Vi s-a întâmplat vreodată ca, în metrou sau autobuz, să trageţi cu coada ochiului la cartea din care citeşte vecinul de scaun? Uneori, putem descoperi din lectura pe furiş cărţi atât de captivante, încât putem uita să coborâm la staţia necesară. Vă propunem ca astăzi să facem acest exerciţiu voluntar.

Însă nu trebuie să privim la cartea vecinului de călătorie, ci tocmai peste graniţe, ca să vedem care sunt cărțile preferate ale cititorilor din Europa. Aceasta poate fi o sursă bună de inspiraţie pentru viitoarele noastre lecturi! Topul celor mai populare carti în tari europene a fost realizat de site-ul american www.mic.com pe baza voturilor cititorilor înregistrate pe GoodReads.

Marea Britanie

Cititorii din Marea Britanie pariază pe autorii lor naţionali, mai precis pe J. K. Rowling. Aventurile micuţului vrăjitor Harry Potter au sedus lumea întreagă, însă, în patria lui, „Harry Potter şi talismanele morţii”, ultimul volum din serie, conduce cu lejeritate topul celor mai iubite cărţi ale cititorilor britanici. Situaţia nu miră pe nimeni, pentru că, la numai câteva ore de la anunţarea datei de lansare a cărţii,  ajunsese deja în topul listelor de vânzări. Deznodământul poveştii fantastice a tânărului vrăjitor Harry Potter şi a prietenilor săi, Ron Weasley şi Hermione Granger, a ţinut cu sufletul la gură milioane de britanici, care au vrut să afle ce se întâmplă cu eroii lor favoriţi. Nimeni nu a fost dezamăgit şi, aşa cum se spune şi în ultima frază a seriei de volume fantastice, „totul era bine”!

Irlanda

Povestea impresionantă de dragoste dintre Hooly şi Gerry, suflete-pereche, a căror legătură trece dincolo de graniţele morţii, se află în topul preferinţelor cititorilor din Irlanda. Romanul de debut al Ceceliei Ahern, „PS Te iubesc”, scris de aceasta pe când avea doar 21 de ani şi tradus apoi în peste 40 de ţări le-a mers la suflet irlandezilor, care au votat-o într-o proporţie covârşitoare drept cea mai populară carte din ţara lor.

Vatican

Dar oare ce se citeşte la Vatican? Poate nu va surprinde pe nimeni faptul că romanul lui Dan Brown „Îngeri şi demoni” conduce topul popularităţii în citadela creştinismului catolic. Prima carte din seria care prezintă misiunile pline de mister şi suspans ale lui Robert Landgon în încercarea de a salva Vaticanul a atras atenţia cititorilor din Cetatea Sfântului Scaun prin subiectul ei controversat – rivalitatea dintre ştiinţă şi religie şi legătura dintre Teoria Creaţiei şi cea a Big Bang-ului.

Serbia

Cititorii din Serbia sunt mari amatori de romane poliţiste, după cum o dovedeşte sondajul realizat de site-ul american. Hercule Poirot, detectivul belgian care a reuşit să descopere criminalii cei mai versați prin raţionamentele sale uimitoare şi spiritul de observaţie ieşit din comun, i-a fascinat pe sârbi, astfel încât „Crima din Orient Express”, romanul polițist al Agathei Christie, este cartea aleasă pentru lectură de cei mai mulți dintre locuitorii acestei țări.

Slovacia

Bestseller-ul mondial absolut al literaturii erotice, vândut în peste 100 de milioane de exemplare în lumea întreagă, trilogia „Fifty Shades” („Cele cincizeci de umbre ale lui Grey”) scrisă de E.L. James conduce detaşat topul celor mai populare romane ale cititorilor din Slovacia. Alte milioane de cititori din lumea întreagă probabil că înţeleg de ce slovacii au făcut această alegere. „Cele cincizeci de umbre ale lui Grey”, volumul cu cea mai rapidă vânzare din toate timpurile, tradus în 52 de limbi şi vândut în peste 100 de milioane de exemplare, a intrigat prin povestea de dragoste cu explicite scene erotice, care includ şi practici sado-masochiste.

Italia

„Agonie şi extaz. Viaţa lui Michelangelo”, romanul lui Irving Stone care ne introduce în perioada atât de creativă a Renaşterii italiene, a fost votat de cititorii din Italia cel mai popular roman al momentului. Povestea adevărată a vieţii lui Michelangelo, trăirile sale extreme, în permanență între agoria şi extazul căutării formei celei mai apropiate de perfecţiune, toate pe fundalul unei fascinante epoci ale istoriei italiene, au proiectat acest roman al lui Irving Stone pe primul loc între lecturile locuitorilor din peninsula.

România

În ceea ce priveşte alegerea cititorilor din România, aceştia au votat ca favorită povestea cu vampiri din seria „Night Prince” semnată de autoarea americană Jeaniene Frost. Cititorii din România nu au mai avut răbdare ca romanele din această serie să fie traduse în limba română şi au citit în original primul volum al acestei trilogii, „Once Burned”. Romanul i-a cucerit pe cititorii din România prin modul în care a fost portretizat Vlad Ţepeş, devenit eroul acestei poveşti cu vampiri. Autoarea cunoscută pentru seriile bestseller New York Times şi USA Today „Night Huntress” (tradusă şi la noi sub titlul „Vânătoare nocturnă”) şi „Night Prince” s-a străduit să se păstreze cât mai aproape de adevărul istoric, în ceea ce priveşte subiectul celei din urmă. Aşa se face că romanul fantastic care prezintă aventurile „cavalerului nopții” Vlad Ţepeş a fost votat – din motive sentimentale sau literare – lectura preferată de publicul de la noi.

Voi ce alte titluri aţi adăuga pentru a completa topul lecturilor favorite ale românilor?