Poată că îți pică în brațe într-un moment în care erai lipsit de speranță și îți reclădește cu frumusețea ei nădejdea în lume. Poate că îți oferă soluții la problemele pe care le ai sau pur și simplu te alină cu măreția sa: cartea care ne schimbă viața e o adevărată bijuterie în existența noastră. Iar dacă noi o păstrăm în sufletul nostru, ce să mai spunem de sensibilii scriitori? Cu siguranță, ei ne vor inspira cu alegerile lor literare, de cărți care schimbă vieți!

  1. res_604e31bafcd74897a4ddcfb6116b40a7_450x450_jfahNepoata celebrului Roald Dahl, Sophie Dahl, nu e doar un fotomodel celebru, dar și o scriitoare de succes, autoare a „În jocul celor mari”. Cu un bunic scriitor de cărți celebre pentru copii, nici nu e de mirare că Sophie a fost călăuzită spre literatură de la cele mai fragede vârste. Iar cartea care i-a schimbat viața nu putea fi altfel decât magică: „Pădurea fermecată”, de Enid Blyton. Copil fiind, Sophie tânjea atât de tare după cartea ei preferată, încât abia aștepta să meargă la culcare, dar nu poate uita nici descrierile savuroase de mâncare pentru care Enyd Blyton este celebră: sunt două criterii importante de a alege cărți care schimbă vieți, după părerea noastră.
  2. Ne place mult și alegerea lui William Fiennes, autor al „The Snow Geese”: atunci când vineres_8b5b1b242b1214d4fce0a495e2ea980b_450x450_n7st vorba despre cărți care schimbă vieți, el numește fără ezitare „Moby Dick”. Englezul mărturisește că a fost fermecat de ritmul vibrant al cărții, dar mai ales de limbajul viu, captivant al lui Melville, capabil să descrie scene colorate, atât de bogate. Credem că la magia cărții a contribuit și faptul că a citit-o în cel mai potrivit moment al vieții, pe când călătorea cu bicicleta prin Grecia, la 21 de ani.
  3. res_3fc30177f0b8b2f4cf756fb0344ad41a_450x450_41uuZoë Heller a devenit faimoasă cu romanul său „Notes on a Scandal”, ecranizat într-un film cu nominalizări la Oscar, iar atunci când vine vorba să își expună preferințele literare, nu se oprește la una, ci numește cu generozitate trei cărți care schimbă vieți. Prima a impresionat-o la 10 ani, descoperită pe furiș în biblioteca bunicilor: My Secret Life, the Sex Diary of a Victorian Gentleman, cu autor necunoscut. Dar capodoperele care au convins-o să devină scriitoare sunt faimoase la scară mondială: „Our Mutual Friend” de Charles Dickens și „Middlemarch” de George Eliot, una dintre cărțile pe care noi le-am ales drept lecturi de primăvară.
  4. Jacqueline Wilson e o autoare celebră de cărți pentru copii (a scris, printre altele, „Înres_fa6168d82fe268ce7a13cddcc662f445_450x450_qj10 tandem”), dar cartea care i-a schimbat ei viața nu e deloc o metaforă a inocenței. Autoarea este recunoscătoare capodoperei care a influențat-o profund pentru că i-a arătat că literatura poate fi revoltătoare, tulburătoare și extraordinară. Într-adevăr, aleasa lui Wilson, „Lolita”, pe care scriitoarea a citit-o la vârsta de 13 ani, ascuzându-se de părinții ei, se potrivește perfect acestei descrieri.
  5. res_b10e1b32c0be4d71680fc81a708ba74d_450x450_s9u4Jo Brand e o talentată actriță de comedie britanică, dar și-a încercat și talentul de a mânui penița de scriitor. Englezoaica citează una dintre cărțile noastre preferate drept operă care i-a schimbat viața: „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey. Pe lângă faptul că i-a schimbat pentru totdeauna părerea despre bolile mintale, cartea i-a absorbit cu totul atenția, fiind și mai tulburată atunci când a descoperit că ultimele pagini fuseseră smulse: și pentru noi ar fi fost un chin să așteptăm cu sufletul la gură deznodământul uneia dintre cele mai palpitante cărți.
  6. Așa cum era de așteptat, aleasa dintre cărțile care schimbă vieți a lui Anthony Horowitz,res_10850bf6be11883af2c5fc958f4449c1_450x450_ask1 autorul seriei de acțiune Young Adult, Alex Ryder, este tot o operă palpitantă: „Dr No” de Ian Fleming. La 12 ani, ispita lui James Bond era cu atât mai puternică, împlinind fanteziile, dorința de evadare în locuri exotice și atracția față de violență a adolescentului Horowitz. Acum înțelegem de ce autorul a devenit celebru pentru cărțile sale cu spioni!
  7. res_d98a91b2619b86cc3076eaa282d0bfe6_450x450_gqcnFilosof și scriitor, AC Grayling a trebuit să îmbine cele două pasiuni ale sale, atunci când a numit cărți care i-au schimbat viața. Pe de o parte, britanicul și-a recunoscut admirația pentru Kant și „Critica rațiunii pure”, dar și fascinația față de monumentala operă a lui Tolstoi, „Anna Karenina”. Deși admite că nu e integral de acord cu ideile exprimate de cele două capodopere ale scrierii, nu poate nega respectul pentru ele. Noi credem că este exact atitudinea pe care o așteaptă acele cărți care schimbă vieți!
  8. Scriitor, dar și om de radio, Mark Radcliffe se teme că deja a aplaudat prea mult carteares_34fb15d8817a281f07d9230291314dfa_450x450_oon0 care i-a schimbat viața și că face o alegere previzibilă. Pe noi nu ne deranjează, deoarece considerăm că „De veghe în lanul de secară” merită să fie apreciată de nenumărate ori. Pentru Radcliffe, două momente au fost definitorii: atunci când a citit cartea lui JD Salinger în timpul facultății, identificându-se perfect cu sentimentele lui Holden Caulfield, dar și 10 ani mai târziu, când deja îi striga protagonistului că e timpul să se maturizeze…ceea ce i-a confirmat că el a făcut-o!
  9. Kate Atkinson, autoarea hitului „Viață după viață” e una dintre cele mai sincere voci de scriitori atunci când trebuie să omagieze cartea care i-a schimbat viața. Răspunsul ei ne-a emoționat: basmele, cu inocenţa lor, i-au demonstrat că literatura poate fi magică și e capabilă să transforme vieți, că eroinele pot fi puternice, înțelepte și victorioase, dar și că, deși dreptatea nu triumfă totdeauna în realitate, precum în paginile roz ale poveștilor, merită să îți trăiești viața cu speranță în mai bine. Sunt cele mai bune lecții de găsit în cărți care schimbă vieți.

Mai avem o singură întrebare: care este cartea care ți-a schimbat ție viața?