Ne tresaltă inima doar când ne gândim la proaspetele apariţii literare! Simpla idee de a ţine în mâini o carte abia scoasă din „cuptorul” tiparului, de a ne număra printre primii care îi descoperă misterul, ne emoţionează peste măsură. Iar finalul de an, cu rezoluţiile şi analizele sale, este perfect pentru a ne relaxa în compania unei cărţi recent lansate. Descoperă în rândurile de mai jos noutăţile de final de 2017, pe care abia aşteptăm să le citim!

Noutăţile sfârşitului de an: cărţi proaspăt lansate pe care abia aşteptăm să le citimJojo Moyes şi-a demonstrat perfect abilitatea de a scrie şi de a atinge inimi cu „Me before you”, iar azi te îmbiem cu „În căutarea unui destin”, un roman cald, captivant, despre călătoria realizată de 650 de femei care pleacă din Australia pentru a-i întâlni pe bărbaţii cu care s-au căsătorit în Anglia. Însă nu călătoresc pe un vas de croazieră ultra luxos, ci pe un portavion, alături de o mie de soldaţi. Aşa caum te aşteptai, la bord se înfiripă câteva poveşti de dragoste care vor ameninţa căsătoriile deja stabilite şi vor avea loc aventuri imposibile, dar focusul romanului este mai degrabă pe condiţia femeii, pe aşteptările diferite şi pe stilul de viaţă cu posibilităţi limitate de la sfârşitul celui de-al Doilea război mondial, cel puţin prin comparaţie cu bărbaţii. „The ship of brides”, titlul în original al ărţii, jonglează cu multe personaje, dar Moyes nu pierde nicio clipă frâul şi reprezintă acea lectură caldă, plină de umanitate, perfect în miezul iernii.

Noutăţile sfârşitului de an: cărţi proaspăt lansate pe care abia aşteptăm să le citimRecunoaştem: orice poartă semnătura lui George R.R. Martin, creatorul popularei serii „Cântec de gheaţă şi foc”, ne aprinde pe dată curiozitatea. De data aceasta, noi te tentăm în galeria de noutăţi ale sfârşitului de an cu „Dragonul de gheaţă”, care poate sau nu să sugereze direcţia în care va evolua şi acţiunea din binecunoscuta serie. Adara e un copil al iernii obişnuită cu frigul şi cu zăpada, care se împrieteneşte cu un dragon de gheaţă. Faţă de ea, mitica creatură nu e deloc fioroasă, iar în curând relaţia lor sfidează tot ceea ce ştiam despre aceste personaje în aparenţă negative. Ce să mai spunem despre momentul în care Adara şi amicul ei se dovedesc a fi singurii capabili să salveze lumea? Cartea se adresează cu acelaşi magnetism celor mici şi celor mari, dovedind că Martin ştie să scrie şi altceva în afară de personaje complexe, intrigi politice întortocheate, sex şi violenţă, şi e răspunsul scriitorului în faţa insistenţei fanilor de a încheia mult dorita „Winds of Winter”. Pe noi ne-a cucerit premisa şi ne mulţumim şi cu el!

Noutăţile sfârşitului de an: cărţi proaspăt lansate pe care abia aşteptăm să le citim

Criticii consideră „Ruta subterană” a lui Colson Whitehead nu doar cel mai bun roman al anului 2016, dar unul dintre cele mai bune ale ultimilor decenii. Câștigător de premiu Pulitzer și National Book Award, romanul, pus pe lista de favorite absolute de nume mari precum Barack Obama și Oprah, spune povestea sclavei Cora, care evadează, căutând să ajungă în Nordul american mai civilizat. Primele zeci de pagini ale cărții sunt superb scrise, sfâșietoare, dar, cu toate acestea, nimic din ce nu am văzut în „Coliba unchiului Tom” sau în „Beloved”. Adevărata forță naratorială este exprimată după fuga Corei, atunci când romanul devine un amestec de fantezie și aventură și science fiction. E ceva ce nu ai mai citit până acum, o carte singulară, de care suntem mândri că ne putem bucura în cele din urmă și în traducerea în limba română!

Noutăţile sfârşitului de an: cărţi proaspăt lansate pe care abia aşteptăm să le citimCu a patra carte de pe lista noastră de noutăți literare lansate la sfârșit de an te invităm la un amestec de literatură și istorie. „Jurnalul diavolului” de Robert K. Wittman și David Kinney e parte roman-detectiv și parte evocare istorică, iar subiectul fascinant te va captiva de la primele rânduri. Plonjăm de această dată în plin Al doilea război mondial, în jurnalul lui Alfred Rosenberg, unul dintre apropiații lui Hitler, despre care s-a spus că i-ar fi întețit Fuhrer-ului ura față de evrei. Jurnalul a servit drept probă în timpul proceselor de la Nurnberg, dar, după executarea lui Rosenberg, a dispărut pur și simplu fără urmă. Este regăsit mulți ani mai târziu, de către Wittman, pe atunci agent FBI, după o vânătoare ce a durat nu mai puțin de 10 ani. Apariția literară de la finalul acestui an șochează, te ține captiv, dar e mai importantă mai ales prin prisma funcției pe care o servește: aceea de a ne aminti, mai ales într-un climat politic atât de instabil precum cel actual, ce crimă este să uiți de ororile trecutului.

Noutăţile sfârşitului de an: cărţi proaspăt lansate pe care abia aşteptăm să le citimÎndulcim puțin lista noastră invitând-o pe Ioana Chicet-Macoveiciuc, zisă și Prințesa Urbană, să ni se alăture pe lista de cărți proaspăt lansate, pe care abia așteptăm să le citim. Autoarea, care ne-a fascinat cu stilul tandru, plin de candoare, a zămislit acum primul ei roman de iubire, o carte sfâșietoare și vindecătoare deopotrivă. Povestea de dragoste dintre o fată și un bărbat care se pierd și se regăsesc cu ardoare i-a pricinuit autoarei chinuri, coșmaruri și insomnii, pentru că așa se naște fiecare operă de valoare, și fost comparată la un moment dat cu un adevărat „strigăt” al ființei. Îți garantăm că „Ziua în care la celălalt capăt al iubirii n-a mai fost nimeni” e un must-read, una dintre acele cărți de suflet care au darul de a schimba vieți, la care vei reveni mereu, la fel de însetat de farmecul ei.

Noutăţile sfârşitului de an: cărţi proaspăt lansate pe care abia aşteptăm să le citimÎncheiem lista noastră de proaspete lansări literare cu cel care este deja considerat scriitorul care redă cel mai fidel vocea adolescenților de pretutindeni. După succesul uluitor înregistrat cu „Sub aceeași stea”, John Green revine cu „Un șir infinit de țestoase”. Așa cum îi stă bine americanului, romanul a debutat pe primul loc în prestigiosul top The New York Times și este acum disponibil și în traducerea în limba română. Protagonista Aza e o adolescentă care încearcă să fie bună la toate, dar care se regăsește abia atunci când pornește să investigheze misterul dispariției miliardarului Russell Pickett. Alături de prietena ei, Daisy, se apropie de fiul lui Pickett, Davis, și de aici începe o aventură mai puțin dramatică decât „The Fault In Our Stars”, dar parcă mai profundă și chiar mai emoționantă. Mărturisind că de data aceasta s-a inspirat din propria viață, Green ne mai servește un bestseller, pe care abia așteptăm să îl devorăm în nopțile lungi de iarnă!

Tu ce părere ai despre câteva dintre noile apariții literare ale sfârșitului de an? Care dintre aceste lansări îți face cel mai tare cu ochiul?