Deşi pe harta Pământului încă mai există câteva zone „albe”, neexplorate, scriitorii au simţit nevoia de a inventa oraşe şi ţări noi. Ne putem întreba de ce oare au inventat locuri noi, când Pământul este atât de mare?  Lucrul este foarte adevărat, însă, dacă Pământul este mare, imaginaţia este nemărginită. Iar unele dintre locurile inventate de scriitori fac parte acum dintre „destinaţiile” noastre literare favorite. Să păşim aşadar din lumea reală într-una imaginară şi, cum este anotimpul vacanţelor, să călătorim în 5 locuri care există doar în literatură.

 

  1. Camelot, ţinutul legendar imaginat de Chrétien de Troyes în secolul al 12-lea, ne va oferi posibilitatea de a ne întoarce într-o epocă a spiritului cavaleresc. Camelot, locul imaginar care adăposteşte curtea regelui Arthur şi unde îi putem întâlni pe Sir Lancelot şi frumoasa regină Guinevere, a fascinat oamenii secole la rând. Chiar şi scriitori, printre care Mark Twain cu „Un yankeu la curtea regelui Arthur”, au simţit nevoia de a călători în ţinutul imaginar al Camelotului, devenit, prin forţa poveştii, o destinaţie reală pentru mulţi dintre iubitorii acestei epoci.
  2. Cei care preferă ţinuturile fantastice pot face o călătorie imaginară în Oz, loc creat de L. Frank Baum în cartea sa pentru copii „Vrăjitorul din Oz”. Este uluitor cât de multe culturi au rezonat cu povestea scrisă de Frank Baum, care au transformat Oz-ul într-un spaţiu comun copilăriei oamenilor din multe zone ale lumii. Tradusă şi adaptată în peste 50 de limbi, vândută în mai mult de 3 milioane de exemplare în print şi devenită domeniu public în Statele Unite încă din 1956, Oz-ul este o destinaţie literară pe care ar trebui să o viziteze copiii din toate generaţiile.
  3. Un alt loc pe care milioane de oameni din lumea întreagă şi-ar dori să-l viziteze dacă ar exista în realitate este Hogwarts, ținutul imaginar creat de J.K. Rowling pentru seria „Harry Potter”. Nu numai copiii, ci şi numeroşi adulţi au rezonat cu povestea fantastică scrisă de autoarea britanică, iar Harry Potter a devenit un brand care valorează astăzi mai mult de 15 miliarde de dolari. Mai bine de un deceniu, Hogwarts, spaţiu central în povestea fantastică a popularului Harry Potter, a dominat imaginaţia a milioane de oameni. Cele aproape o jumătate de miliard de cărţi vândute, dar şi faptul că s-au deschis în realitate şcoli de magie după modelul celei de la Hogwarts, stau mărturie că acest loc fantastic devine din ce în ce mai real pentru mulţi oameni.
  4. Un alt oraş imaginar care ne indică fascinaţia pe care o resimt cititorii faţă de lumile fictive create de scriitori este Macondo, din „Un veac de singurătate” al lui Gabriel Garcia Marquez. Spaţiul magic creat de scriitorul columbian este inspirat de oraşul copilăriei sale, Aracataca, despre care acesta îşi aminteşte că „lucrurile cele mai fantastice păreau cele de zi cu zi”. Am asistat cu toţii fascinaţi la dezvoltarea acestui oraş şi la dispariţia sa, iar realismul magic al acestei poveşti i-a determinat pe locuitorii din Aracataca să ţină chiar și un referendum pentru redenumirea oraşului lor Macondo.
  5. J. R. R. Tolkien a oferit literaturii în „Stăpânul inelelor” o altă zonă în care ne-am dori să călătorim şi în realitate pentru a cunoaşte civilizaţiile uimitoare care au populat Pământul de mijloc. Creatorul uneia dintre cele mai elaborate lumi fantastice din literatură, Tolkien a avut prin seria sa de romane un impact uluitor asupra culturii populare, reuşind să influenţeze şi alte arte, ca cinematografia şi muzica.

Dintre ţările şi oraşele imaginare din literatură care sunt preferatele voastre?