Despre Mika Waltari, unul dintre cei mai prolifici și, cu siguranță, cel mai faimos scriitor finlandez, se poate spune, fără a exagera, că celebritatea sa a ajuns până la cer. În onoarea autorului romanului „Egipteanul”, cel care a făcut cunoscută literatura finlandeză în toată lumea, doi asteroizi au fost botezați cu numele lui. De fapt, unul este numit Mika Waltari, iar altul poartă numele protagonistului romanului „Egipteanul”, Sinuhe.

Născut pe 19 septembrie 1908 la Helsinki, Mika Waltari este scriitorul a cărui viață ne propunem să o descoperim astăzi, printre rândurile cărților sale. Romanele lui de inspirație istorică – „Etruscul”, „Secretul împărăției”, „Romanul” sau „Amanții din Bizanț” – ne-au purtat cu mii de ani în urmă și ne-au ajutat să cunoaștem cele mai strălucite civilizații ale lumii antice. Cu un stil descriptiv atât de exact, minuțios documentat și o capacitate fabuloasă de reconstituire a epocilor evocate, cititorii au sentimentul că însoțesc personajele romanelor lui Waltari în aventurile lor întotdeauna misterioase și cu aură de legendă. Eroii scriitorului finlandez sunt purtați de destinele lor excepționale în Egiptul antic, cu mai mult de zece secole înainte de Hristos. Ierusalimul, Teba, Roma antică sau Constantinopol sunt orașele în care Waltari împletește povești de iubire cu confruntări sângeroase, războaie sau istorii ale prăbușirii unor imperii. Marile evenimente istorice sunt prezentate de obicei din punctul de vedere al unui personaj-martor, pentru că autorul finlandez pare interesat în aceeași măsură și de viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți. Și poate că acest lucru este în primul rând apreciat de cititorii cărților sale.

O viață printre rânduri: Mika Waltari, scriitorul al cărui nume îl poartă doi asteroiziMika Waltari, scriitorul „bolnav” de literatură

Mika Waltari a fost fiul unui pastor luteran, Toimi, care s-a îndrăgostit de una dintre elevele sale, Olga. În urma scandalului care a urmat, cei doi au fost obligați să părăsească orașul, s-au căsătorit și au avut împreună trei copii, Mika fiind cel de-al doilea. Din păcate, tatăl scriitorului a murit când acesta din urmă abia împlinise cinci ani. Unchiul său l-a sprijinit financiar din acel moment și s-a ocupat de educație, astfel încât Mika a fost îndrumat să urmeze teologia. A renunțat însă după numai un an și a absolvit până la urmă filozofia, estetica și literatura.

Mika Waltari a fost un autor extrem de prolific, care a înțeles foarte devreme că ceea ce știe să facă cel mai bine este să scrie. A fost o vreme critic litarar, redactorul unei reviste, jurnalist, a scris 29 de romane, 15 nuvele, volume de povestiri, basme și benzi desenate. A tradus mult, a scris poezie, 26 de piese de teatru, scenarii de film, cărți de călătorie și nonficțiune și sute de articole.

Un program atât de încărcat nu avea cum să nu-și lase amprenta asupra sănătății scriitorului. Mai ales lucrul la romane presupunea un consum nervos atât de intens  încât autorul lor ajungea uneori la epuizare. Au fost cazuri când, după ce a terminat de scris o carte, Waltari a intrat in episoade de psihoză maniaco-depresivă, iar tratamentul în spital a fost absolut necesar. Abia în ultimii ani de viață, după vârsta de 70 de ani, scriitorul finlandez a scris mai puțin, pe de-o parte din cauza problemelor de sănătate, dar și datorită sumelor enorme de bani pe care le primea de la edituri din întreaga lume, ca drepturi de autor pentru romanele sale.

Sinuhe, personajul literar devenit corp astral

În 1945, Waltari publică romanul Egipteanul, primul din seria celor opt cărți cu subiecte istorice publicate de scriitor. Povestea lui Sinuhe, personajul misterios care devine medicul faraonului Akhenaton în secolul 14 înainte de Hristos, s-a transformat într-un fenomen editorial. Tradus în 44 de țări și ecranizat la zece ani de la lansare, „Egipteanul” a fost timp de aproape doi ani în topul bestsellerurilor din Statele Unite, iar în acest moment este considerat cel mai popular roman scris vreodată în literatura finlandeză.

La fel ca alte personaje ale lui Mika Waltari, Sinuhe este un erou care parcurge o cale inițiatică, pe parcursul căreia își descoperă menirea. Este personajul care observă în detaliu societatea egipteană de pe vremea faraonului Akhenaton, viața celor bogați și influenți și a celor de la extremitatea socială inferioară. Este martorul sau protagonistul intrigilor, al conflictelor armate sângeroase și al poveștilor de iubire, a gloriei și decăderii.

În fiecare roman de inspirație istorică, Mika Waltari surprinde printr-o documentare atât de profundă încât istoria devine un univers alternativ în care oricine poate păși.

Este adevărat că „Egipteanul” rămâne romanul reprezentativ al scriitorului finlandez, dar am face o nedreptate unor cărți ca „Etruscul” sau „Amanții din Bizanț” dacă nu le-am aminti, pentru că recunoaștem în ele stilul care l-a făcut celebru pe Mika Waltari.

O viață printre rânduri: Mika Waltari, scriitorul al cărui nume îl poartă doi asteroizi

Acesta a continuat să scrie până aproape de vârsta de 70 de ani când a încetat din viață. La cea de-a 100-a comemorare, statul finlandez a lansat o monedă de argint de 10 euro în onoarea scriitorului. Pe fața acesteia se regăsea semnătura lui Mika Waltari și o peniță stilizată, care simbolizează diversitatea scrierilor autorului finlandez. Reversul monedei face trimitere la romanul „Egipteanul”, înfățișând un câine de pază al unui faraon.

Vouă vă place cum scrie Mika Waltari? Care este romanul pe care-l preferați?