Deși ne mai așteaptă mai puțin de o lună de vară, meteorologii avertizează că august va fi de foc. Canicula ce ne-a iertat în restul anotimpului își reintră în drepturi, iar noi avem din nou cea mai bună soluție: cărțile. Pentru orice cititor pasionat, refugiul în titlul preferat îl va ține departe de arșiță, dar azi am făcut un pas mai departe și asociem lecturi numai bune de alungat canicula cu băuturile recomandate pentru a face față provocărilor verii. Rămâi alături de noi pentru sugestii de care să ții cont la peste 35 de grade: cărți de citit pe caniculă și băuturile cu care să te răcorești în timp ce deguști miracolul literar!

O carte buna și o băutură rece: 4 perechi care te scapă de caniculăDacă laptele rece nu se află încă pe lista ta de aliați contra caniculei, poate că ar trebui să îți reconsideri opiniile. Nutritiv și delicios, te hidratează și te împrospătează în timp ce îți suplinește rezervele de calciu. Dar laptele are și o alură de puritate care îl face perfect pentru a fi degustat alături de „Copila de zăpadă”, bestsellerul lui Eowyn Ivey. Pornind de la un basm popular rusesc, cartea americancei născută și crescută în Alaska te va alina pe timp de caniculă cu întinsele sale peisaje înghețate, cu amenințarea frigului pe care o resimți la fiecare pas, dar mai ales cu povestea copilei ce pare plăsmuită din zăpadă. Jack și Mabel sunt un cuplu ajuns în a doua jumătate a vieții care decide să se mute în Alaska anilor 20 pentru a scăpa de povara de a nu fi fost capabili să procreeze. Atunci când la ușa casei le poposește însă o fetiță drăgălașă venită de nicăieri, care pare întruchiparea copilului de zăpadă pe care îl ridicaseră cu o seară înainte, în ninsoare, viața lor se schimbă complet. Amestecul de magie și realism, finalul deschis, dar mai ales firul de poveste țesut peste peisajele superbe, înghețate și necuprinse din Alaska vor face din „Copila de zăpadă” o carte numai bună de citit pe timp de caniculă. Savureaz-o cu un pahar de lapte rece și parcă nici cele 30+ de grade nu vor mai fi atât de insuportabile.

O carte buna și o băutură rece: 4 perechi care te scapă de caniculă

Maestrul literaturii horror este exact remediul de care ai nevoie pe timp de caniculă. Orice roman de Stephen King îți va da fiori pe spate, dar, dacă vrei rețeta perfectă pentru a uita de cât de cald e afară, atunci The Shining ar trebui să fie alegerea ta. Îți reamintim subiectul uneia dintre cele mai celebre cărți ale lui King: Jack Torrance e un scriitor alcoolic care pare să revină pe calea cea bună după ce se împacă cu soția și acceptă jobul ideal pe timp de iarnă, acela de îngrijitor la un hotel faimos și pustiu, beneficiind de timpul de a scrie și de a medita la greșelile sale. Firește, ceea ce urmează e un spectacol sinistru în care evenimentele supranaturale sunt surprinse prin ochii fiului de cinci ani al lui Jack, Danny, înzestrat cu „strălucirea”. The Shining te va împietri în zilele fierbinți de vară și va izgoni teama de caniculă din sufletul tău cu imensitatea hotelului acoperit de gheață și populat numai cu fantome. Capodopera lui King se degustă nu în compania băuturilor alcoolice preferate ale protagonistului, mai ales că acestea sunt contraindicate pe timp de caniculă, ci cu un pahar de apă rece ca gheața ce se adună și se tot adună în jurul personajelor noastre, lipsindu-le de orice contact cu exteriorul.

O carte buna și o băutură rece: 4 perechi care te scapă de caniculăNu credem că toate lecturile rezervate verii ar trebui să se petreacă în miezul iernii, de aceea următoarea noastră sugestie de pe lista de cărți de citit pe timp de caniculă este Divine Secrets of the YA-YA Sisterhood de Rebecca Wells. Înlocuim de această dată peisajele înghețate tot cu un tărâm american, dar pradă la rândul său căldurii: Louisiana. Atunci când Siddalee Walker, o tânără independentă și inteligentă, este intervievată și vorbește despre copilăria sa din Louisiana, revelarea abuzurilor pe care le-a suferit din partea mamei sale va scinda relația cu cea care i-a dat viață. Drept pedeapsă, Vivi o reneagă, iar fata se va întoarce acasă pentru a obține din nou binecuvântarea părintească. E de la sine înțeles că cearta dintre mamă și fiică devine prilej pentru a afla mai multe despre viața lui Vivi și a prietenelor sale, ale căror aventuri delicioase, dulci-amare, te vor face să uiți de căldură. Divine Secrets of the YA-YA Sisterhood aparține literaturii chick lit, așa că nu te vom amăgi și vom recunoaște că e o lectură „ușurică”, una perfectă însă pentru o zi senină de vară. Cu toate acestea, Rebecca Wells atinge și câteva subiecte delicate precum natura controversată a relațiilor dintre mame și fiice, prietenia ca legătură ce nu se erodează în timp sau dragostea. Cartea se vrea savurată alături de un smoothie rece, cu multă gheață și vitamine.

O carte buna și o băutură rece: 4 perechi care te scapă de caniculă

Încheiem lista de cărți de citit pe timp de caniculă cu Hideous Kinky de Esther Freud. Și acum te invităm tot la căldură, fermecându-te de această dată cu deșerturile fierbinți din Maroc, cu aroma orientală din Marrakech și cu o poveste fermecătoare numai bună de răcorit o zi toropitoare. Nu te înșeli dacă ai remarcat numele de familie al scriitoarei noastre, Esther Freud chiar este strănepoata marelui Sigmund. Cartea sa e o autobiografie pestriță, cu acțiunea desfășurată în Africa de Nord, unul dintre puținele locuri în care e acum mai cald ca aici. Julia e o mamă sătulă de viața banală din Anglia anilor 60, așa că pleacă alături de cele două fiice ale sale în Maroc, pe urmele învățăturilor sufite. În timp ce mama filosofează în ambientul exotic, cele două fiice se topesc de dorul Angliei natale: una face tot posibilul să recreeze climatul de acasă, în timp ce cealaltă visează la propriu și la figurat la ceea ce tocmai a părăsit. Hideous Kinky nu se îneacă însă prea tare în nostalgie și preferă să păstreze un ton simplu, colorat, perfect pentru o zi în care e prea cald pentru a face orice altceva în afară de a citi. Ultima noastră lectură se cere degustată cu un pahar cu ceai aromat, așa cum numai popoarele arabe știu să pregătească, rece și cu multă gheață.

Tu ce părere ai despre aceste perechi: cărți de citit pe timp de caniculă? Care dintre titlurile de mai sus te-a inspirat să îi acorzi statutul de aliat împotriva căldurii cotropitoare?