A sosit vremea cadourilor, perioada magică în care în fiecare zi apare o nouă ocazie pentru a dărui ceva special unei persoane dragi. Ce faci însă atunci când ai de făcut un cadou cuiva pe care nu îl cunoști prea bine? La prima vedere, ai spune că te regăsești într-o situație imposibilă, una din care singura scăpare pare a fi un dar impersonal, care să „miroasă” subtil a Crăciun! Pentru noi, însă, e ocazia perfectă de a dărui o carte. În cazul în care persoana în cauză nu e un cititor împătimit, ai șansa de a crea unul. Și, pe de altă parte, dacă ai de-a face cu un pasionat al cărților, știi că bucuria va fi înmiită. Cum să procedezi ca nu cumva să îi oferi un titlu pe care îl deține deja? Noi îți recomandăm să te inspiri din secțiunile de noutăți, unde vei regăsi apariții proaspete, numai bune de împachetat și de făcut cadou! Iată care sunt operele pe care noi le-am trecut deja pe listă: cărți cadou pentru persoane pe care nu le cunoști!

Nu ştii ce să dăruieşti unei persoane pe care nu o cunoşti prea bine? Încearcă o carte!E adevărat că a doua operă de referință a lui Amor Towles (după Rules of Civility), „Un gentleman la Moscova”, a fost scrisă în 2016, dar traducerea în limba română e proaspătă, ceea ce face ca primul titlu de pe lista noastră să reprezinte un cadou perfect pentru o persoană pe care nu o cunoști prea bine. Protagonistul romanului, Contele Rostov, este un aristocrat acuzat de bolșevici în anul 1922 de a fi conceput un deranjant poem anti-revoluționar. Aflat într-o asemenea situație riscantă, chipeșul Conte rămâne impasibil, și doar intervenția unor prieteni sus-puși reușește să îl scape de condamnarea la moarte și să îi ofere în schimb sentința de arest la domiciliu pe viață. Și din acest punct de vedere, Rostov pare a fi în primă instanță norocos: nu este închis într-o sordidă locuință, ci în pitorescul Hotel Metrolpol de la Moscova, o capodoperă Art Nouveau rezervată membrilor de elită ai aristocrației care au scăpat cu viață. Izolat într-o cameră redusă ca dimensiuni, dar bogată prin prisma obiectelor de artă și a porțelanurilor fine, Contele va trăi doar prin perspectiva întrunirilor cu personaje de clasă, a dineurilor cu conversații fine, în timp ce istoria tulbure și bulversantă a Rusiei se derulează, la propriu, sub picioarele sale. Într-o epocă în care clasa pare că fie din ce în ce mai puțin importantă, iar bunele maniere sunt surclasate de avere și de putere, „Un gentleman la Moscova”, prima operă de pe lista noastră de cărți cadou pentru persoane pe care nu le cunoști, se dovedește absolut necesară. E ca o oază de relaxare, deși subiectul său nu e nici pe departe unul ușor, ca o lecție de viață în care înveți că demnitatea, înălțimea morală și umanitatea te pot ajuta să depășești toate piedicile. Izolat, închis, fără a mai avea dreptul de a trăi la nivelul la care fusese obișnuit, Contele Rostov e totuși un învingător, nu un învins, numai prin prisma faptului că a refuzat să fie dezumanizat și s-a ridicat deasupra tuturor nedreptăților. Cartea e perfectă pentru acel personaj puternic, cu experienţă și putere, pe care îți dorești să îl impresionezi.

Atunci când Angelina Jolie se declară impresionată de o personalitate și alege să regizeze un film despre viața acesteia, știi că e vorba Nu ştii ce să dăruieşti unei persoane pe care nu o cunoşti prea bine? Încearcă o carte!despre ceva special la mijloc. Iar în cazul nostru, nu e un compliment pentru Louis Zamperini faptul că vedeta renumită pentru actele de caritate s-a interesat de viața sa, ci exact invers: Angelina poate considera că este privilegiată că fostul atlet i-a dedicat o parte importantă din ultimii săi ani de viață. Laura Hillenbrand reia în „De Neînvins. O Poveste Despre Supravieţuire” lecțiile transmise în biografia lui Zamperini, făcându-le mai accesibile pentru generația actuală. Rebel în adolescență, Louis și-a chinuit familia catolică, de descendență italiană, implicându-se în tot soiul de acte delincvente, până ce a fost îndreptat pe calea sportului de către fratele său. Devenit rapid un doborâtor de recorduri, Zamperini ajunge să participe la Olimpiada de la Berlin, din 1936, unde îl cunoaște și îl impresionează pe Hitler, dar unde ratează medalia. Adevărata cursă a vieții sale va avea însă loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când se prăbușește în Pacific și este nevoit să reziste 47 de zile într-o barcă de salvare, alături de alți doi supraviețuitori, în imensitatea oceanului străbătut de rechini și de furtuni îngrozitoare. Poreclit „Louie Norocosul”, protagonistul trece parcă cu ajutor divin peste orice pericol, dar soarta dă impresia că i-a întors spatele atunci când e făcut prizonier de japonezi și trimis în cele mai cutremurătoare lagăre de concentrare. Nu te vom amăgi, povestea lui Zamperini e extrem de dură, dar reprezintă, în egală măsură, o lecție de viață. Umanitatea și miracolele sunt parcă intensificate de vocea umilă, realistă a extraordinarului protagonist, care își asumă foarte rar meritele a ceea ce i s-a întâmplat și care dă dovadă pe tot parcursul narațiunii de o incredibilă luciditate. „Ambiţioasă și puternică. […] De-a dreptul cutremurătoare. […] O carte care te umple de speranţă, de entuziasm, de curaj”: așa sună descrierea făcută de cei de la The New York Times unui bestseller care, ecranizat fiind, i-a adus Angelinei Jolie 3 nominalizări la Premiile Oscar. A se oferi cadou oricui de acest Crăciun!

Nu ştii ce să dăruieşti unei persoane pe care nu o cunoşti prea bine? Încearcă o carte!Desigur, „Femei în ştiinţă. 50 de femei temerare care au schimbat lumea” este un dar perfect pentru o fetiță sau pentru o femeie în toată firea, dar în societatea contemporană, îl considerăm ideal și pentru un bărbat! Lucrarea monumentală a lui Rachel Ignotofsky vorbește despre acele femei extraordinare care au avut realizări impresionante în domenii în general destinate bărbaților, precum matematica, fizica, tehnologia, astronomia, biologia, astronautica, etc: iar dacă nu ți se pare nimic palpitant până acum, află că începem din Antichitate, când femeile erau mai degrabă reduse la roluri care aveau puține în comun cu știința. Ultima carte de pe lista noastră te va face familiar cu personalități faimoase precum Jane Goodall, celebra primatoloagă, dar și cu figuri mai puțin cunoscute, precum Katherine Johnson, fiziciana și matematiciana care a lucrat cot la cot cu echipa de bărbați responsabilă cu succesul misiunii Apollo 11 pe Lună (ale cărei realizări sunt expuse fenomenal în cartea și filmul Hidden Figures). „Femei în ştiinţă. 50 de femei temerare care au schimbat lumea” e o adevărată sursă de inspirație și reprezintă un dar excelent de Crăciun!

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți cadou pentru persoane pe care nu le cunoști prea bine? Vei apela la propunerile noastre?