Dacă persoana pe care ai invidiat-o cel mai tare nu e nici măcar reală, atunci ne vei înțelege perfect: am alcătuit o listă de personaje în locul cărora ne-am dori să fim! Astfel, visăm să devină posibilă nu teleportarea în alte lumi sau în alte perioade istorice, ci în universul magic al cărților. Și da, recunoaștem că am face oricând schimb cu oricare dintre eroii de mai jos!

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimA fost numit cel mai rațional dintre nebuni, o afirmație pe placul nostru. Am da oricând la schimb realitatea complicată pe iluziile lui Don Quijote de la Mancha! Cavalerul rătăcitor, plecat în aventura vieții sale, ne dovedește că adevăratul eroism nu constă în a lupta cu uriași înspăimântători, ci în a avea curajul de a te lua la trântă cu propriile mori de vânt. În plus, Spania lui Cervantes ar constitui un decor mai fascinant decât actualul tablou contemporan. Cine e alături de noi?

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimNu greșea cel care afirma că primii ani din viață sunt și cei mai frumoși: fără griji, încropind din orice fleac o aventură și mustind de inocență. La furat de cireșe și de pupeze am pleca oricând, mai degrabă decât la joburile noastre plictisitoare, așa că da, Nică din „Amintiri din copilărie” face parte dintre personajele în locul cărora ne-am dori să fim, iar Humuleștii, universul mitic în care ne-am simți chiar mai bine decât acasă. Ne poate cineva îndeplini acest hatâr?

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimDacă ai putea să fii o protagonistă de bestseller, pe cine ai alege? Noi nu am ezita și am face schimb de vieți cu Isabelle din „Privighetoarea”, enormul succes literar al lui Kristin Hannah. Da, poate că eroina pe care o invidiem nu trăiește în cea mai înfloritoare perioadă, fiind nevoită să răzbată în întunecatul Cel de-al doilea război mondial, dar are tot ceea ce îi trebuie pentru a se ridica deasupra sorții sale: curaj, speranță, tânără și rebelă, riscându-și viața pentru a o salva pe a altora. În trei cuvinte, o adevărată eroină!

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimCostume impecabile, un accent irezistibil, o inteligență sclipitoare, și, mai ales, cele mai cool mașini, arme și gadget-uri: ce suflet de pe această lume nu a năzuit, măcar o dată, să își schimbe pantofii ponosiți de praful cotidian cu încălțămintea sclipitoare a lui James Bond (prezent, printre altele, în „Spionul care m-a iubit”)? Eroul de carte și de film ne-a aprins fanteziile cu spioni, ne-a făcut să visăm la locuri exotice, la mistere și acțiune trepidantă. Nu ne-ar deranja nici măcar să ne punem viața permanent în pericol în slujba Maiestății Sale!

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimAm recunoscut deja că ne e dor de copilărie și am mărturisit că îl includem pe Nică printre personajele în locul cărora ne-am dori să fim, dar, până la urmă, și el a crescut, chiar dacă a devenit un mare scriitor, o persoană pe care o admirăm. Tocmai de aceea, nu ezităm să ne îmbogățim lista cu nimeni altul decât Peter Pan, copilul care nu crește niciodată. Ne-am face imediat bagajele pentru a poposi pe Tărâmul de Nicăieri, fără regrete, deoarece am putea aduna , la nevoie, praf de zâne de pe aripile lui Tinkerbell pentru a ne reîntoarce, din când în când, la prietenii din viața reală.

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimCine poate fi mai cool decât copilul etern, Peter Pan? Sherlock Holmes ar deveni cu siguranță un candidat ideal! Abilitățile sale de deducție și inteligența sclipitoare sunt mană cerească, iar goana după indicii în perioada victoriană ar trezi cu siguranță sufletul de aventurier din noi. Dar se pare că avem concurență, nefiind singurii care râvnim la viața palpitantă a detectivului; Sherlock Holmes a fost, de la naștere, un adevărat star, protagonist de patru romane, 56 de povestiri, filme, seriale de televiziune și întruchipat, printre alții, de nume mari precum Robert Downey Jr și Benedict Cumberbatch.

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimSimplul fapt de a avea ascuns o întreagă menajerie în geanta de mână ni se pare suficient de ispititor pentru a schimba existența noastră ponosită cu lumea plină de fantezie a lui Newt Scamander! Ceea ce ne tentează însă și mai tare este faptul că vrăjitorul din scenariul original de film pus la punct de geniala J.K. Rowling („Animale fantastice și unde le poți găsi”) face parte din probabil cel mai celebru univers al magicienilor, lumea care i-a dat naștere și miticului Harry Potter. Puși în fața alegerii, am merge mai degrabă pe urmele prietenului animalelor fantastice decât pe ale „băiatului care a supraviețuit”.

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimDacă ți s-ar spune, cândva, că uluitoarele tale realizări au inspirat milioane de oameni să îți calce pe urme, nu te-ai considera un om împlinit, unul care a perceput adevăratele semnificaţii ale vieții? Este exact motivul pentru care îl admirăm și pentru care ne-am schimba existența cu miticul Atticus Finch („Să ucizi o pasăre cântătoare”). Suntem conștienți că acum nu am primi copilărie eternă și nici măcar o geantă plină cu animale fantastice, ci mai degrabă o existență plină de provocări. Cu toate acestea, să fii una dintre puținele insule de umanitate, de dragoste și de noblețe dintr-o lume plină de ură și discriminare e, fără îndoială, un argument hotărâtor pentru a-l include pe părintele lui Jem și Scout pe lista personajelor în locul cărora ne-am dori să fim!

Nouă personaje în locul cărora ne am dori să fimNu ne atrag personajele cu viață simplă, ci mai degrabă eroii care au parte de porția lor de greutăți, dar le înving într-o manieră plină de inspirație. Și, să fii mama a trei dragoni e, cu siguranță, o faptă pe care multora dintre noi ne-ar fi plăcut să ne-o atribuim. Chiar dacă Daenerys Targaryen nu are în seria scrisă de G.R.R Martin, „Cântec de gheață și foc”, aceeași soartă ca în adaptarea HBO, tot considerăm că ultima urmașă a dragonilor e un personaj în locul cărora ne-ar plăcea să fim! Chiar și în condițiile în care am trăi în mereu surprinzătorul Westeros, tot nu am da înapoi. Însă am aprecia cu siguranță titluri precum „cea nearsă” sau „sfărâmătoare de lanțuri”!

Tu ce părere ai? Cu ce nume ai îmbogăți lista noastră, a personajelor în locul cărora ne-am dori să fim?