai bun pentru a fi citit peste 30 de ani, atunci când înțelegi frământările și dilemele personajului principal.

Odată ce ai trecut hotarul celor 40 de ani, te-ai eliberat încet, încet, de opozițiile anilor Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citeștiprecedenți. Ți-ai găsit stăpânirea de sine și nu mai visezi la literatură teribilistă, ci la emoții calde, profunzime și talent literar. Da, nu credem că un cititor ar fi putut sta departe, până la a patra decadă, de operele lui Jane Austen, dar acum este cel mai potrivit moment pentru a reveni la ale. La 20, respectiv 30 de ani, ai citit aceste cărți reprezentative pentru literatură devorând conţinutului lor magnetizant, dar acum apreciezi finețea, arta lui Austen, subtila radiografie a sentimentelor umane. E timpul să recitești (sau să descoperi, dacă ai avut răbdare) „Rațiune și simțire”.

Nouă cărți reprezentative din literatură și vârsta la care trebuie să le citeștiAi zburat și peste cei 40 de ani, iar maturitatea se îngână acum cu nostalgia. E clipa ideală pentru a citi „Micul Prinț”. Da, e încadrată la cărți pentru copii, dar profunzimea, melancolia, dulcele amar care este cuprins între paginile sale nu pot fi percepute decât târziu, când ai dat năvală în viață, ai pierdut și ai câștigat. Acum o vei înțelege pe înțeleapta vulpe, vei pricepe de ce Prințul și-a iubit atât floarea și, mai ales, te vei contopi cu toată ființa cu aceste personaje emblematice ale literaturii. Și dacă ai apreciat zâmbind „Micul prinț” la peste 50 de ani, de ce nu ai continua și cu alte cărți ale copilăriei? Fie că le citești sau nu nepoților!

Tu ai citit aceste cărți reprezentative la vârsta ideală pentru ele? Ești de acord cu opinia noastră?