E considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani ai momentului. Romanele sale sunt izbitoare, satire sociale dulci-amare în care nimic nu e ceea ce pare, iar eseurile unele dintre cele mai vehemente critici ale lumii contemporane. De la conflicte aprige cu regina televiziunii americane, Oprah, până la predilecția de a exprima opinii tăioase la adresa fenomenelor societății actuale (Franzen s-a luat la trântă, printre altele, cu Twitter, Uniunea Europeană și, bineînțeles, statul american), semnatarul minunatelor „Corecții” și „Libertate” e fără urmă de îndoială unul dintre autorii pe care îi urmărim cu sufletul la gură acum. Dacă impresia pe care ți-a lăsat-o e aceea a unui critic obiectiv, dar amar, înseamnă că nu ai ajuns să îl cunoști așa cum trebuie. Franzen are o personalitate spumoasă și e departe de a fi un monument al tristeții. Unul dintre cei mai premiați scriitori ai momentului (are pe lista de omagii un National Book Award, James Tait Black Memorial Prize și a fost pe lista scurtă a premiilor Pulitzer și International Dublin Literary Award, toate pentru „Corecții”) e exact vocea de care ne dorim să ascultăm atunci când ne întocmim lista de lecturi. Descoperă cărțile preferate ale lui Jonathan Franzen, cele care l-au făcut să plângă, cele pe care și-ar fi dorit să le scrie și vei întâlni o personalitate cuceritoare, mult mai complexă decât cea revelată în duelurile spumoase cu personalitățile și fenomenele momentului.

Nu mai știi ce să citești? Jonathan Franzen ne spune care sunt cărțile sale preferate!Poate cea mai bună dovadă a dragostei unui autor pentru o carte care nu îi aparține este legată de dorința de a-i fi dat el însuși născare. Întrebat de revista The Guardian care este opera pe care și-ar fi dorit să o scrie, Franzen indică spre gigantul literaturii japoneze, Haruki Murakami și spre senzația momentului, italianca Elena Ferrante. Fantastica incursiune în tărâmul dintre vis și realitate, „Cronica păsării-arc” e cea care i-a atras atenția lui Franzen. Alături de epopeea celor două prietene din Napoli, Tetralogia Napolitană, acestea sunt cărțile pe care autorul nostru de azi și-ar fi dorit să își lase semnătura.

Halldor Kiljan Laxness, autorul islandez omagiat cu premiu Nobel, e una dintre cele mai bune Nu mai știi ce să citești? Jonathan Franzen ne spune care sunt cărțile sale preferate!dovezi că țările nordice sunt oaza binecuvântată a literaturii moderne. Iar Franzen nu uită să omagieze creațiile lumii înghețate, nominalizând “Independent People” printre cărțile care l-au făcut să plângă. Mai mult, autorul american afirmă că nimeni nu poate sfârși cartea fără cel puțin o lacrimă scursă pe obraz, un motiv în plus de a descoperi cartea islandezului, dacă nu ai făcut-o deja. Suntem invitați să plonjăm în viața unui crescător de oi care vrea să își obțină independența, al cărui destin a fost comparat de critici cu poveștile epice din uluitoarele saga nordice, în care răzbat însă incursiuni de tragic și comic ce transformă cartea în mult mai mult decât o legendă.

Nu mai știi ce să citești? Jonathan Franzen ne spune care sunt cărțile sale preferate!Bineînțeles, ne dorim mai tare ca orice să aflăm care este cartea care l-a determinat pe un gigant al scrisului contemporan precum Franzen să scrie. Răspunsul e cu siguranță unul inedit, cel puțin dacă te raportezi la tipul de operă al cărui autor este americanul. Franzen citează „Cronicile din Narnia” ca fiind epopeea ce l-a determinat să își dorească să devină la rândul său un creator de lumi. Mărturisind că era opera la care se întorcea de fiecare dată, scriitorul e de părere că nicio altă carte nu l-ar mai fi putut influența atât de tare, dat fiind faptul că arta scrisului nu poate începe decât „cu acest tip de citit”. Așa că nu putem decât să îi mulțumim lui C.S. Lewis pentru că nu ni l-a dăruit doar pe Aslan și lumea magică în care ajungeai din spatele unui dulap, dar s-a asigurat și că lasă o moștenire literară ce va crea la rândul ei alți scriitori geniali precum Franzen.

Fără urmă de îndoială, The Man Who Loved Children, aparținând scriitoarei australiene Nu mai știi ce să citești? Jonathan Franzen ne spune care sunt cărțile sale preferate!Christina Stead, e unul dintre romanele trecute cu vederea în mod cu totul și cu totul nefericit. Iar Franzen, ce a citat această poveste neobișnuită a unei familiei disfuncționale la categoria „most underrated book” (cea mai subapreciată carte), e doar unul dintre scriitorii care încearcă să ne convingă să o citim pe Stead. „Capodopera”, cum o numește americanul, a fost lansată în 1940, dar abia în 1965, când a fost relansată, a cunoscut popularitatea pe care o merită, și încă nici atunci pe deplin. Între timp, revista Time a inclus The Man Who Loved Children pe lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză, scrise între 1923 și 2005, iar scriitori precum Franzen, dar și Angela Carter și Robert Stone au inclus-o printre favoritele lor. Familia Pollits are prea mulți copii și prea puțini bani; tatăl, Sam, e un idealist în aparență, ce folosește însă adorația urmașilor săi pentru a-și hrăni egoul, iar soția sa, Henny, deși întrevede realitatea printre viziunile soțului său, nu poate face nimic pentru a-l opri. Dragoste, ură, natura relațiilor dintre părinți și copii, toate sunt analizate sclipitor într-o carte care te lasă cu gura căscată prin finețea observațiilor, prin scriitura fabuloasă și personajele complexe. Nu e de mirare că Franzen se plânge de faptul că niciunul dintre cunoscuții săi nu a citit The Man Who Loved Children.

Nu mai știi ce să citești? Jonathan Franzen ne spune care sunt cărțile sale preferate!Memoriile de calitate nu puteau lipsi de pe lista de cărți preferate ale lui Jonathan Frazen. Mulți critici au comparat povestea familiei Frank cu The Royal Tenenbaums, unul dintre cele mai adulate filme americane. Iar memoriile lui Michael Frank vor provoca dependență, așa cum au făcut-o aventurile de pe ecran ale clanului Tenenbaum. Mătușa și unchiul lui Michael sunt scenariști celebri la Hollywood, iar interesul pe care Auntie Hankie îl arată nepotului său e la început înduioșător. Îi asigură o educație culturală de elită și se ocupă personal de evoluția sa. Când aflăm însă că în spatele măștii sclipitoare se ascund furii nebănuite, vicii și un caracter narcisistic care l-ar face și pe Trump să pălească de invidie, memoriile se transformă din poveste cu iz de Hollywood într-una dintre cele mai fascinante cărți, un adevărat tratat pe seama naturii umane. Franzen mărturisește că The Mighty Franks: A Memoir e cartea pe care o dăruiește cel mai des și că trebuie să fie responsabil de cel puțin 5% din vânzările librăriei sale locale. E clar o carte pe care o vom include și noi pe lista de lecturi!

Tu te numeri printre fanii scriitorului american? Dacă da, ce părere ai despre cărțile preferate ale lui Jonathan Franzen? Vei include unul dintre aceste titluri și pe lista ta de lecturi?

Sursa foto: Evening Standard