Atunci când ești un zeu al cuvintelor, care naște lumi noi din file goale, este clar că te afli undeva deasupra muritorilor de rând. Dar chiar și printre miticii autori există scriitori care se remarcă prin viața specială pe care au dus-o, prin operele literare cu statut de simbol sau, pur și simplu, prin faptul că au fost „altfel” decât toți contemporanii lor. Am plecat de la lista de cărți cool, iar acum îți prezentăm cei mai cool scriitori ai tuturor timpurilor!

  1. cei mai cool scriitoriVrem să înaintăm o petiție: să renunțăm la toți „idolii falși” de azi și să alăturăm definiției cuvântului cool fotografia lui Ernest Hemingway. Stilul său a definit literatura secolului XX, iar romanele sale sunt toate încadrate la categoria capodoperă. Dar Hemingway a fost mult mai mult decât câștigătorul premiului Nobel pentru literatură: prin târg se șoptește că a fost agent KGB, urmărit de FBI, că a fost expus la antrax, malarie, cancer de piele și pneumonie. Știm că a supraviețuit diabetului, la două accidente de avion, unei rinichi perforat, unei fracturi craniene și hepatitei, pentru a-și lua singur viața. Iar legenda spune că nu mai puțin celebrul său amic James Joyce obișnuia să se ia la ceartă cu diverse personaje periculoase prin Paris, de amorul artei, dar sfârșea întotdeauna prin a-l chema pe Hemingway să îl scape, atunci când lucrurile deveneau periculoase!
  2. Atunci când romanul tău de debut a fost intitulat cea mai bună operă a secolului XX, acei mai cool scriitori câștigat Premiul Pulitzer și a inspirat milioane de tineri să aleagă profesia de avocat, putem spune că ești un autor talentat. Dar atunci când refuzi cu obstinație și luciditate să mai umbrești cu ceva capodopera inițială și rămâi scriitorul de geniu al unui singur roman publicat, putem spune că faci parte dintre cei mai cool scriitori. Vorbim despre Harper Lee și al său „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Nu sunteți convinși? Să revenim în perioada ultimilor ani, când regretata Lee a fost convinsă, la venerabila vârstă de 89 de ani, să publice continuarea „Du-te și pune un străjer”, devenită cea mai pre-comandată carte de la „Harry Potter” încoace. Ceea ce îi așează marii scriitoare pe cap coroana de regină a regatului celor „cool”!
  3. cei mai cool scriitoriFitzgerald și a sa Zelda rămân una dintre cele mai strălucitoare expresii a cuplului glam, îndrăgostiți, trăind viața ca pe o cursă nebună, aristocratică, înnebunitoare prin eclectica epocă a jazz-ului. Fitzgerald a murit la 44 de ani, convins că era un ratat, și, din păcate, „Marele Gatsby” a fost numit romanul exponențial american după dispariția sa. Chiar și așa, scriitorul rămân o epitomă a tot ce ne-ar plăcea să însemne „cool” azi.
  4. A descoperit că are talent literar la 11 ani, a publicat un roman ce a devenit un clasiccei mai cool scriitori nemuritor și a inspirat unul dintre cele mai celebre filme ale tuturor timpurilor, a petrecut timp în compania unui criminal atroce pentru a scrie o uluitoare relatare, jumătate act de jurnalism, jumătate creație literară. Truman Capote, autor al „Mic dejun la Tiffany” și „In cold blood” era unul dintre cei mai căutați organizatori de petreceri, punând la cale evenimente decadente care ar face să roșească pe marele socialite din zilele noastre, dar a dat naștere și unei teorii a conspirației care a zguduit din temelii lumea literară: că, de fapt, el este autorul cărții semnate de buna sa prietenă, Harper Lee, modesta „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Mai poți să negi că e unul dintre cei mai cool scriitori?
  5. cei mai cool scriitoriHaruki Murakami întruchipează, fără îndoială, unul dintre autorii simbol ai literaturii contemporane. Nu poți contesta geniul japonezului așa cum nu te poți îndoi de faptul că cerul e albastru, dar nu doar talentul literar îl include pe Murakami printre cei mai cool scriitori. Începem cu faptul că iubește pisicile și că aleargă la maraton la peste 68 de ani. Continuăm prin a vă aminti că habar nu are cât câștigă, deoarece soția lui se ocupă de finanțele casei! Dacă adăugăm că „Pădurea norvegiană” a fost doar un „experiment” și că Murakami încă mai e mirat nu doar de faptul că are succes, ci că a putut ajunge un scriitor profesionist, veți contura singuri portretul unui geniu, pe care cuvântul cool trebuie să se mândrească să-l definească.
  6. Stilul lui Kurt Vonnegut e atât de ușor recognoscibil, de simbolic și de profund, încât a datcei mai cool scriitori naștere unui adjectiv, englezescul „vonnegutian”, folosit pentru a descrie opera unui alt scriitor, suficient de norocos încât să se apropie de original. Autorul „Abatorului cinci” a dat naștere unora dintre operele originale, complexe, deopotrivă plină de speranță și înspăimântătoare ale umanității, a supraviețuit bombardării Dresdei într-un abator și a creat o epopee-distopie bizară de pe urma experienței sale, fiind apoi recompensat cu medalia Purple Heart pentru „o rană comic de neglijabila” (cu propriile cuvinte). Un adevărat erou al autorilor cool.
  7. cei mai cool scriitoriPentru noi, să supraviețuiești ca femeie în epoca victoriană e argument suficient pentru a primi o coroniță de medalii, dar să fii scriitoare, obligată să îți iei un pseudonim literar bărbătesc pentru că societatea se așteaptă de la tine să îți cinstești reputația și să creezi doar floricele romantice, e motiv de încoronare în tărâmul celor cool. Rețineți numele de Mary Ann Evans, deoarece George Eliot merită ca măcar o posteritate mai puțin misogină să o cunoască așa cum e! Ce alte „realizări”a mai avut? „Middlemarch”, unul dintre primele romane de introspecție psihologică, pe care Julian Barnes (și multe alte voci) îl consideră cea mai bună carte în limba engleză, a tuturor timpurilor!
  8. A făcut criticii literari să leșine de admirație în fața unei cărți despre…o fermă, a anticipatcei mai cool scriitori fenomene precum Big Brother și a fost un adevărat profet! Nici măcar nu vrem să ne imaginăm cât de corectă se va dovedi „1984”, ci preferăm să ne rezumăm la a-i cinsti maestrul drept un autor cool. Anti-stalinist fervent, legenda spune că Orwell a instituit termenul de „Război rece”. A supraviețuit unui glonte care l-a lovit în gât și s-a așezat cuminte pe tronul nemuririi literare, de unde suntem siguri că ne privește și acum.
  9. cei mai cool scriitoriS-a autointitulat „om de cafenea” , dar a fost proclamat „omul-viață”. A fost un ilustru dramaturg, iar piesele sale se joacă cu casa închisă la peste 100 de ani de la moartea sa. Dar, înainte de toate, era actor, un adevărat spectacol, un fenomen care putea vorbi ore în șir, fără să plictisească. La moartea sa, medicul legist se pare că ar fi spus că nu a văzut creier mai frumos în întreaga sa carieră. Da, vorbim despre nimeni altul decât marele Ion Luca Caragiale, singura cacofonie din limba română care ne mângâie cu blândețe urechile. Cum am fi putut să nu îl includem pe acest genial, vibrant, inimitabil iubitor de viață în galeria celor mai cool autori?

Tu ce părere ai? Ne susții inițiativa de a arăta societății contemporane ce înseamnă să fii cool? Ce alte exemple ai adăuga în lista de cei mai cool scriitori?