Tradus în peste 40 de limbi și considerat cel mai bine vândut scriitor britanic al anilor 90 (și cel mai bine remunerat), Terry Pratchett a fost iubit, adulat chiar de fani din toate colțurile lumii. Scriitor extrem de prolific (la un moment dat avea un ritm de două romane pe an), Terry Pratchett a creat din fantezie și umor un univers în care mulți cititori s-au simțit ca acasă. Terry Pratchett a fost pentru aceștia prezența familiară care îi conducea prin lumi stranii, pline de umor, în care chiar și Moartea căpăta un chip simpatic.

Pe 28 aprilie, la împlinirea 71 de ani de la nașterea lui Terry Pratchett, să ne amintim de el și de cărțile cu ajutorul cărora simțim că am devenit buni prieteni.

Terry Pratchett s-a născut pe 28 aprilie 1948 în Beaconsfield, Buckinghamshire, unicul fiu al inginerului David Pratchett și al soției sale Eileen (care lucra ca secretară). S-a îndrăgostit de genurile science-fiction și fantasy din copilărie, astfel încât, la numai 13 ani, a scris prima sa povestire pentru revista școlii, iar doi ani mai târziu, aceasta a fost și publicată. Terry Pratchett mărturisește că a fost „un elev de nedescris” în anii școlii, însă pasiunilor sale le-a rămas fidel. A părăsit școala la 17 ani, fiind hotărât să urmeze jurnalismul, dar a continuat să scrie povestiri în tot acest timp, pe care le publica sub pseudonimul Uncle Jim.

A debutat la numai 17 ani cu romanul „The Carpet People”, dar seria care i-a adus celebritatea este Lumea Disc. Primul roman, „Culoarea magiei”, a fost publicat în 1983, fiind urmat de „Lumină fantastică”, „Magie de ambe sexe” și „Mort”.

Terry Pratchett a lucrat vreme îndelungată ca jurnalist și ofițer de presă, dar după publicarea celui de-l patrulea volum din Lumea Disc a hotărât să devină scriitor cu normă întreagă. „Stranii surate”, „Piramide”, „Domnul cu coasa”, „Zei mărunți”, „Seniori și doamne” și „Bărbați sub arme” sunt alte romane incluse în Lumea Disc, serie care cuprinde în total 15 volume.

Trilogia Nomilor („În camion”, „În excavator”, „În navă”), ficțiune pentru copii, a avut, de asemenea, un impresionant succes de public.

În 1998, Terry Pratchett a fost numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse literaturii, iar în 2009 a fost ridicat la rangul de cavaler. Scriitorul avea atunci 61 de ani, era căsătorit cu Lyn Purves, avea o fiică, scriitoarea Rhianna Pratchett și de doi ani încerca să treacă cu demnitate, optimism moderat și umor prin încercările bolii Alzheimer, o formă rară, de care suferea de doi ani. Cu toate acestea, Pratchett rămăsese un copil mare.

După conferirea titlului de cavaler, Pratchett mărturisea: „Nu îi poți cere unui scriitor de fantasy să nu vrea să devină cavaler”. Își dorea chiar și un cal și o sabie, pe care, în cele din urmă, și-a confecționat-o după toate regulile: din fier, o parte provenind de la un meteorit.

Terry Pratchett a militat pentru moarte asistată și a obținut acordul, într-un final, de la o clinică din Elveția. „Dacă voi şti că pot să mor când vreau eu, o să trăiesc!” spunea scriitorul. „Fiecare zi va deveni la fel de preţioasă ca un milion de lire”. Din această cauză nici nu a recurs la procedeul morții asistate. Viața era mult prea valoroasă.

În dimineața zilei de 12 martie 2015, scriitorul înceta din viață în locuința sa, cu toți cei dragi alături și cu motanul familiei lângă el. Câteva ore mai târziu, Rob Wilkins, asistenul scriitorului, scria pe contul lui de Twitter: „ÎN SFÂRŞIT, SIR TERRY, TREBUIE SĂ PORNIM ÎMPREUNĂ. Terry l-a luat pe Domnul cu coasa de braț și l-a urmat, prin uși după uși spre deşertul întunecat din noaptea nesfârşită. Sfârşit”.

Vouă vă place Terry Pratchett?